"Не" на закриването на Агенцията за детето

200 НПО-та скочиха в защита на самостоятелността на ведомството
18
"Не" на закриването на Агенцията за детето
Снимка: Булфото, архив

Близо 200 неправителствени организации се противопоставиха на предложението Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ да премине към Министерството на младежта и спорта с  отворено писмо до правителството, парламента, омбудсмана, политически партии.

Министър-председателят Пламен Орешарски съобщи, че предвижда Държавната агенция за закрила на детето да премине към Министерството на младежта и спорта. Това действие противоречи на основната функция на Агенцията да контролира политиките за закрила на детето, съобщиха от Национална мрежа за децата.

Министерството на младежта и спорта представлява орган, който създава и прилага политики за осигуряване правата на детето, а Агенцията трябва да контролира този процес и така да  гарантира спазването правата на детето в структурите на изпълнителната власт. Преминаването на Агенцията към министерството ще я постави в конфликт на интереси, тъй като тя ще е едновременно зависима от изпълнителна институция и отговорна за осъществяването координацията и контрола по осигуряването на детските права, отбелязват от организацията.

ДАЗД е създадена през 2000 година с приемането на Закона за закрила на детето. Основната й цел е да преодолее разпокъсаността в грижите за децата, да обедини усилията и дейността на всички органи в системата за закрила и да запълни нуждата да се повиши капацитета на местните власти.

Според Закона на закрила на детето агенцията следва да бъде нададминистративен орган, който ръководи, координира и контролира изпълнението на политиките по закрила на детето. Реално и сега тази дейност не може да бъде осъществявана от Агенцията, поради финансовата зависимост от Министерството на труда и социалната политика.

Неправителствените организации апелират да не се взимат бързи решения, които не влияят положително на ефективността на политиките за децата и семействата. Подготвяното преструктуриране не само ще рискува ефективната политика по закрила на децата в България, но и противоречи на редица стратегически документи и политиката на страната до момента. Реформиране на агенцията трябва да има, като се осигури независимост на структурата, така че да контролира всички държавни, стопански и неправителствени субекти по правата на детето в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ДАЗДНПО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
агенцията може да се оправи но само ако се уволнят всички служители до един и се назначат други с необходимото образование и квалификация . сегашните служители са назначени по някакви измислени програми с пари от ЕС , нямат си и представа как може да се защити едно дете и скучаят докато чакат да си вземат заплатата на края на месеца .
17
1
 
0
 
! Отговори
Михаила преди 10 години
До АнонименПо-точно казано не можеше да бъде.
16
1
 
4
 
! Отговори
Rummy__ преди 10 години
До ПотърпевшАз съм се сблъсквала. Дейността на агенцията не е изпълнителна. Тя е конролиращ орган най - вече. Следи за изпълнението на политиките, извършва проверки, формира политика, но НЕ работи пряко с децата риск, а по - скоро следи соц. служби как работят с тях, като при сигнали проверява случаите и тн.
15
2
 
2
 
! Отговори
шинин местан преди 10 години
За се закрие както в София , така и филиалите в страната ! Хранилка за некадърни и двулични *** , близки до властта. Абсолютно непотребна структура , С РАНГ НА МИНИСТЕРСТВО И СЪОТВЕТНИТЕ ЗАПЛАТИ И ОГРОМНИ БОНУСИ ВСЯКО ТРИМЕСЕЧИЕ ПО НАД 1000 ЛЕВА. Ширин Местан на път за МОЛа нямала дребни и попитала шофьора си има ли у себе си пари.Той отговорил утвърдително. Купила си парцалки и му поискала 1 700 лева за да плати. Той и казал , че няма. Вдигнала му скандал , че няма дребни и я излъгал,2000пари
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МихаилаЕ не се ли сещаш за да се поднесе територия за развихряне на професорка по езика видна българска спортистка дейността да отиде в най-ненужното министерство, което пък Борисов с първично-перверзна любов към спорта създаде, за да се реализира българката с турски буквар в чантата. Какво ли не прави cивият кариеризъм! А понеже споменахме любов - браво на Орешарски формира единственото в света правителство на шведските петорки напълно негов подбор.
13
3
 
