Созополският вампир заминава "на гости" при граф Дракула

Скелетът ще отпътува за румънския град Сигишоара
Обновена: 10 юни 2013 20:47 | 10 юни 2013 20:45,
7
Созополският вампир заминава "на гости" при граф Дракула
Снимка: архив Булфото

След близо едногодишен престой в столицата, созополският „вампир” се завърна в родния си град, където стана част от постоянната експозиция на Археологическия музей.

Преди обаче да бъде „оставен на мира” античният злодей навярно ще се „разходи” още малко. Този път до Румъния, и по-точно до Сигишоара в Трансилвания – родното място на граф Дракула.

Идеята ще бъде реализирана във връзка с изпълнението на проект за побратимяване на Созопол и румънския град. С тази цел от двете ще бъдат изпратени делегации, които да подпишат договор за културен обмен.

„Това може да стане само чрез предварителни споразумения, а също така след като се спази законодателството на България и се вземе разрешение от Министерството на културата за временен износ на скелета от страна. Нужно е да има също споразумение между съответните представители на двата града.”, обясни Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Созопол.

Преди няколко дни скелетът беше сглобен в Средновековната зала на музея и ще остане там докато задграничното му пътуване не бъде факт. През последните месеци „вампирът” беше подложен на антропологични изследвания и анализ на костния материал. Обект на проучване е бил и предметът, с който е прободено сърцето на погребания.

„Скелетът беше докаран в НИМ грижливо опакован в кашон, което създаде някои затруднения на реставраторите от лабораторията. Наложи се да търсим за съдействие специалисти антрополози от Медицинска академия. Скелетът беше в силно деструктирал вид и за да бъдат запазени костите, трябваше да ги консервираме.”, обясни реставраторът Китан Китанов.

В резултат от тези действия е възстановен и образът на човека, погребан със съответния „антивампирски” ритуал. Това е знатен мъж на около 50 години, живял през 14 век. Той е бил един от местните владетели, който се е славел с жесток характер и безмилостно отношение към непокорните. Занимавал се е и с пиратство, като е плячкосвал търговските кораби, носещи стоки до античния град. Историците смятат, че забитият остър предмет в областта на сърцето след смъртта му, е в резултат от езическите вярвания, според които само така злият дух на тиранина няма да възкръсне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Женя преди 10 години
До +-+-+-+-И защо откачалки? Ако си се интересувал/а малко от археология, ще знаеш, че това са артефакти, които се срещат често точно по тези земи. Гърци, турци, румънци и всички други могат да печелят от историята си, а ние спим. "Вампир" се използва символично, ама някой трябва да почете малко, преди да плюе. Освен това тази глупост, че Божидар Димитров е намерил русалка беше шега и явен колаж на един журналист, който си го каза човекът. Ако някой е повярвал, значи е за съжаление.
6
0
 
2
 
! Отговори
+-+-+-+- преди 10 години
... и йоан Кръстител!...Откачалки!
5
0
 
2
 
! Отговори
er преди 10 години
хубаво е да има интересни неща но да са истински ако не се бъркам този археолог и русалка беше намерил и накрая от измислена реклама анти реклама и не е ли по-голямо откритие пирамидата в която е намерен злия вампир
4
0
 
8
 
! Отговори
хм преди 10 години
Много ми е интересно как от едни кокали се разбира, че човекът е имал жесток характер и се е занимавал с пиратство.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голям купон ще става.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ихааааа... Ще се насвяткат до козирката с кръвчица :)
1
2
 
14
 
! Отговори
Върколак преди 10 години
Бе тия изперкаха напълно! Да ревеш ли, да се смееш ли :)