Синдикати видяха в министерски бюджети източник за помощи

Предлагат да има кризисен щаб по въпросите на енергетиката
23
Синдикати видяха в министерски бюджети източник за помощи
Пламен Димитров. Снимка: БТА

Синдикатите посочиха бюджетите на няколко министерства, от които може да се пренасочат средства, за да се дадат помощи на най-уязвимите групи хора.

От КНСБ са изчислили, че 350 милиона лева са достатъчни за социално подпомагане на уязвимите групи. "Пари може да дойдат от няколко направления – от капиталови разходи, но без да се минимизират", уточни лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Заложените капиталови разходи са 5,4 милиарда лева и ако 5 на сто бъдат пренасочени, те ще са достатъчни да се помогне за стимулиране на заетостта. Това са между 50 и 100 милиона лева, спооред изчисления на синдиката.

Друг потенциален източник на средства са лихвените разходи, където също има известен резерв. От това перо ще се осигурят 10 милиона лева. Вноската в Европейския бюджет също има резерви, каза лидерът на синдиката. КНСБ отново предложи пълна ревизия и преструктуриране на разходите по министерства и ведомства и на централния бюджет.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев също посочи, че в някои ведомства могат да се намерят резерви. Той посочи бюджета на МВР, като изключи средствата за доходите на работещите в системата, бюджета на Министерство на отбраната при обмисляне на изтегляне на контингенти от чужбина, както и бюджета на Министерство на външните работи.

Тренчев предложи премиерът да създаде кризисен щаб по въпросите на енергетиката. Той заяви, че енергетиката е в състояние на полуразпад, а до четири седмици ще стигне пълен разпад.

Според него в този щаб трябва да влязат министърът на енергетиката, представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания  (НЕК), Електроенергийния системен оператор (ЕСО), електроразпределителните дружества и социалните партньори.

В отговор вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова, която председателства тристранния съвет, съобщи, че още следващата седмица ще заработи Обществен съвет по енергетиката.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 11 години
чудо на прородата...помощите (за *** !!!) щели да помогнат за стимулиране на заетоста..хахахахахакоя точно заетост ще стимулира, профсъюзни *** ???оная, свързана с ангажимента за висене пред банкомата за безплатни доходи без да са си мръднали пръста ли ????!!!!!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ЗАЩО НИ ТРЯБВА АЕЦ-БЕЛЕНЕ1 Договора за Белене от 2008 г. е за 3 997 000 000 евро... И ОТ ТЯХ 1,39 СА ПОСТРОЕНИ!(с инфлацията 5,4 милиарда Евро)2 Договора Борисов от 2010 г. е за 6,298 млрд. НО ТОВА Е ЦЕНА "ДО КЛЮЧ", С ИНФЛАЦИЯТА И НОВИ 0,5 МИЛИАРДА ЗА ПОДОБРЕНИЯТА КОИТО ПОИСКА БОКО (Удар на 400т самолет и 9-та по Рихтер... И КОЕТО ОДОБРЯВАМ)3 Според HSBC:- Себестойността на тока, СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ, е 2,42 стотинки - Начална продажна цена е 5,3 ст. а средна за 60 г. е 14,6 ст.
17
0
 
0
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Защо се крие информацията за БЪЛГАРСКИТЕ РЕАКТОРИ (от доклада на ЕС за проверката на всички реактори в Европа)1. Защото 5 и 6-ти блокове са в "ТОП-10" на реакторите в Европа по ядрена безопасност 2. Защото 3 и 4-ти блокове н Козлодуй са в "ТОП-30" ПО БЕЗОПАСНОСТ... и ЗАТОВА НИ СПИРЯХА ПАРИТЕ ЗА ЯДРЕНА БЕЗОПАСНОСТ ЗА КОЗЛОДУЙ!3. Защото дори и спрените 1 и 2-ри блокове в Козлодуй, са в "ТОП 50" ПО БЕЗОПАСНОСТ...4. Защото 1 и 2-ри блоковете в АЕЦ-Белене са НЕДОСТИЖИМО БЕЗОПАСНИ(Издържат на 9-та степен по Рехтер и удар на 400 тонен самолет)...!!!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Синдикатите да го ду.ат. Когато беше бума на протестите тях ги нямаше. Сега се сетили...
15
1
 
5
 
! Отговори
Zakonidatel преди 11 години
Насочването на бюджетни (на всички ДАНЪКОПЛАТЦИ) пари за социални нужди е задължително да става след дефиниране на ЯСНИ правила и критерии за подпомагане. Аз не съм съгласен моите данъци да отиват за:- подпомагане на нежелаещи да работят (статистиката сочи, че към момента в България има 25 000 свободни работни места)- псевдоинвалиди (проучванията показват над 40% фиктивни инвалиди)- социално подпомагане на маргинали, например *** без образование с 5-6 и повече деца, живеещи на социални помощи, кражби и престъпления.- подпомагане на работещи в сивата икономика, формално безработни.
14
0
 
2
 
! Отговори
ето преди 11 години
Мисля ,че на всички вече е ясно защо сметките за ток са големи ,2 милярда АЕЦ "Белене" 1 милярд "Цанков камък" ,1 милярд иск от "Росатом" ,200 милиона дълг на Кремиковци към НЕК, 50 милиона дълг на ВМЗ към НЕК НЕК е във фалит и искат да ги съберът от някъде ,стига сте не лъгали с тези зелени енергии зимата нито има слънце ,нито ветрогенераторите работят сега работят само вецовете на НЕК Направете проверка и на НЕК да видите за какви заплати става въпрос и на всеки три месеца се взема БОНУС по ед
13
0
 
