Лифтът на "Юлен" е незаконен, реши ВАС

Съдът определи, че строежът му е отвъд обхвата на концесията
Обновена: 15 май 2013 13:47 | 15 май 2013 13:47,
76
Лифтът на "Юлен" е незаконен, реши ВАС
Снимка: БТА

Лифтът на компанията-концесионер на ски съоръженията в района на Банско "Юлен" АД е извън обхвата на концесията и извън зоната за ски съоръжения Национален парк Пирин.

Това реши 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което отмени решението на министъра на околната среда в кабинета "Борисов" Нона Караджова за навлизане в защитените зони на планината.

„Има сериозно противоречие между площта по договора за концесия и устройствения план на защитената зона“, е констатирал съставът от втора колегия на ВАС в своето решение.

Със сегашното решение председателят на състава съдия Надежда Джелепова отменя предишното решение на тричленен състав на ВАС от 16- януари 2013 г., както и решението на министъра на околната среда Нона Караджова, което бе взето през август 2010 г., „защото не са налице законовите предпоставки за издаване от министъра на акт от вида и със съдържанието на процесния, поради което обективираното в него волеизявление е незаконосъобразно“.

Съдебният спор бе заведен по искане на Асоциацията на парковете в България, а ответници бяха министърът на околната среда и водите и "Юлен" АД. Решението на съда е окончателно и определя как ще се тълкува концесионния договор и всички инвестиционни предложения на концесионера „Юлен“ АД за срока на договора до 2031 г.

Според решението на съда изграждането на лифтовото съоръжение не представлява реконструкция, ремонт или поддръжка без промяна на застроената площ. С него също така не се доизгражда съоръжение, казва в мотивите си съдът и допълва, че реализацията на проекта е недопустима.

„Явното противоречие на инвестиционното предложение с действащия режим на опазване на защитената територия, сочи за недопустимост на неговата реализация, констатира петчленният състав на ВАС. В противен случай щяха да се изсекат и застроят над 1000 ха вековни гори в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост, се посочва още в решението.

Съоръжението, което е предмет на съдебния спор, е построено през 2011 г. Съдебната експертиза обаче доказа, че лифтът е разрешен от МОСВ и построен от концесионера „Юлен“ извън обхвата на концесията и извън зоната за ски съоръжения на плана за управление на Национален парк Пирин. С него се засягат зони ІІІ и зона ІV на Националния парк.

През януари от международната неправителствена организация WWF алармираха, че ВАС е легитимирал разширяването на ски зона Банско в Национален парк „Пирин". С това решение, в нарушение на плана за управление на парка, е било одобрено изграждането на четириседалков лифт в местността Платото, уточниха от организацията.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Юлен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо говорите глупости ? Много ми е смешно, не защото съм от Банско просто, но това не е така както изглежда. Лифта за които става въпрос наистина си го е имало преди има го и сега и си е в същите граници както и преди! Които не вярва да дойде и да види от ЕК дойдоха и констатираха същото и за лифтове и за граници на концесията. Другото е само шум на нашите " Зелени " . Парите от европейската WWF са ви малко май пак. Хвърляте прах на хората и създавате смут. Европа се произнесе ! Приемете го !
23
0
 
38
 
! Отговори
do Правда преди 11 години
Викаш Банско се развива...... на къде се развива? Гони Слънчевбряг, може би.... от 3 месеца зимен сезон, поминък не се прави.... през пролетта и лятото е почти умряло, а цените не са за Българи... бързите пари са ви в главата, за сметка на цялата планина и район!
22
4
 
19
 
! Отговори
Боко Престъпника преди 11 години
Абе къде е Цвъко, няма ли да излезе сега на един протест в защита на "честните бизнесмени от Банско", да развее знамената. Ама май трепери в някой от 6-те апартамента да не го приберат на топло.
21
1
 
10
 
! Отговори
Севетльо преди 11 години
До ПравдаНезнам защо си решил че ме познаваш и ми даваш определения. Чудноми е също защо си решил че ти си правдата и дали някой не ти е платил на теб за да се напъваш да сипеш суперлативи за Цеко! Прав си че в Банско са наляти много милиони, но тези милиони изкарват многократно повече и то само за Юлен. Кажи ми ако решиш ей така понеже имаш заделени пари да си отвориш едно ски училище в Банско ще се РАЗВИЕ ли?!? И ако обичаш не ми обяснявай кое е напушен, защото май ти си такъв!
20
0
 
0
 
! Отговори
vrvm do Светльо преди 11 години
Абе човек, значи ако всичко е наред с пистите под платото, които се секоха по времето на Цеко, не виждам какъв е проблема да се свържат същите с платото и подмени същестуващия влек с по-добър, при условие, че платото си съществува от времето на соца и там гора няма тайкато е на много висока надморска височина. Карам и на Витоша, и нямам нищо против ако Цеко подмени седалковия на Лалето, което съществува от соца. Супер зле е лифта.
19
14
 
4
 
! Отговори
Правда преди 11 години
До СветльоТи си се заблудил, мой човек. в Банско са инвестирани милиони и това си личи. Който и да попиташ в Банско, ще ти каже, че през последните години нещата вървят на добре. Само че такива платени напушени зелениши като теб искат да спрат това развитие. Може би, защото някои им плаща, за да го направят... чудя се просто.
18
0
 
15
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
До vrvm do 14Цеко като го изкарваш толкова блага личност, който се грижи за доброто на скиорите, защо спря Витоша в най-добрата зима и примерно не смени Романския, който е за *** с едно ново приятно лифтче?!?
17
20
 
3
 
! Отговори
Ирина преди 11 години
Така е в България - някой прави нещо хубаво, на се намират хора, които да го съсипят. Затова сме на подобно дередже. Банско се развива, но това бърка в здравето на някои хора явно. Да не говорим, че Караджова си даваше *** на "зелените", та не знам сега какво пискат...
16
1
 
21
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
До ПравотаНещо си се заблудил жестоко! Бизнеса в твоя район както забелязваме доста добре процъфтява - плащайки малко, а ползвайки територия повече от уговорената и законна! Мисля че мафиота Цеко е тоя който спира бизнеса в Банско с неговия монопол. Чудя се само как уж лютите банскалии ми търпят своеволията. Този трябва да му се отнеме концесията веднага!!!
15
12
 
1
 
! Отговори
vrvm do 14 преди 11 години
Съгласен съм, че сега лифта е по-дълъг и че ако не е спазил процедурите следва да се накаже, но от друга страна ако всичко друго е наред с пистите и сеченето е просто смешно сега да наказваме Цеко, че е подменил един влек с по-добър такъв. Според мен замазват очите на хората или поне отклоняват в друга посока проблема.
14
0
 
25
 
! Отговори
ддт преди 11 години
Браво на ВАС!
13
0
 
28
 
! Отговори
до vrvm преди 11 години
До vrvm до 6Лифтът е по-дълъг от стария влек и заема територии, за които Цеко даже не плаща концесионна такса, защото на хартия плаща за 99 хектара, а ползва три пъти повече. От тук малко, от там малко и ето ти едни астрономически печалби защото си е платил на Караджова едно време. Типична корупционна схема в България
12
31
 
7
 
! Отговори
Правота преди 11 години
Зелените талибани са се активизирали като гледам. Дали пък някой от Пампорово не им плаща яко, че да плюят Банско?!? Що искате да съсипете бизнеса в този район. Да не говорим, че в този район винаги се е карало. Там просто НЯМА гора.
11
0
 
25
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
Не за вярване мафиота Цеко Минев и неговият" Юлен" да са обвинени в нарушение на закона за концесииите с помоща на бившата тяхна маша министърНона Караджова! БРАВО!
10
0
 
13
 
! Отговори
до Вени преди 11 години
Прочети много точно какво казва ЕК и тогава тръби по форумите - тя не казва че няма нарушения. Има нарушения, и то много, и голяма част са свършени преди 2007 г. и за това ЕК нищо не може да направи, трябва българският съд да го свърши и една малка част съдът с днешното си решение направи. Предстоят още решения срещу Цеко и мафиотските му другари
9
4
 
6
 
! Отговори
vrvm до 6 преди 11 години
Ама на платото имаше лифт и преди Цеко. Сега просто е седалков. Там има само клекове, няма друга растителност. Казвам го като, човек който кара ски от 30 години на Банско. Също съм служил в Банско и като войник ми се е налагало с лопати на въпросното плато да хвълям сняг, за да могат хората по-дълго да карат. Това беше преди Цеко да вземе пистите. Аз съм против сеченето, но за въпроса с платото е смешен. Под платото изсекоха доста гора, но платото си го имаше преди и влека също.
8
8
 
3
 
! Отговори
Вени преди 11 години
Добре бе, никой ли не си дава сметка какво се случва сега докато партиите си говорят? Сега всеки гледа да си прокара идеите и интересите докато е време, обаче за нормалните граждани никой не мисли! Какво е това решение сега? Защо? ЕК се произнесе - ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ, ЧЕ НЯМА НАРУШЕНИЯ! НАЛИ ИДВАХА НА ОГЛЕД? КАКВО Е ТОВА ПРОКОПСАНО РЕШЕНИЕ?!?!?!!
7
2
 
21
 
! Отговори
До vrvm преди 11 години
Не става дума за карането на ски, а за тарикатлъка свързан с подмяната на съоръжението. За да бъде признато за реконструкция, трябвало е да си остане влек в рамките на изградената дължина. Всичко друго се води ново строителство. Което явно е извън параметрите на концесията и попада под ударите на закона. С други думи, заради типично нашенския тарикатлък и манталитет на концесионера, да официализира едно, а да извършва друго и с малко връзки да си опече работата, сега ще го отнесат скиорите.
6
3
 
34
 
! Отговори
до vrvm преди 11 години
Проблемът е, че Пирин не му е бащиния на Цеко и близките му приятели мутрафони
5
18
 
6
 
! Отговори
vrvm преди 11 години
Нищо не разбирам. На платото се караше много преди Цеко да вземе Банско, даже ако не се лъжа преди 1989 година, но влека беше тип помагалски. Какъв е проблема, че е сменен със седалков.