ГЕРБ-ерът Емил Димитров подпирал със закони фирми на майка си

Бившият депутат е в конфликт на интереси
Обновена: 3 апр 2013 15:01 | 3 апр 2013 14:20,
234
ГЕРБ-ерът Емил Димитров подпирал със закони фирми на майка си
Емил Димитров. Снимка: Булфото, архив

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е установила конфликт на интереси по отношение на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Това съобщиха от комисията, цитирана от БТА.

Конфликтът на интереси е установен по два сигнала, подадени срещу Димитров във връзка с внесени от него законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.

По първия сигнал комисията е установила, че Димитров е упражнил правомощия в частен интерес на свързаната с него "Фабрика Медикет" АД, зад което дружество стои майката на Емил Димитров - Елеонора Димитрова, чрез нейната фирма "Елеонора Транс" ООД.

Димитров е внесъл за разглеждане в Народното събрание текстове, с които се премахва ограничението от Закона за лова и опазването на дивеча, годишната вноска за стопанисване на дивеча и годишната наемна цена за ползване на материално-техническата база да не се използват за финансиране на тези, с които е сключен договор за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци.

Конфликтът на интереси произтича от обстоятелството, че "Фабрика Медикет" АД има сключен договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство "Шерба" и договор до 2024 г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък "Етрополе".

Приемането на законопроекта, внесен и подкрепен от Димитров, би довело до намаляване на разходите за "Фабрика Медикет" АД, посочват от комисията.

По втория сигнал комисията е установила, че Димитров е внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места. Частният интерес на Димитров води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия.

Народният представител е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т. нар. "цигарени гилзи" - свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. По този начин се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му "Симеон-2" ООД, добавят от комисията.

Емил Димитров е пренебрегнал и двете покани на комисията да бъде изслушан във връзка с разследването срещу него. Решенията на Комисията подлежат на обжалване пред Административния съд в София. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще му бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
3
 
4
 
! Отговори
:) преди 11 години
До АнонименБъди спокоен ГЕРБ вече го изключиха от партията си но мисля че М. Кунева го прибра в нейното движение за съжаление така става във всяка новосъздадена партия се намърдват и такива хора хубавото е че тази успява навреме да се отърве от такива персони а не да ни ги предлага на всички избори като другите партии и сдружения
168
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз съм за Герб на изборите, но този нахалник трбва да бъде изгонен, гледа само къде има далавера и е пръв. Преди искаше да купи цска с дружеството цска възраждане и не си мислете че щеше да направи нещо там, напротив само своя интерес си гледа, а цска кучета ги яли.
167
3
 
16
 
! Отговори
Николай преди 11 години
Последното правителство донесе само негативи за хората в бг.Нито едно решение нямат ,което да е в полза на живеещите в бг.За мен това е най-наглото и некадърно правителство след 89 година.
166
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да вкарваше ги в Белене,ама после ги изкараха герой,репресирани и незнам си кво.А сега се вижда,че е имало защо.За такива разпасали се политици ,злоупотребяващи с довреие,трябва да има сериозно наказание.
165
2
 
25
 
! Отговори
ДО 189 преди 11 години
Познава такова нещо България - след 1944 година такива като този са бесени или разтреляни или са работили в Белене .За това се критикува Бай Тошо , а той горкия вкарваше Престъпниците в Белене .
164
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКОГА , В 1300 ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ, ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОЗНАВА ТАКЪВ ЗАСТОЙ, ТАКОВА ПАДЕНИЕ, ТАКАВА МИЗЕРИЯ И ТАКОВА РАЗГРАБВАНЕ, КАТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ!!! Гласувайте пак за герб, поне да ни довършат окончателно!!!
163
1
 
28
 
! Отговори
янши преди 11 години
Естествено това не е откритие на топлата вода.Цветанов държи канала с цигари затова се прави на Рамбо-първа кръв.А някои зададе ли си въпроса от както Бойко като гл.секретар и хвана печатните машини за фалшиви пари.Какво стана стия хора,какви са им присъдите и къде са машините?
162
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има ли още луди където ще гласуват за герб
161
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нов СРС гейт, подобен на Мишо Бирата, ще разтърси държавата до броени дни. Според надеждни източници на ПИК от секретните служби, съществуват серия от записи на разговори на бившия земеделски министър Мирослав Найденов с политици, бизнесмени и оперативно интересни лица. Най-скандалното СРС съдържа запис от разговор на Найденов с подсъдимия по делото Октопод Алексей Петров. Тайната среща е от лятото на 2011 г. и е проведена в ресторанта на столичния хотел Вега, сочат данните на ПИК.
160
1
 
25
 
! Отговори
Учуден преди 11 години
И това всичко без да знае тиквето и без да му е плащано ... да-даа!
159
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така се работи в Герб
158
2
 
16
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Най-страшното е,че българите сме толкова глупави,че пак ще ги направим първа политическа сила.То си е казано-кой каквото сам си направи никой не може да му го направи.
157
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе то и земеделския краде 4 години и нищо не разбралигати и борбата срещу корупцията - тия ги разправяйте на българите
156
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
герб и само герб на събулия гащите си българин това лечение най му харесва
155
0
 
24
 
! Отговори
! преди 11 години
"от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит."Значи той си урежда закони, от които печели стотици хиляди, а ще го глобят 7 000, това е смешно.Защо не му конфискуват дружествата?
154
0
 
25
 
! Отговори
Сърфист преди 11 години
Ако Емо Фаса почне да говори за контрабандни цигари ще му се случи инфаркта на Мишо Бирата!
153
1
 
14
 
! Отговори
жертва преди 11 години
и тоя си го схруска Цвъки " шестте апартамента" и си го изплю Завалийката, как си е повярвал.Спрял им кранчето и .. ето го отмъщението. А Фидоска, къде остана, та тя вкара най-много лобистки закони в парламента,.
152
1
 
9
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 11 години
Товариш Борисов, мой Бойко, чакам тъ при свети Петър, нищо че ти прекратиха делото, Цацата милата от бай Петьо не мож тъ спаси. Липсваш ми! До скоро!
151
3
 
24
 
! Отговори
ДалайМама преди 11 години
Това не конфликт на интереси - това е синовна обич. Нещо подобно на връзката Борисов/Бориславова и Цецо/Кумецо!!!
150
1
 
13
 
! Отговори
Ъпсурд преди 11 години
Мамин сладък! Ама той само на мама е искал да помогне, момчето! Горката женица едвам е преживявала с няколко фабрики, фирмички и дистрибуторски канали:)