"Амнести" ни критикува за ромите и хомофобията

Лошите условия в арестите също са посочени в доклада
Обновена: 23 май 2013 19:19 | 23 май 2013 19:19, Елка Василева
131
"Амнести" ни критикува за ромите и хомофобията
"Амнести интернешънъл" посочва, че продължава дискриминацията на ромите у нас. Снимка: архив, Reuters

В България продължава дискриминацията на ромите в области като образованието, пазара на труда, здравеопазването и жилищната политика. Условията в арестите не отговарят на международните стандарти за човешки права. Запазва се и хомофобското насилие. Това са акцентите за нашата страна в годишния доклад на "Амнести интернешънъл" за положението с правата на човека по света.

В раздела за България се посочва, че независим експерт на ООН по въпросите на малцинствата е изразил загриженост, че ромите остават на дъното на социално-икономическата стълба във важни области като образованието, заетостта, здравеопазването и жилищната политика, биват и принудително извеждани от жилищата си.

"Амнести интернешънъл" посочва, че Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа е разкритикувал условията в българските арести, както и случаите на нечовешко и унизително отношение в български затвори.

По отношение на бежанците и търсещите убежище в доклада се констатира, че търсещите убежище продължават да срещат пречки при достъпа до международна закрила.

В доклада се констатира, че в България продължава хомофобското говорене, има и актове на насилие срещу хора с нетрадиционна сексуална ориентация. Посочва се, че в българското законодателство не са криминализирани престъпленията от омраза, извършени въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност.

Отбелязва се, че през юни миналата година Прайдпарадът в София е минал без инциденти въпреки призивите за насилие от страна на противници на събитието и дискриминационни изказвания от страна на Българската православна църква и Светия синод.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Амнести да си наврат доклада отзад и да си приберат всичкото *** при тях.
25
1
 
17
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
Choveshkite prava sa za horata,tezi ne sa hora a primati !
24
0
 
7
 
! Отговори
tt преди 10 години
A da vi kaza az sega nesto.Rabotq v zp.infrastryktyra.Pri nas se nazna4avat samo pomaci i *** ,koito oste ne mogat da 4etat bez obrazovanie,a za balgari e zabraneno nazna4avaneto ot 5 godini.Prosto balgari zavarsili vise obrazovanie ne gi iskat nikade starite ni korympirani biurokrati.
23
2
 
18
 
! Отговори
Stilchev преди 10 години
Абе тея кви са?Я да мълчат като нямат никаква представа какво е тук.
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
18 - имам по-добра идея , даим ги пратим направо на място да си ги отглеждат правилно. крайно време е вече някоя организация да отчете нарушаването на правата на българското население от *** мнозинство и НАТО да изпрати въоръжена мисия под шапката на ООН
21
2
 
33
 
! Отговори
Какво ми преди 10 години
ги отпечатвате тези глупости?Докарайте тука Амнести-то да ни го кажат в лицето. Тяхната м****!
20
1
 
41
 
! Отговори
Ааа, не! преди 10 години
Абе, гледайте си работата, бе!Вземете ги вас да ви крадат, убиват или изнасилват, и после се произнасяйте!
19
3
 
38
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
Е....ме за мнението на тия. *** да се разкарат сами, ако не скоро ще трявба ние да ги разкараме.
18
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези нещастници вместо да плачат по-добре да дойдат в България и да видят техните подзащитни какво сътворяват....А, като ги е толкова грижа - да ги вземат при себе си !!
17
2
 
38
 
! Отговори
ха ха преди 10 години
*** на снимката е с различни чорапи :)))))))))Катуна го събарят защото е незаконен както всичко около тази смрад... Или може би си имат акт16 ....Съмнявам се...Да са си платили за развалянето после...Съмнявам се...Докога законите ще важат само за нас а??? Това ще избие на някъде. Дано не съм прав...
16
1
 
37
 
! Отговори
решение на проблема преди 10 години
Ми ако се приеме закона който да ми позволи крадците в имота ми да ги ликвидирам, проблема с условията в арестите и нечовешкото отношение вняма да съществува, защото крадците няма да са по арестите и затворите. Логично нали
15
2
 
27
 
! Отговори
Данаил преди 10 години
Решил "някоя си " организация , че може да "критикува" и че тя е морален коректив и много си повярвала !Амнести амвести-ум няма да ти дойде в главата юдейска!
14
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Принудително ги изселвали от жилищата им... и аз да не си бях платил жилището, и мен щяха да ме изхвърлят. Да не говорим как ако аз не си плащах тока и водата, веднага щяха да ми ги спрат, а цели ромски махали са с ток и вода, без да са платили и стотинка. Явно да си *** означава, че закон не те лови.
13
2
 
51
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Като толкова са загрижени, нека влязат надвечер в маалата и за нула време ще им се изпари загрижеността за ромите. Колкото до хомофобията, интересно защо не защитават интересите на обикновените хора, които не искат под прозорците им да правят парад обратни. За десетина човека дай сега да обърнем цялата история на народа ни, за да бъдем и ние "модерни". Не, благодаря! Предпочитам да бъда като моите родители, защото ако и те бяха модерни, нямаше да ме има на този свят!
12
3
 
51
 
! Отговори
антициганин преди 10 години
***-пед*раст....такова ли е бъдещето на Европа?
11
1
 
53
 
! Отговори
Петко преди 10 години
Амнести да скокне до Сирия и да защитава онеправданите ! Там избиват християни и никой не ги защитава (((
10
1
 
18
 
! Отговори
МистърСенко преди 10 години
Ко ? НЕ .Празна ли е,сложи ли вътре,КОГА,КОГА,ЕИ ШИ ШЧУПЯ ТОЯ ТЕЛУЕВИЗОР БЕ !
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
achtung juden
8
3
 
46
 
! Отговори
no amnesty преди 10 години
Fu*k offfffffffffff !!!! Amnesty и друга подобна ***!!!
7
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А аз като хомо и ромо ФОБ , остро протестирам от дискриминацията и не спазването на човешките ми права на всякакви защитни и назадничави организации .