Българинът вярва най-много на телевизията и социалните мрежи

В ЕС са доста по-скептични към медиите, отколкото у нас
3 апр 2013 20:49,
62
Българинът вярва най-много на телевизията и социалните мрежи
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Телевизията и социалните мрежи ще се ползват с най-голямо доверие от гражданите в предстоящата предизборна кампания. Това коментира Орлин Спасов от фондацията "Медийна демокрация", позовавайки се на данни на "Евробарометър" за доверието в медиите от ноември 2012 година.

Той участва в дискусия за честни и прозрачни избори.

Според проучването в България най-високо е доверието към телевизията - 68 процента, срещу 29 на сто, които не декларират такова. Тези показатели са по-високи от средното за Европейския съюз, където доверието е 48 процента.

Спасов посочи, че в Интернет ще се разгърне сериозна предизборна борба, почти толкова важна, колкото и в телевизията. Това според него ще бъде новият момент в предстоящата предизборна кампания. Той отбеляза, че водещите партии сега навлизат доста агресивно в едно пространство, което генерира високо ниво на доверие.

Медийният експерт обаче посочи, че има голяма линия на разделение в доверието, когато става въпрос за социалните и новинарските сайтове. Когато става въпрос за Интернет, като цяло доверието е 42 процента, но по отношение на социалните мрежите, блоговете и сайтовете за споделяне, то нараства до 61 процента, което продължава през последните години.

В ЕС доверието към социалните медии е 50 процента, което поставя страната ни на едно от най-високите места.

На второ място според данните е радиото, с голяма разлика спрямо телевизията - 51 процента доверие, срещу 34 недоверие.

Сходна е ситуацията в ЕС, където 54 процента имат доверие към радиото, а 38 - не.

На трето място се подрежда пресата - 43 процента имат доверие в нея и 46 нямат. Единствено тук недоверието надхвърля доверието, което ще бъде важно по време на кампанията, отбеляза Орлин Спасов, цитиран от БТА. В ЕС данните посочват 40 процента доверие, срещу 54 на сто, които са скептични към този тип медия.

За губещата влияние преса, където доверието през 2012 г. е спаднало с 2 процента спрямо 2011 г., Спасов посочи, че това се дължи на директното пренасяне на икономически интереси в медийната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: телевизиядовериемедии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите са завършени *** и това ми е известно отдавна.
7
0
 
15
 
! Отговори
пешо преди 11 години
Това е и основната причина българина да е на този хал. човек който вярва на телевизиите - Бареков и на социалните мрежи е за лечение.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българина вярва на:РАКИЯ С ШОПСКА САЛАТА!
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЛЕВИЗОРА КОЙТО ГО ГЛЕДАХ ДО 90 ГОДИНА ОТИДЕ НА ***. ОТ ТОГАВА НЕ ГЛЕДАМ НИКАКВА ТИЛИВИЗИЯ. И КАКВО ДА ГЛЕДАМ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА СЕЛСКИ ГРОЗНИ МУЦУНИ ЛИ? КОИТО ДА МЕ ОБЛЪЧВАТ И ДА МИ КАЗВАТ КАКВО ДА ПРАВЯ И КАК ДА ЖИВЕЯ. ТЕЛЕВИЗИЯТА БЕШЕ ИСТИНСКА КОГАТО БЯХА САМО ПЪРВА И ВТОРА ПРОГРАМА. МАКАР И ЧЕРНО БЯЛА ИМАШЕ КАКВО ДА СЕ ГЛЕДА И БЕШЕ ПО ИНТЕРЕСНА ОТ СЕГАШНИТЕ КАНАЛИ. СЕЛСКИ ТАРИКАТИ НЕ ГЛЕДАМ. ЕДИН ПРИЯТЕЛ МИ КАЗА ЧЕ ИМАЛ 180 ПРОГРАМИ НО ГЛЕДАЛ САМО СПОРТНИТЕ.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аа, не, и на политиците много вярва българинът!
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Телевизор вкъщи няма от 6 години.
2
0
 
20
 
! Отговори
The Punisher преди 11 години
Когато най-накрая бъде разбрано, че говорещата кутия разказва само глупави истории и продава произведени мечти - тогава ще бъдем една идея по-близо до истината. Онази отвъд.
1
0
 
26
 
! Отговори
бай Незнай преди 11 години
Само за телевизора не сте прави! Аз може да съм от село, енстиктивно чувствувам че колониалната администрация се опитва да ме управлява чрез телевизора