"Амнести" ни критикува за ромите и хомофобията

Лошите условия в арестите също са посочени в доклада
Обновена: 23 май 2013 19:19 | 23 май 2013 19:19, Елка Василева
131
"Амнести" ни критикува за ромите и хомофобията
"Амнести интернешънъл" посочва, че продължава дискриминацията на ромите у нас. Снимка: архив, Reuters

В България продължава дискриминацията на ромите в области като образованието, пазара на труда, здравеопазването и жилищната политика. Условията в арестите не отговарят на международните стандарти за човешки права. Запазва се и хомофобското насилие. Това са акцентите за нашата страна в годишния доклад на "Амнести интернешънъл" за положението с правата на човека по света.

В раздела за България се посочва, че независим експерт на ООН по въпросите на малцинствата е изразил загриженост, че ромите остават на дъното на социално-икономическата стълба във важни области като образованието, заетостта, здравеопазването и жилищната политика, биват и принудително извеждани от жилищата си.

"Амнести интернешънъл" посочва, че Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа е разкритикувал условията в българските арести, както и случаите на нечовешко и унизително отношение в български затвори.

По отношение на бежанците и търсещите убежище в доклада се констатира, че търсещите убежище продължават да срещат пречки при достъпа до международна закрила.

В доклада се констатира, че в България продължава хомофобското говорене, има и актове на насилие срещу хора с нетрадиционна сексуална ориентация. Посочва се, че в българското законодателство не са криминализирани престъпленията от омраза, извършени въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност.

Отбелязва се, че през юни миналата година Прайдпарадът в София е минал без инциденти въпреки призивите за насилие от страна на противници на събитието и дискриминационни изказвания от страна на Българската православна църква и Светия синод.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да си ги вземат ромите, които са си истински *** и да си ги хранят с техните заплати.
5
3
 
51
 
! Отговори
Химлер преди 10 години
от амнести може да ми дойдат на дедовия с човешките права и либерастизма
4
1
 
66
 
! Отговори
apostol преди 10 години
Абе това Амнести Интернешънъл що не се интиресува за геноцида които *** упражняват над селското население предимно българи ........
3
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея не ги закриха вече, като празна структура.
2
3
 
52
 
! Отговори
varg преди 10 години
*** долни искате да затриете света.
1
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние пък ще критикуваме "Амнести" ,че ни критикува :) и сме квит !