Българинът вярва най-много на телевизията и социалните мрежи

В ЕС са доста по-скептични към медиите, отколкото у нас
3 апр 2013 20:49,
62
Българинът вярва най-много на телевизията и социалните мрежи
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Телевизията и социалните мрежи ще се ползват с най-голямо доверие от гражданите в предстоящата предизборна кампания. Това коментира Орлин Спасов от фондацията "Медийна демокрация", позовавайки се на данни на "Евробарометър" за доверието в медиите от ноември 2012 година.

Той участва в дискусия за честни и прозрачни избори.

Според проучването в България най-високо е доверието към телевизията - 68 процента, срещу 29 на сто, които не декларират такова. Тези показатели са по-високи от средното за Европейския съюз, където доверието е 48 процента.

Спасов посочи, че в Интернет ще се разгърне сериозна предизборна борба, почти толкова важна, колкото и в телевизията. Това според него ще бъде новият момент в предстоящата предизборна кампания. Той отбеляза, че водещите партии сега навлизат доста агресивно в едно пространство, което генерира високо ниво на доверие.

Медийният експерт обаче посочи, че има голяма линия на разделение в доверието, когато става въпрос за социалните и новинарските сайтове. Когато става въпрос за Интернет, като цяло доверието е 42 процента, но по отношение на социалните мрежите, блоговете и сайтовете за споделяне, то нараства до 61 процента, което продължава през последните години.

В ЕС доверието към социалните медии е 50 процента, което поставя страната ни на едно от най-високите места.

На второ място според данните е радиото, с голяма разлика спрямо телевизията - 51 процента доверие, срещу 34 недоверие.

Сходна е ситуацията в ЕС, където 54 процента имат доверие към радиото, а 38 - не.

На трето място се подрежда пресата - 43 процента имат доверие в нея и 46 нямат. Единствено тук недоверието надхвърля доверието, което ще бъде важно по време на кампанията, отбеляза Орлин Спасов, цитиран от БТА. В ЕС данните посочват 40 процента доверие, срещу 54 на сто, които са скептични към този тип медия.

За губещата влияние преса, където доверието през 2012 г. е спаднало с 2 процента спрямо 2011 г., Спасов посочи, че това се дължи на директното пренасяне на икономически интереси в медийната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: телевизиядовериемедии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е така защото българинът е един наивен човек без собствено мнение.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАВСЯКЪДЕ И ВСИЧКО СЕ ЦЕНЗУРИРА ОТ БОКО МУТРАТА И ВСЕКИ Е ПОДЛУШВАН И СЛЕДЕН !
26
1
 
5
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Свободата на словото, откакто Боко Тиквата дойде на власт, НЯМА! Да не говорим, че за последните 4 години, БЪлгария е паднала с 40 места по този показател в целия свят...
25
0
 
6
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
На запад е още по-зле.Нали всичко се копира от там бе хора!Демокрацията и толерастията не се ли наложи от Тв и пресата!?!Лошото е ,че има много хора,които се връзват на лъжите на частните медии.
24
0
 
6
 
! Отговори
Бантустана преди 11 години
Доверието във соц мрежите е високо, защото всяка сутрин по тв-то рекламират Фейсбук. Иначе на българския ганьовец му дреме за някакви си социални мрежи, ама друг път. Хехе.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забравихте да напишете в заглавието - и на днес.бг.
22
6
 
7
 
! Отговори
bh преди 11 години
Например българина не вярва че в България цените на стоките са най-ниски ( което в голяма сътепен компенсира най-ниските доходи) , не повярва че тока у нас е най-евтин, не вярва на националната статистика и на Евростат че заплатите у нас се увеличават най-бързо в цяла Европа , НО пък избира да вярва на шибека Сидереов че сме по-бедни от Габон... Задачата за оправянае на тоя народ не е лесна .
21
7
 
