Теди си отишъл заради сърдечна недостатъчност

От тел. 112 не успели бързо да установят къде е точно 81-во училище
Обновена: 8 май 2013 17:02 | 8 май 2013 16:48,
Теди си отишъл заради сърдечна недостатъчност
Снимка: архив, Булфото

Сърдечна недостатъчност е причината за смъртта на 11-годишния Теодор Желев, който вчера почина в столичното 81-во училище. Това са казали съдебните медици на неговия баща Златко Желев.

Според него синът му е можел да бъде спасен. "Лекарите ми казаха, че 10 минути по-рано ако са дошли, е щял да живее", каза почерненият родител.

Петокласникът е бил в състояние на клинична смърт при пристигането на лекар от Центъра за спешна медицинска помощ. Това каза по-рано пред журналисти д-р Ангел Ангелов,  началник отдел "Медицински дейности" към ЦСМП. 

В 13.59 ч. вчера в ЦСМП е постъпил сигнал от тел.112 и в 14.04 ч. е предаден на д-р Ирена Тасева, която е пристигнала в училището в 14.12 ч. При пристигането си в училището лекарите са установили вече настъпила клинична смърт.

По-рано почерненият баща на детето Златко Желев заяви, че линейката, повикана за Теди, е пристигнала чак половин час след подаването на сигнала.

Извършени са всички реанимационни дейности, като 10 минути по-късно детето е било закарано с линейката в болница "Св.Анна", обясни д-р Ангелов.

Той увери, че е използван дефибрилатор, респиратор за прочистване хода на дихателните пътища, извършено е обдишване на детето, направена е електрокардиограма.  

"11-годишното дете е било изследвано преди време в болниците "Св.Анна","Пирогов" и Националната кардилогична болница по повод на два предишни подобни инцидента и доколкото имаме информация становищата на колегите от трите лечебни заведения е, че не е имало нищо тревожно около неговото здравословно състояние",  уточни д-р Ангелов. 

Още по темата
Сигналът е подаден към тел.112 от жена, която по-късно е обяснила пред лекарите от ЦСМП, че операторите на тел. 112 не са успели бързо да установят къде точно се намира 81-во училище,  посочи д-р Ангелов.

Същевременно е потърсена помощ и от болница  "Св.Панталеймон", откъдето е отказана с аргумент, че лечебното  заведение е специализирано в оказване на медицинска помощ при травматологични случаи, посочи още лекарят. По думите му е загубено време, докато се търси къде се намира училището и заради отказа на медиците от болница "Св.Панталеймон".

По-рано обаче бащата на Теди заяви, че помощ са отказали от 25-а поликлиника, която е точно срещу училището, а лекар от частната болница е дотичал на мястото на инцидента.

За оказване на спешна медицинска помощ на пациенти в София и прилежащите й села на ден са необходими 38 линейки, а работят само 17, каза още Ангелов.

Той посочи, че линейките и оборудването са налични, но няма лекари, желаещи да работят в областта на спешната  медицинска помощ поради ниското месечно заплащане - 650-700  лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: Теодор Желев
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации