Лифтът на "Юлен" е незаконен, реши ВАС

Съдът определи, че строежът му е отвъд обхвата на концесията
Обновена: 15 май 2013 13:47 | 15 май 2013 13:47,
76
Лифтът на "Юлен" е незаконен, реши ВАС
Снимка: БТА

Лифтът на компанията-концесионер на ски съоръженията в района на Банско "Юлен" АД е извън обхвата на концесията и извън зоната за ски съоръжения Национален парк Пирин.

Това реши 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което отмени решението на министъра на околната среда в кабинета "Борисов" Нона Караджова за навлизане в защитените зони на планината.

„Има сериозно противоречие между площта по договора за концесия и устройствения план на защитената зона“, е констатирал съставът от втора колегия на ВАС в своето решение.

Със сегашното решение председателят на състава съдия Надежда Джелепова отменя предишното решение на тричленен състав на ВАС от 16- януари 2013 г., както и решението на министъра на околната среда Нона Караджова, което бе взето през август 2010 г., „защото не са налице законовите предпоставки за издаване от министъра на акт от вида и със съдържанието на процесния, поради което обективираното в него волеизявление е незаконосъобразно“.

Съдебният спор бе заведен по искане на Асоциацията на парковете в България, а ответници бяха министърът на околната среда и водите и "Юлен" АД. Решението на съда е окончателно и определя как ще се тълкува концесионния договор и всички инвестиционни предложения на концесионера „Юлен“ АД за срока на договора до 2031 г.

Според решението на съда изграждането на лифтовото съоръжение не представлява реконструкция, ремонт или поддръжка без промяна на застроената площ. С него също така не се доизгражда съоръжение, казва в мотивите си съдът и допълва, че реализацията на проекта е недопустима.

„Явното противоречие на инвестиционното предложение с действащия режим на опазване на защитената територия, сочи за недопустимост на неговата реализация, констатира петчленният състав на ВАС. В противен случай щяха да се изсекат и застроят над 1000 ха вековни гори в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост, се посочва още в решението.

Съоръжението, което е предмет на съдебния спор, е построено през 2011 г. Съдебната експертиза обаче доказа, че лифтът е разрешен от МОСВ и построен от концесионера „Юлен“ извън обхвата на концесията и извън зоната за ски съоръжения на плана за управление на Национален парк Пирин. С него се засягат зони ІІІ и зона ІV на Националния парк.

През януари от международната неправителствена организация WWF алармираха, че ВАС е легитимирал разширяването на ски зона Банско в Национален парк „Пирин". С това решение, в нарушение на плана за управление на парка, е било одобрено изграждането на четириседалков лифт в местността Платото, уточниха от организацията.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Юлен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
банскалия преди 10 години
Да заповядат зелените и всички мераклии от форума с багерите да разрушат лифта. Нали не мислите, че ще оставим на *** от Орлов мост да решават нашите съдбини?!
63
1
 
9
 
! Отговори
Виктор преди 10 години
Браво!Когато съдът започне така да си върши работата, цялата ни държава ще дръпне нагоре!Защото докато крадците и мошениците, като Цеко Минев, са на свобода и дърпат конците, ще си стоим бедни. Лифтът да се бута час по-скоро! Освен, че законът го изисква, това да е за урок на останалите крадци.
62
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора добре, че ни е Банско на нас банскалии, защото от туристи изкарваме прехраната си плащаме си данъците и малко или много сме допринесли с нещо пред света за да знаят за България. Чета из форума и гледам типичната българска черта и аз може да съм зле но Вуте да е зле ето затова сме на такъв хал ! Искаме и това което е да го няма. Парите покрай Цеко идват и в нашия джоб, а и в българската хазна като данъци и от това всеки полза има. Банско като го няма та какво тръгваме нагоре ли ?
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕЙ НЕ СПРЯХА ТЕЗИ МУТРИ ДА УНИЩОЖАВАТ ВСИЧКО НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ПОСЕГНАХА И НА ВЕКОВНИТЕ ГОРИ. А НАВАЛИЦАТА ГЛЕДА И ГЛАСУВА ЗА МУТРИТЕ. САМО АК 47 ЩЕ ОПРАВИ НЕЩАТА ВСИЧКО ДРУГО Е ВЯТЪР МЪГЛА И ЛА.НА.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, ANTIZELENIA E OSVEN TOVA I *** ! A KOI STUPA SKORO TVOIA IKONOMOV I ZASHTO, KAJI DE, NE SE SVENI...NALI ZNAESH 4E TOI STANA DEPUTAT ZA DA IZBEGNE ZATVORA ZARADI DDS IZMAMI
59
0
 
