Държавата – длъжник на нацията за скрининга за рак

Правим първи стъпки с националната кампания „Спри и се прегледай“
Обновена: 16 юни 2013 18:10 | 16 юни 2013 16:06, Веселина Йорданова
24
Държавата – длъжник на нацията за скрининга за рак
Снимка: Ройтерс

Стряскащи данни в световен мащаб показват повишена заболеваемост и смъртност от рак. 1 500 000 жени годишно развиват рак на гърдата например, а 950 000 жени и мъже заболяват от рак на дебелото и правото черво. В повечето напреднали страни обаче организираните скринингови прегледи са доказали своята ефективност за намаляването на случаите.

Открит навреме, ракът е лечим. Скринингът, който има за цел да открие изменения при здрави хора, преди те да са се превърнали в рак, е от голямо значение за ранната диагностика.

У нас обаче никога не е имало национален скрининг. Държавата е длъжник в това отношение на нацията, категорични са водещи специалисти.

Изследвания на 400 000 българи са предвидени по проекта „Спри и се прегледай“ на Министерството на здравеопазването, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси". Националната кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания включва тест на 250 000 жени във възрастта 25-60 години за рак на маточната шийка, 50 000 прегледа на жени между 50-69 години за рак на млечната жлеза и 100 000 прегледа на жени и мъже, навършили 50-годишна възраст за рак на дебелото и правото черво.

Различни административни и технологични проблеми обаче са забавили проекта с общ бюджет около 19 млн. лева, който е започнал през май 2009 година. Първите 150 000 покани за преглед са изпратени в края на май тази година, а от 5 юни насам, когато са започнали първите скринингови изследвания, са прегледани 45 души. Настоящият краен срок за изпълнение е 21 декември 2013 година.

Процесът по подбор на поканените за скринингов тест е автоматизиран и на случаен принцип. Покана може да получи всеки, който не е регистриран като заболял, не е преминал през съответното изследване през последната година и е във възрастта, определена за конкретната целева група. По трите локализации рак до края на годината ще бъдат изпратени още 250 000 покани.

Поканата идва по куриер и трябва да се активира в следващия месец. Всеки неявил се ще получи задължително и втора покана след време. Втората селекция ще бъде направена в края на юни, а третата в края на юли.

Има обаче опасност да връщаме европейски пари, ако прегледите не се осъществят по една или друга причина. Към момента договори за прегледите са сключени с 19 лечебни заведения в периода 16 април-15 май, предстои подписване на още 13 договора.

Катя Ивкова, ръководител на проекта, си обяснява неголемия им брой с многото пациенти, които имат здравните заведения. Факт е обаче, че не във всички райони има сключени такива договори и затова първата селекция покани са съобразени и с това. Може да се регистрира дори един лекарски кабинет, обясниха от здравното министерство.

Освен информация за скрининговото изследване, поканата съдържа и уникален код, с който лицето попада в системата. Не е необходимо направление за прегледа, а само да се носи поканата.

По данни на националния раков регистър за 2010 година, в България годишно 1109 жени заболяват от рак на маточната шийка, 3655 – от рак на гърдата, 4488 жени и мъже заболяват от рак на дебелото и правото черво. По-икономически развитите райони са свързани с по-голяма заболеваемост и смъртност от ракови заболявания.

Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка. Най-високата заболеваемост е регистрирана в област Плевен, най-ниската в област Пловдив. Най-много напреднали стадии на заболяването се откриват в София. Процентът е обидно висок, заяви онкогинекологът доц. Никола Василев по време на семинар по проекта.

Ранно започване на полов живот, честа смяна на сексуални партньори, понижен имунитет и тютюнопушене са сред причините за рака на маточната шийка. Човешкият папиломен вирус (HPV), предаван по полов път, е с най-голямо клинично доказано значение.

В Европа ежегодно от рак на гърдата се разболяват 350 000 жени и 130 000 умират. В момента у нас 40 000 жени живеят с тази диагноза. Ежегодно се разболяват още около 3 000. София, Пловдив, Варна и Бургас са районите с най-висока заболеваемост.

Профилът на жената, застрашена от рак, най-общо изглежда така – високообразована, подложена на стрес, нераждала или родила късно и некърмила, с живот, който не позволява рационално хранене, нормален сън и отдих. Това заболяване е заболяване на организацията, обобщи д-р Зинаида Гаранина, хирург-мамолог. Скринингът постига до 90% ранно откриване на този вид рак.

Ракът на дебелото и правото черво се характеризира с голяма честота, висока смъртност и откриване в сравнително късен стадий. 90% от болните са над 50 години, след което рискът се удвоява на всеки 10 години.

У нас ракът на дебелото и правото черво заема трето място по заболеваемост и при двата пола. Очаква се броят на новите случаи за 2013 година да достигне 5072, като тази тенденция към нарастване е постоянна от 1981 година насам.

Освен на генетиката, голямо значение се отдава на злоупотребата с алкохол, на тютюнопушенето, затлъстяването, заседналия начин на живот. Една четвърт от новозаболелите могат да не развият едно заболяване, когато има добра превенция и добър хранителен режим, комбиниран с физическа активност, каза д-р Елка Георгиева, хирург-онколог.

