Само тежкотоварните камиони с тол такси през 2016 г.

Анализ ще покаже дали винетната система остава за леките коли
Обновена: 9 апр 2013 12:52 | 9 апр 2013 12:28,
15
Само тежкотоварните камиони с тол такси през 2016 г.
Снимка: БТА

През 2016 година тежкотоварните камиони ще трябва да плащат тол такса, съобщи регионалният министър в служебното правителство Екатерина Захариева по време на VIII Годишна конференция за стратегическа инфраструктура.

Захариева посочи, че в момента тече обжалване на избора на консултант. Едва след като бъде избран консултантът, той ще предложи каква точно система за плащане на тази такса ще се използва. До 2016 година тя ще заработи, но само за тежкотоварни автомобили над 12 тона. 

Захариева уточни, че системата ще важи за всички магистрални и скоростни пътища, както и тези от първокласната пътна мрежа. На този етап автомобилите няма да заплащат таксата, а ще имат електронни винетки.

"Тя няма да се лепи на стъклото, а ще се проверява електронно", допълни Захариева.

Тя отказа да коментира дали след 2016 година винетната система ще отпадне и лекотоварните автомобили също ще заплащат тол такса, с мотива, че това ще стане ясно от анализа на консултанта.

"Факт е, че ЕК принципно за винетните системи от нашия вид ги приема като преходен период и първа стъпка", обясни още регионалният министър. 

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
3M преди 11 години
До лимонадстига глупости! Аз имам два автомобила и в къщи сме 4-*** шофьори. Ти искаш да плащам 4 броя ГО!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко пъти ще ги изплащаме тези магистрали?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До МирославВ цената на нашето гориво има включени 14 % данък пътища
11
1
 
8
 
! Отговори
пак нещо се мъти преди 11 години
Това горенаписаното, ако отпадне винетката за леки коли, ще ни треснат платени магистрали повече от сигурно. За всяко минаване по половин цената за винетка.
10
0
 
2
 
! Отговори
Днесбг, преди 11 години
един въпрос с повишена трудност - кое от превозните средства на снимката е над 12 тона?
9
1
 
3
 
! Отговори
до Z, 6 преди 11 години
Даже в Австрия не само има винетка, но за отделни магистрали и тонели и с винетката плащаш допълнителна такса.
8
2
 
5
 
! Отговори
Мирослав преди 11 години
До Z : Защо говориш глупости?Винетки има и в Унгария, Австрия, Словения.От там съм минавал и съм 100% сигурен.В Германия няма никакви такси, защото на магистралите горивото ти е по скъпо с няколко цента на литър.Е тази надценка я прибира държавата като такса за пътищата!Във Франция си има Тол такси и винетки важащи само за определена магистрала.Според мен по-добрия вариант е винетката да остане-70лв на година и караш където и когато искаш.70лв ги изпушвате за 10 дни например.
7
2
 
4
 
! Отговори
Муньо преди 11 години
Тол такса ако се въвведе много камиони ще обикалят магистралите ще стане страшно . А акциза на горивата ще го махнем ли ? В момента за едно нещо ни облагат по няколко пъти акциз и ддс на горивото , данък на МПС-то , зона за паркиране синя или зелена без значение
6
2
 
4
 
! Отговори
Баце преди 11 години
Екатерина а давате ли си сметка че с тази политика провеждана в стойка Г ще ви задържи на власт ? Аз очаквам да бъдете пометени подобаващо А и Б отбора на партия ГЕРБ и останалата пасмина наричаща се политическо статукво включително и джуджетата от АТАКА и РЗС . У нас трябва да се деиства както в Еквадор , Исландия или другите проспериращи страни в момента . Сегашните и всички бивши управници трябва да бъдат съдени . Тези който са давали заробващи кредити да пият по една студена H2O
5
6
 
2
 
! Отговори
Z преди 11 години
Никъде в Европа няма винетни такси това е лъжа - в Германия няма , във Франция няма , в Гърция няма. в коя европа има кажете. Във Швейцария има винетна такса за Магистралите само и струва 64 лв. и важи само и единственно за магистралите , на всяка магистрала там има доблиращ път - т.е. може въобще да не се качваш на магистралата. В гърция на магистрала 460 км. има една такса по средата 2 евра. Къде са им винетките , къде са им таксите ако някой ми каже и особенно всички тея *** дето пак ни ома
4
0
 
7
 
! Отговори
М да преди 11 години
И ТОЛ и винетки и евро-програми ,а пътищата лунни.Плащаш ,а не получаваш,но нали и за смет се плаща ,а впоследствие правим"благородни" прояви на самопочистване.Все пак в пазарната икономика за която пледираме ,наще пенсионери не си получават изработеното ,а им се дава нещо пресметнато на базата колко ще остане и за неработилите.
3
2
 
2
 
! Отговори
лимонад преди 11 години
е тва е то безкрайната глупост на българина - защо тол такса за камион и то такъв тип, който се предполага че е почти нон стоп в движение ? ами той затова винетка и има и при него си е напълно оправдана. но за тия с по 5 коли , които си карат която им скимне - за тях трябва тол такса, както и гражданската да не се прави на кола а на шофьор.
2
1
 
20
 
! Отговори
VW преди 11 години
Моля, не пишете глупости и заблуждаващи хората измислици! Тол таксата е само за ПЛАТЕНИ магистрали, а в най-голямата и най-автомобилизираната страна в Европа Германия чудесните аутобани са напълно БЕЗПЛАТНИ! Хората са преценили, че е по-добре да стимулират икономическата активност чрез лесно и бързо придвижване, а не да им съдират кожите с разни измислени такси! Така е и в скандинавските страни, а в Словакия и Унгария само за някои пътища се иска винетка, която е в ПЪТИ ПОЕВТИНА от нашите.
1
2
 
33
 
! Отговори
caramba преди 11 години
Докога всеки *** ще ни обяснява как било в Европа ?В почти цяла европа се използват винетсни стикери. Малко са страните които поддържат тол системи. Просто се чудя как само *** може да ни управляват. Хора без всякакви идеи. След като е най-лесно да се копира от Европа копираите първо доходите да речем. ***.