5
 
! Отговори
bh преди 11 години
българите са изключително *** народ толкова *** че трябва да се изследва от учените ... И тук идва трагедията - Българина е най-изтурвания егалитарен селянин на планетата ... българина не е да не вярва и да вярва на опрдделни медии а вярва на определени информации и игнорира напълно други и това напълно в разрес със здравия разум на какво да вярваш и къде със скепсис. Например българина не вярва че в България цените на стоките са най-ниски ( което в голяма сътепен компенсира най-ниските доходи) , не повярва че тока у нас е най-евтин, не вярва на националната статистика и на Евростат че
20
0
 
19
 
! Отговори
Bob преди 11 години
На никоя телевизия не вярвам, не гледам въобще български телевизии, защото са една и съща помия всичките до една.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До младо семействоНа времето, когато студенствах, гледах деца в странство. Едни от родителите бяха се отказали от ТВ най-вече заради децата. Обаче те ходеха на училище и все ми разказваха, че другите гледали еди-що си по телевизията, а те не можели. Демек, липсваше им база за разговор с другите деца. Решението ви го разбирам, защото и у нас телевизията не служи за кой знае какво :) Но заради този опит се чудя дали пък това не би било крайно за моето собствено семейство.
18
0
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Това е въпрос на избор, липсата на телевизия говори лошо за нас, но за сметка на това ни действа много добре. Когато започнем да плащаме данък чуждо мнение ще си върнем телевизиите по стаите и всички ще седнем пред екраните с надежда да забравим за себе си
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво 10 и ние така. Почувствахме че подаряваме част от живота си на телевизията без тя да е заслужила. Всичко е въпрос на решение. На нас не ни липсваше напротив почувствахме се освободени хора с много повече веме и интереси
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Телевизиите са купени от определени хора с цел да им служат манипуативно
15
0
 
27
 
! Отговори
младо семейство преди 11 години
Телевизия нямаме вече втора година. Един ден решихме че е губи време както за възрастни така и за деца и.... хайде в склада на тавана.Има интернет, книги, игри, театър кино, спортуване, разходки дори разговори с децата в къщи са много по-полезни без телевизия. Затова в нашия дом телевизия не желаем н.и.к.а.к.в.а !!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по-добре да се вярва повече на това което се вижда със очите
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В ЕС нормалните вестници нямат нищо общо с нашите - там се предлагат анализи, а не жълтини и псевдо коментари. Естествено, има и изключения, но в България е обратното - има един нормален вестник, всичко друго е бълвоч.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали е по телевизора или новините в сайтове като Днес БЕГЕ каква е разликата? :) Нали едни и същи корпорации им плащат рекламите и казват какво да пишат Капиш?
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щото българина е тотално ***. На мрежата като се вярва и се избира *** като Бойко на власт.Но вярно, на няколко гейбераста това носи по някоя и друга паница леща - за колкото се продали за толкова.
10
0
 
15
 
! Отговори
AAA преди 11 години
Един окраден народ, народ без бъдеще, народ малтретиран и управляван от малцинствата единственият начин да го подтискаш е като му отвличаш вниманието с телевизия и социАлни мрежи. БЪЛГАРИНО ЗАБЛУДЕН И НАИВЕН, СЪБУДИ СЕ, ЗАРЕЖИ ТЕЗИ ПОРОЦИ И ЗАЕМИ СВОЕТО МЯСТО И ПОЗИЦИЯ В ТОВА ВЕЧЕ ЗАГНИЛО ОБЩЕСТВО!
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българина с вестника си бърше ... и трепе мухи.На Радиото се обажда ..На ТВ то му цъка каналите и му ругае програмния директор Та вие говорите за вяра ,де то неможе ли да участва в правенето на нещо ,ако ще със спиране на звука българина не вярва.Буръометъра хубаво са питали 100-1000 ,ама е далеч от истината.От 7-8 години телевизора почти не се ползва ,просто остаря пред интернета.