Панагюрското съкровище си остава на държавата

Решението на ВАС може да се обжалва
Обновена: 8 апр 2013 15:23 | 8 апр 2013 14:19,
74
Панагюрското съкровище си остава на държавата
Панагюрското златно съкровище Снимка: архив, Булфото

Панагюрското съкровище остава собственост на държавата, реши Върховният административен съд. Решението на тричленния състав може да бъде обжалвано.

Припомняме, че наследници на откривателите братя Дейкови претендираха за съкровището в съда. Внуците на най-големия брат Павел Дейков – Стефка Ангелова и Павел Цветанков, поискаха министърът на културата да впише Панагюрското златно съкровище като собственост на откривателите и собственика на земята, където е открито.

Жалбоподателката Стефка Ангелова твърди, че съкровището е намерено случайно на частна земя, че не е съставен приемо-предавателен протокол между откривателите и директора на Пловдивския музей и още, че находката не е откупена от Пловдивския музей или от държавата, като е дадена само парична награда за доблестна постъпка на братя Дейкови и на още 12 души.

Собственик на земята, където е намерено съкровището, е Георги Топалов. Наследниците на Дейкови се позовават на действащия от 1911 г. до 1970 г. Закон за старините. Неговият член 16 гласи, че „откритите в частни имоти движими старини принадлежат на намервача, ако той е собственик на мястото, където са намерени. В противен случай те принадлежат по половина на собственика на местото и намервача”.

Според ВАС обаче актът на вписването през 1949 година на предметите от Панагюрското златно съкровище в Инвентарната книга на Пловдивския музей не подлежи на съдебен контрол и оспорването му е недопустимо. 

"Панагюрското златно съкровище е с безспорна научна и културна стойност и в този смисъл е "колекция". А Стефка Ангелова не е доказала качеството си на колекционер”, категорични са от ВАС.

Съставът на ВАС се аргументира, че ако теренът, в който е  било заровено съкровището е бил частен, то е било логично този  факт да бъде отбелязан някъде в съставените през 1949 и 1950 година документи, което не е станало.

Като анализира доказателствата, тричленният състав на ВАС приема, че братя Дейкови са изпълнили своето законово и гражданско задължение; не са оспорвали фактите и констатациите на административните власти, включително и факта, че намереното е било заровено на „държавно място”; определено им е било възнаграждение, което ги е удовлетворило и поради това не са го оспорвали пред съда.

Античните златни съдове са 9 и са от края на IV и нач. на III в. пр. Хр. Съкровището тежи общо 6,164 кг и е изработено от 23-каратово злато. Тримата братя - Павел,Петко и Михаил Дейкови, го намират през 1949 г., докато копаят глина за тухли в Панагюрище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Беше ми ужасно отвратително като ги гледах тези хорица да се напъват за собственост на панагюрското съкровище, то дори не е на този дядо който го е изровил и не е било в негова земя, не виждам какви наследници могат да се водят те. Жалко, че омазаха така честта на човека който го е намерил и съвсем гордо и радостно го е предал /както е по закон/ на държавата. Такива наследници са срам за фамилията.
19
1
 
16
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
До 17За имотите на царя схемата е друга. Няма документи че са дадени за ползване. Всъщност няма никакви документи. Съда и мадридския мошенник се позовават на документ с който комунистите отнемат имущество от царя. Тук тъпите комунисти правят грешката, че записват, че отнемат имотите на царя. Оттам съда заключва, че значи са били негови имотите, а не на държавата. А те 100 процента са били на държавата..
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех, Ангеле! :))) Щом проф.Божидар Димитров го е доказал, просто със сигурност са спекОлации, както пише един безспорно ерудиран човек като теб... А иначе, дано някой ден, алчността човешка започне да се наказва. Както в онази приказка...Крайно време е.
17
2
 
10
 
! Отговори
Boroka преди 11 години
ЛАКОМО ДУ.Е ПЛАНИНА ПОВДИГА.
16
2
 
8
 
! Отговори
Удивен преди 11 години
Колко учудващо решение, направо паднах от стола.
15
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко уточнения.1. На братята намерили съкровището им е платено.2. Наследниците са едни алчни хорица, които са искали да го прилапат за да го продадат.3. Царските имоти са били собственост на държавата и са били дадени за ползване. А това, че лакеи и *** "върнаха" на мадридския мошеник държавно имущество, Бог ще ги накаже.
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как закона е еднакъв за всички. Петрол да откриеш в земята си, той е на държавата. Същото важи и за антики.
13
1
 
22
 
! Отговори
popo преди 11 години
Вече става банална нашата си чиста българска простотия !? Недоумявам !? Не стига цялостното ни духовно и културно състояние , което дори не знам изобщо дали съществува вече , ами и някакви си мародери искат и последните ни цености да оглозгат! Поредна абсурдизация на съвремието ни ! Осъзнайте се бе хорица !
12
3
 
16
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Ейй,много хора превъртяха,като гледат тв-сапунки за...съкровища и несметни богатства.И тези нашенци са станали жертва на подобни...мераци.Де се е...видяло,да дадат съкровище на голтаци;това го няма и в Холивуд.
11
25
 
11
 
! Отговори
ПРОСТ НАРОД преди 11 години
СКОРО ПО NG ГЛЕДАХ ФИЛМ ЗА АНГЛИЙСКО СЪКРОВИЩЕ НАМЕРЕНО В НИВАТА НА СЕЛЯНИН ИЗЕТО Е НО МУ Е ПЛАТЕНО 1576 МИЛИОНА -САМО В БГ ИМА ТАКИВА КАЗУСИ ВЗИМАМЕ ТИ ТОВА КОЕТО СИ ОТКРИЛ И НЕ ПОЛУЧАВАШ НИЩО И ТОВА Е СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ ЕЕЕЕ БАЙ-ГАНЮВЩИНА ДО ПРИПАДЪК КОГА ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА БЪДЕТЕ ХОРА??????
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИВО и ДЖАРО не го ли гепиха бе
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези да не са внуци на Остап Бендер?Много са смешни в своята убеденост че трябва да имат дял в съкровището.
8
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какъв човек трябва да си, че да искаш само за себе си подобно културно наследство на 2000 години, явно морално беден и мислещ само за стомаха си. Но какво се учудвам в историята си имаме хиляди примери за подобни "патриоти".
7
17
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 11 години
До АнонименДворците на царя са си били на царската фамилия.Все едно, сега да дойдат комунисти в Англия и да изземат цялото имущество на краската фамилия като им дадат 1млн. лири за всичко и да ги изгонат.След 30г. като паднат комунистите, тези имоти на държавата ли ще са или на краската фамилия.Както на всички нас комунистите са изземвали имотите и след това ние искахме да ни ги върне реституцията, така е и с царските имоти.
6
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а как върнаха на царя уж държавните гори и дворци?
5
8
 
14
 
! Отговори
mutkurov преди 11 години
na selqcite samo zlato im se iska...
4
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък съм пра..N - та степен внук на Севт 3, искам си златната маска. Щото, като се напия да се хваля с нея! :)
3
13
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Да, съкровището си е държавно, но в много държави се дават около 10% от стойността на намерените културни ценности ако са частни лица.Тук става въпрос за милиони.
2
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и без това оригиналът не се намира в България, какво спорят за някакво копие...
1
10
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено, че трябва да е на държавата! Какви са тия безумни претенции на наследниците?