След като ракът веднъж се е развил, лечението на заболяването става много по-трудно и по-малко успешно. Спри и се прегледай! Скринингът може да открие изменения при здрави хора, при които няма симптоми, преди те да са се превърнали в рак, а вероятността за успешно лечение на предракови състояния е значително по-голяма. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ракпрофилактика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
веднага преди 10 години
да напомним ч е диверсанти проведоха редица акции з а д а завишат рязко броя на раково болните. една от тях вече дава резултати.почистени с пясъкоструйки метални тръби ползвани десетки години во ДСО Редки метали при добива на уранови съединения са вложени във всички ВиК в България . по този повод гражданска защита д а мобилизира дозиметристи и да ги прати за да махнат веднага силно радиоактивните тръби увреждащи трайно и българи и гости и флора и фауна
22
0
 
1
 
! Отговори
истина преди 10 години
Комплексно е всичко .........до рак довеждан много вредности продължили въздействието си дълго времеСъщо така и комплекс от противодействие системно прилаган може да промени протичането на раковия процес в различна степен:-от най- ранна възраст приучаване за справяне със стреса- от най- ранна възраст правилно хранене с естествени продукти - умереност във всичко.......престой на пряка слънчева светлина ,прехранване или недохранване , алкохол , цигари ,контрол на преумора , движение,прегледи
21
2
 
12
 
! Отговори
Витамин В17, който у преди 10 години
Тайни общества от години крият обикновен витамин убиец на рака....B 17.....Ако един обикновен витамин може да лекува рака, то за миг ще се срути цялата машина на трупане на богатства от страданията и смъртта на хората
20
1
 
8
 
! Отговори
B-17 преди 10 години
Витамин В17, който убива рака се намира в плодовите костилки най-много в кайсиевите. Те бяха обявени за лекарство против всички видове рак още преди 35 години. Но още след края на втората световна война д-р Макс Герсон е лекувал пациенти успешно с него като го включил в своят метод за лечение на рака. Амигдалинът се съдържа в кайсиевите ядки, в бадемите, горчивия бадем, вишни, праскови, сливи, ябълковите семки, соргото, просото, лененото семе, лещата, някои бобови култури, гроздето, в някои билки и в много други продукти, които съвременния човек не употребява.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЛЕКДобре, че не разболява здравите, че има и такива случаи...
18
2
 
5
 
! Отговори
ЛЕК преди 10 години
Ето и рецептата:- два по-големи корена джинджифил или 500 гр се обелват и рендосват на най-ситното ренде, може и с чопър, и се смесват с 1/2 кг домашен мед - сместа се консумира 3-4 пъти дневно по лъжичка.Да се ползва само НЕ-Метална Лъжица!ПЕРИОД 60 ДНИ. Първите резултати се усещат след 2 до 3 дни... - ПРОСТО И МЪРТВИТЕ ВДИГА!СПОДЕЛЕТЕ ДА НАУЧАТ ПОВЕЧЕ ХОРА!
17
0
 
8
 
! Отговори
fafafaa преди 10 години
До АнонименПо - точно от кога имат интернет в диспансера
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, кога те пуснаха от 4-ти км?
15
20
 
0
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Хване ли чичо Рачко нема лабаво. Тошко Колев даде фира ,ами ми е интересно на стилян кога ще изядем житото и кроасаните. Нана не беше ли и тя пътник?
14
6
 
11
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 10 години
"скринингът" е СВОБОДА или СМЪРТ !не вярвам на доФторите !, всичко е мерзост , подигравка с живота на хората и ПЕЧЕЛБАРСТВО !
13
1
 
21
 
! Отговори
hands преди 10 години
Превенция му е майката,а баща му е ***!Замислете се защо има толкова много раково болни в последните години-лоша храна,мръсен въздух,беднотия и мизерия,водата е пълна с хлор и други химически съединения,слънцето и то полудя.Как да си здрав?Това е въпросът!
12
6
 
7
 
! Отговори
Лавро преди 10 години
Номер 2 наистина е ***. Не вярвам някога да е боледувал от рак, а аз съм (именно на правото черво).В тази връзка смятам за по-уместна евтаназията на форумните *** и на хора, които пишат тук само за да си запълват времето.
11
3
 
9
 
! Отговори
канабис forevar преди 10 години
До АнонименНе е така,братле ,има много случай в който хора отписвани от лекари са се връщали в живота ,чрез канабиса ... има много инфо в нета
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новината на деняНашата свинка се опрасиДа ни е честито!Имаше ефект от местенетоКим Кардашиян роди момиченце в осмия месец
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Канабисът убива брат! Който се напуши хваща по вечните ловни полета!Британски турист почина в "Слънчев бряг"Младежът е паднал от терасата на хотела, в който е отседналПроизшествието станало днес около 3.45 часа
8
6
 
8
 
! Отговори
канабис преди 10 години
Приятели,канабиса лекува -рака ,Факт който е скриван ,за да се печели от фармацефтиката !!!
7
4
 
11
 
! Отговори
james1 преди 10 години
Пагубните управления на БСП доведоха българите до болести, емиграция и смърт.Вън българоубийците от БСП от властта!
6
4
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
като огледнее една партия тя по4ва другата партия като стане са6тата пак тя нее ли време место да мранкаме да се опитат да работят истински вси4ките заедно нали затова ги избираме ко не сме ги избирали за кво ходихме на избори
5
2
 
1
 
! Отговори
Meduzov преди 10 години
*** - bg slugiteli sabirat danak sgradi - da gledat vatre rakovete?!
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
3, не познаваш, защото единици са достатъчно разумни да не се оставят да бъдат уплашени от фармафията и да се откажат от "лека", който им се предлага. И все пак, ако проучиш в интернет, ще видиш, че в световен мащаб случаите никак не са малко.