3
 
! Отговори
ДААА преди 11 години
Четири години си траеха и мълчеха ,сега неанаят накъде ще духне вятъра и още се ослушват ,остави друго но се хванали с ЕНЕРГЕТИКАТА ,господа хем не ви е ясна хем проблема не е там ,но на вас все ви убягва този момент. Но така ви изнася проблема е точно във вашия ресор а имено ДОХОДИТЕ ,изброявам ,детски ,майчинство ,заплати ,пенсии итн.Енергетиката е много СЛОЖНА за вас ,а НЕК просто е във Фалит но ще вземат парите 5милярда от населението.
12
0
 
7
 
! Отговори
Гаргамел преди 11 години
Не давайте на народа риба, а го научете как да е лови. Останалото е демагогия.
11
0
 
7
 
! Отговори
ало-бало преди 11 години
затворете всички агенции, всички дирекции извън министерствата и тогава смятайте икономиите
10
0
 
10
 
! Отговори
dedoviami преди 11 години
.ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ ДОСТА ИЗЛИШНИ МИНИСТЕРСТВА,АГЕНЦИИ,ОРГАНИЗАЦИИ И СЛУЖБИЧКИ С ОКОПАЛИ СЕ ДОЖИВОТНИ ХРАНТУТНИЦИ. ДЕПУТАТИТЕ ДА СА ОКОЛО 80,90,НЕ ПОВЕЧЕ И БЕЗ НИКАКВИ ПРИВИЛЕГИИ...СЬДИИТЕ АКО НЯМАТ ЕФЕКТИВНИ ДЕЛА В СРОК,ДА БЬДАТ СМЕНЯВАНИ ВЕДНАГА....НА ПОЛИЦИЯТА: ВИСОК ПОДБОР,СВЕЩЕННИ ПРАВА,НОВИ УНИФОРМИ И КОЛИ,ВИСОКИ ЗАПЛАТИ....ВЬОБЩЕ ПО МАЛКО ДЬРЖАВА,НО РЕСПЕКТ КЬМ ИСТИНСКИ РАБОТЕЩИ ИНСТИТУЦИИ....ТОГАВА ЩЕ ИМА ПАРИ !
9
3
 
3
 
! Отговори
7 преди 11 години
Защо Първанов Станишев Румен Петков Костов Доган,не покажат заповедите на техният вожд Тодор Живков,който е подписал за разстрела на 149 затворника във врачанският затвор,и само след 1 час са били разстреляни всички защо са крити постояно и само това лиса.Ако България знае всичко за комонистите нема никoй да гласува за тях но всичко е в ДС тайна.Давалиса трупове на затворници на прасетата,погребваха кофчези със пръст вътре без хора заварени,всичко това беше ужас.
8
1
 
5
 
! Отговори
6 преди 11 години
Иван Пушкаров.1992. Първата работа на МС беше да научи от финансовия министър Иван Костов колко е държавният резерв. - И колко беше той? - 60 милиона!? Цялата държава беше оглозгана до 60 милиона, дори за аспирин нямаше. Направо ни се разтрепераха краката. А само преди година резервът е бил 2 милиарда. След обявения от Луканов мораториум по дълга бяхме в пълна изолация,никоя държава не искаше да преговаря с нас. Андрей Карлович Луканов,Иван Костов, бог да ги прости, бяха наистина гениални злодей.
7
1
 
22
 
! Отговори
х преди 11 години
крайно време е синдикатите да си отиват и народа сам да си защити правата,както стана на последак.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СИНДИКАТИТЕ ДА ПРЕДОСТАВЯТ СВОЕТО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ПОМОЩИ. ТАКА МОЖЕ БИ НА НЯКОГО ВСЕ ПАК ЩЕ ПОМОГНАТ.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СУРИКАТИ ВИДЯХА? ХАХАХААА
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А аз виждам огромни резерви в субсидиите на партиите ,както и във всички превилегии и големи заплати на политиците. Там са най-големите резерви. Не може да се изплаща на депутат по 17000 лв. на месец субсидия плюс огромните заплати, участия във всякакви комисии,плюс безплатни жилища,безплатни коли и много други превилегии.
3
1
 
21
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 11 години
Синдикатите от ведниж прогледнаха. В България синдикати няма!!! Синдикатите защитават само интересите на мафията и изнудват правителствата за собствени облаги.
2
1
 
22
 
! Отговори
ВИЖДА СЕ преди 11 години
СИНДИКАТИТЕ НИЩО НЕ ВЪРШАТ ,И ЗА ТОВА ДА СЕ РАЗПУСНАТ !!! КЪДЕ СЕ КРИЯТ 23 ГОД. . ИЗЛИЗАТ КАТО МИШОЦИ ОТ ДУПКИТЕ СИ ,КОГАТО ИМА НЕДОВОЛСТВО ,И ГО ЯХВАТ , А ПОСЛЕ СРЕЩУ ЛЕВ ЛЯГАТ НА ВСЕКИ!!
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За жалост нашите синдикати виждат само сомствените си интереси !Протест и срещу тях ! Безхаберници са !