13
 
! Отговори
Потърпевш преди 10 години
А някой сблъсквал ли се е с тази Агенция? Защото аз лично съм се сблъсквал. Това е агенция обслужвам интереси,но не за детето,а на близки и познати!!!
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ABE KAK SA SE RAJDALI PO DESET ,TA I POVE4E DECA V STAROTO BALGARSKO SEMEISTVO KOGA IZOB6TO NE E SA6TESTVUVALA RAKAVA AGENCIA ZA DECATA . I SPADA NA RAJDAEMOSTA MAI TRQBVA DA E TARSIM V SA6TESTVUVANETO NA TAZI AGENCIA KOQTO 4REZ DANACITE NI IZMUKVAT FINANSOV RESUR ZA EDNI LELKI S RAZMERITE NA FIDOSKOVA KOITO NITO 6TE DOPRINESAT ZA UVELI4ENIE NA RAJDAEMOSTA , NITO 6TE OPAZQT DECATA . DECATA SA GRIJA ZA TEHNITE RODITELI . PRAVI6 SI SMETKA ZA MASRAFA , PLANIRA6 SI DECA I GI VAZPITAVA
11
2
 
7
 
! Отговори
Нападател преди 10 години
За да са добре децата, трябва и родителите, баби и дядовци и цялото общество да са добре, което ще рече и материално. И да са спокойни, уверени, кротки, здрави, разумни и т. н. Ама това факт ли е? Та тази агенция е нужна, но може ли да защити децата от всичко?
10
4
 
20
 
! Отговори
Хелзо преди 10 години
Някой да забелязва как отскоро се напъват да вкарат всякакви частни организации и институции в държавния сектор? И замириса на комунизъм май.....
9
2
 
20
 
! Отговори
галактика преди 10 години
ДВЕСТА неправителствени организации ?!?!?!!!!!
8
7
 
16
 
! Отговори
_GERB_ преди 10 години
Да си върнем България!
7
4
 
12
 
! Отговори
Rummy__ преди 10 години
Защо, г-н Орешарски, защо?
6
4
 
21
 
! Отговори
Михаила преди 10 години
Ама как пък да не ... Точно Социално подпомагане закриля Циганчетата... как се изразихте, Закрилник детски... Имам вече опит с тях - как се отнасят с ***, която знае, че иска 15 вида помощи и пари от тях, ама не може да каже какво точно иска, а милите ни "Социално подпомагане" внимателно и културно обясняват,а видях и как се отнасят с българките - с пренебрежение, невежливо отношение и дори грубо, та как казахте?! Има закрила ?!
5
4
 
13
 
! Отговори
преди 10 години
що, и без това нищо не правят ... ще направят някоя може би малко по-ефективна ... или поне ще спестят пари от хрантутници
4
6
 
22
 
! Отговори
13 преди 10 години
Една седмица идиотии,една година не ми се мисли.
3
8
 
17
 
! Отговори
Михаила преди 10 години
Поредната глупост, която явно е угодна на Някои ...
2
13
 
16
 
! Отговори
Закрилник детски преди 10 години
Това е една истинки измислена агенция ! Тома ще ви каже всеки служител от Агенцията за социално подпомагане ! Те абсолютно нищо не вършат. Те са по-зле от Хелзинския комитет. Закрила има в социалното подпомагане, има и в общините. С това е ангажирана и т.н. детска педагогическа стая. А тези - като наблюдаващи, но и търсещи кусури, като скъпо платени чиновници. А и кои деца се закрилят в нашата татковина ? Правилно-ЦИГАНЧЕТАТА ! ДА СЕ ЗАКРИЕ !!!!
1
3
 
23
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
4estito zakrila na deteto otiva kym dps,smiatam znaete ot kogo e misnistyra na mladejta i sporta