10
 
! Отговори
хидко преди 10 години
Ако съдебната система започне да работи както трябва.... чак не ми се вярва да е възможно! Като се замисля колко хотели по черноморието има за събаряне, ум да ти зайде!
58
0
 
14
 
! Отговори
време преди 10 години
половината работа е свършена, сега да видим какво следва. Логично е да бъде съборен, не защото е най правилното а защото е незаконен и събарянето му ще е превенция за други подобни опити за строежи. И на тези дето обясняват че всъшност не вреди и не пречи на птичките и тревичките бих ги попитал " А сградите на Отец Иван който беше направил сиропиталище и се оказаха незаконни на кой пречеха - но бяха незаконни и го изгониха от там , законът не е за да е приятен а за да се спазва. Компромиси нещем
57
0
 
4
 
! Отговори
anonymous преди 10 години
@ Тодорка, Zelenite sa v dunto na signalite, za kakvi of shorki govorite po diavolite ?!?!?
56
0
 
3
 
! Отговори
anonymous преди 10 години
Nai Nakraia !!! Koi shte zancionira NONA KARADJOVA !?!!?!?!?!?!! Ot neia idvat vsichki mizerii !!!
55
0
 
13
 
! Отговори
До Алелуя преди 10 години
Аз бих се зарадвал на заглавие "Събориха хотел приклещил мелница паметник на културата в гр. Несебър" с подзаглавие "Виновните за строежа на хотела останаха под развалините му"
54
0
 
19
 
! Отговори
Питащ преди 10 години
Чудя се дали ще има наказания за конкретните чиновници, на ниско и по-високо ниво, които са съгласували безобразията на Юлен? Тези държавни служители още си "работят" в МОСВ, РИОСВ, в Дирекцията на Национален парк Пирин, в МРРБ, РДНСК и разни други администрации. Необезпокоявано вземат редовно заплатки и ДМС-а, а сигурно са получили и добри атестации... А за нормалните хора остава плащането на данъци, за да хрантутим "КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ"!
53
7
 
4
 
! Отговори
Тодорка преди 10 години
Алелуя, брат аз очаквам да видим решенията за Поморийското езеро. Съзиран е МОСВ пък да видим нарушенията на "зелените". Както и новата офшорна фирма на Тома Белев Андрей Ковачев Пингун ООД.
52
0
 
21
 
! Отговори
Алелуя преди 10 години
"Спряха строежа в Яйлата", "Лифтът на "Юлен" е незаконен, реши ВАС". Прекрасни заглавия!Очакваме заглавие: Отнеха концесиите на Цеко Минев, Събориха бизнес сграда построена в двора на детска градина и т. н.
51
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Банско преди Цеко беше любимият ми град.Банско след Цеко е един зимен Слънчев бряг - бетон, селяни и надути цени. Ходели хора от цял свят - да, бе, да :D
50
5
 
1
 
! Отговори
Ради преди 10 години
Малееее каква простотия се лее тук, не е истина! Особено 54! Пич, ти да не би да си садо мазо и фетиш мастурбант?
49
10
 
2
 
! Отговори
next преди 10 години
Не бързайте да се радвате драги ми зелени..
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оххх Цеко заболя ли те? Зелените ще ти дадат лубрикант.
47
1
 
16
 
! Отговори
? преди 10 години
Антизеления се притеснаява за приходите на Юлен, а не за доходите на банскалии, които и една будка за вестници нямат право да разпънат на пистата без да бъдат зверски рекетирани или изгонени от Юлен. И когато нещо е толкова пошло и незаконно като лифта в парк пирин, как може да поддържаш подобна пагубна злоупотреба, облагодетелствайки единствено чичко-паричкото на ПИбанк
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разгеле на тези мошеници им напаравиха сечено. Моито уважения към жителите на Банско, но природата не е единственият ресурс, от който трябва да се изхранвате всички. И не е лошо да разберете, че това унищожение ще се обърне рано или късно срещу вас.
45
0
 
13
 
! Отговори
Х преди 10 години
Най-сетне нещо смислено и положително да прочета от месеци насам. Дано сега се сезира прокуратурата, за злоупотреба с власт от страна на министър Караджова и лобирането й за ЩЮлен

Спонсорирани публикации