Стараем се да няма потърпевши ученици от грешката в теста!

Не можем да кажем, че 100% сме изрядни, обяви просветният министър
Обновена: 23 май 2013 11:02 | 23 май 2013 11:02, Красимир Ангелов
18
Стараем се да няма потърпевши ученици от грешката в теста!
Николай Милошев. Снимка: БТА

Ще се прегледат всички работи по български език и литература на седмокласниците от националното външно оценяване и ако има някакво съществено отклонение от отговора на въпрос 3 в теста, ще направим всичко възможно то да е в полза на учениците, заяви пред журналисти служебният министър на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев.

Както е известно, на 21 май около 63 000 седмокласници се явиха на националното външно оценяване по БЕЛ. Те решаваха тест от 25 въпроса и писаха подробен преразказ върху разказа "Акулата" от Лев Толстой. Родители и учители на седмокласниците обаче алармираха, че третият въпрос от теста е зададен некоректно, а към него има и графика за производството на велосипеди.

"Нещата трябва да се балансират така, че максимален брой седмокласници да не пострадат от това, че се е получила някаква техническа грешка, за която получих информация вечерта в 22.30 ч.", заяви министър Милошев.

Той посочи, че по време на изпита, както и непосредствено след него информация за тази неточност не е имало, което означава, че не е направила такова впечатление на самите ученици, "а на родителите, на бабите и на дядовците".

"Не можем да кажем, че 100 процента сме изрядни и аз го признах това още в първия момент с ясното съзнание, че някъде нещо дребно е допуснато, но типът на грешката е ясен", коментира образователният министър.

По думите му грешката е произлязла от това, че "сме се опитали да опростим нещата, тъй като графиката е била с две непрекъснати линии в различен цвят, но това не може да се види при черно-бяло копиране”.

Ще направим всичко възможно, за да няма пострадали деца, увери за пореден път министър Милошев.

Попитан дали за днешното външно оценяване по математика са прегледани за евентуални грешки чертежите от теста, министър Милошев отговори, че са прегледани и се пошегува, че може да окаже, че в тях пък има някаква литературна слабост.

В заключение министърът посочи, че организацията на матурите и на външното оценяване в седми клас е много трудна задача, защото те се провеждат в над 1800 училища в страната.

"Самата организация на една матура е отвратително тежък процес, убедих се, че това е тежка, трудна и отговорна работа, която изисква много усилия", заяви Николай Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
юя преди 10 години
До абвПрез 1990 г. производството на велосипеди плавно спада.През 2000 г. производството на велосипеди рязко нараства.Страхотно! И двата отговора са верни, зависи къде е грешката в годината или в спада.
16
1
 
6
 
! Отговори
Айде малко мисъл про преди 10 години
Всичкото по тези матури- добре, но е направо глупаво една явна и установена грешка да не бъде "призната" официално още в този момент за налична /а тя Е налична/ и да се вземат още сега мерки за неощетяване на децата. Трети въпрос касае точно графиката и при разминаване между последната и въпросът следва да се признае верен отговор на децата.Не боли да се признае гаф, грозно става да се замаже и решението да се отлага с "ако".
15
5
 
5
 
! Отговори
абв преди 10 години
Ех, дано само това да им е кусурът на седмокласниците... Дано графиката да им е виновна ... И както се казва в статията "по време на изпита, както и непосредствено след него информация за тази неточност не е имало, което означава, че не е направила такова впечатление на самите ученици, "а на родителите, на бабите и на дядовците".Няма дете, което да сбърка отговорът, защото "През 2000 г. производството на велосипеди.............спадаА)беглоБ)рязкоВ)плавноГ)слабоКажете ми как мога да сгреша?
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
:) хехее луда работаза да отговориш "правилно" на тази задача, трябва да си:а) недопрочел условието на задачатаб) преписалв) научкал
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До абвдори и да не си експерт се вижда, че графиката свършва точно на 2000г, и последното движение е нагоре, и няма как отговорът да е нещо в противоположна посока (макар че с някои финансови инструменти, и малко технически анализ, може и да го докараш до този отговор :) Хвала на тези 7-мокласници !)
12
3
 
6
 
! Отговори
абв преди 10 години
Аз ли нещо не съм наред, но не разбирам какво и има на 3-та задача. Отговорът може да бъде само един дори да не си експерт се вижда ясно ... На графката нищо и няма. Но разбира се, все се намира някои родител с претенции, че детето му е гениално и няма как да е объркало въпроса поради незнание.Чисто и просто - и под вола теле ще намерят...Българска ни работа.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Би трябвало някой да е виновен а и на Министъра му било адски трудно , да се състави теста . Май и те трябва да бъдат изпитани , как са влезли там на работа ?
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Независимо дали се говори за спад или увеличение на производството в условието на въпросната задача, а и според графиката, единственият възможен отговор е"рязко". Грешка няма. Ако анулират този въпрос, всички деца, които са отговорили правилно ще бъдат ощетени.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е как се стараете ?
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво ги изпитват учениците, ама кой ще изпита изпитващите?!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимчо преди 10 години
Нека някой ми каже този сбъркания въпрос кой да му е отговора ;) minedu.government.bg/top_menu/general/7klas/tests/bel-7klas-21-05-2013.pdf
6
3
 
6
 
! Отговори
hidko преди 10 години
Нещо май на министъра му се губи кой е объркал и за сметка на кого! Нямат ли доблест тези хора, да трябва все да ги подканяме и все са уклончиви, и все ще изчакват да видят какво ще се случи и как ще се развие ситуацията. ИМА ГРЕШКА - МИНИСТЕРСТВОТО е ВИНОВНО. Или да проведат нов изпит, или да признаят за верен отговора на всички! Няма друг вариант, който да е коректен към всички и който да поставя интереса на децата на преден план, а не интереса на институциите. Кифладжии - един изпит не могат
5
6
 
6
 
! Отговори
Грешката ? преди 10 години
Б - отбора на Борисов .. Тези знаят ли български език , та толкова им е " адски трудно " да съставят теста ?Калинките в Министерството на Просветата ... са си останали .
4
9
 
20
 
! Отговори
Бивш студент преди 10 години
Родители не се притеснявайте. Дори детето Ви да е ощетено и да не го приемат точно специалността която иска няма никакво значение. Образованието в България навсякъде е пълен ***. Дали ще си в "най-елитната" гимназия или "най-долното" СОУ е еднаква пародия. За висшите заведения е същото. Съвет от мен теглете кредити и си пращайте децата на запад. Скоро положението няма да се оправи.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това служебно правителство и министрите му са пълна дупка,през оная работа им е какво правят,защото знаят,че са за малко.
2
5
 
29
 
! Отговори
Некадърници преди 10 години
Дори 1000 ученици да са ощетени от грешката в теста,пак трябва да се направи нещо,какви са тези изказвания "ако са много,ще предприемем мерки,ако са малко - не",това е недопустимо.Представете си вашето дете да кандидатства и заради тази грешка да не му стига резултата за да го приемат...как ще се почувствате?
1
17
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
Безотговорна работа,Б отбора на Борисов пак се ***.