Ще има ли безплатни декодери за бедните?

Бюрократични процедури спъват получаването на устройствата с ваучер
22 юни 2013 18:45,
69
Ще има ли безплатни декодери за бедните?
Снимка: Creative Commons

 Европейската комисия (ЕК) бави процедурата, с която да разреши на българската държава да осигури безплатните декодери за социално слабите, научи телевизия Bulgaria On Air. На този етап не е ясно кога устройствата за приемане на цифрова телевизия ще могат да бъдат предоставяни на хората, информираха от транспортното министерство, което се занимава с проблема.

 
От ведомството, както и от Агенцията за социално подпомагане, отказаха да обяснят причините за забавянето. От транспортното министерство казаха само, че от март досега очакват решението, което засяга около 270 000 души. От представителството на Еврокомисията в София съобщиха обаче, че според Брюксел у нас няма яснота за техническата неутралност на планираната държавна помощ.
 
От месеци тече настойчива информационната кампания за предстоящата в България цифровизация от 1 септември. Всеизвестно е, че хората, които имат право на целева помощ за отопление, ще могат да кандидатстват и за получаването на ваучер за безплатен декодер – устройството, с помощта на което ще могат да гледат в домовете си цифрова телевизия. Оказва се обаче, че според министерството на транспорта ЕК бави процедурата по нотификация за допустимата държавна помощ.
 
Представителството на ЕК в България отправи въпрос към експертите в Брюксел. Оттам заявяват, че комисията е добре запозната с казуса и уточняват, че обясненията, предоставени от българските власти, не дават достатъчно яснота относно техническата неутралност на планираната държавна помощ. Европейската комисия и българските власти са в контакт за намирането на изход от ситуацията. Засега казусът е в Генерална дирекция „Конкурентоспособност“. Бившият министър на транспорта Валери Борисов е категоричен, че проблемът не е в българската страна. 
 
Ако в максимално кратък срок комисията не се произнесе по някакъв категоричен начин, България няма да има технологично време да публикува процеса по подпомагане на хората, които имат право на помощ, така че да не останат изолирани от процеса на цифровизация на ефира след 1 септември. От Агенцията за социално подпомагане също са запознати с проблема, но отказват да го коментират. В писмо до нашия екип оттам обясниха, че организацията на процеса по осигуряване на декодерите за социално слабите е на транспортното министерство.
 
За осигуряването на безплатни декодери на социалнослабите има подписано споразумение между Български пощи, Министерство на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане. Според него агенцията е предоставила списъците на хората с целеви помощи за отопление за сезон 2012/2013 г. на транспортното министерство. Български пощи ще осигурят подходящи помещения за раздаване на ваучерите. Раздаването им започва, след като транспортното министерство има готовност и определи датата за стартиране на процедурата. Така на хартия всичко е наред, но... декодери няма 2 месеца преди задължителната цифровизация.
 
Междувременно в специализираните магазини декодерите се продават на средна цена от около 50 лв., която, оказва се, е сериозна инвестиция за много български семейства.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
19
 
! Отговори
important преди 10 години
От 6-7 години съм без ТВ. Предпочитам интернет. Не че тук не ни облъчват, но поне мога да си кажа мнението.
54
0
 
17
 
! Отговори
3goro преди 10 години
"Ще има ли безплатни декодери за бедните? "-Да, ако спрат тютюнопушенето !
53
1
 
20
 
! Отговори
bahkata007 преди 10 години
До Асенов, стига драматизирати не вземаш 180 лева нали ?дай 50 лева на баба си ис тига рева.нали тези баби имат ,синове,дъщери и внуци които да помагат с каквото могат, както навремето те са помагали на тях!
52
0
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
рекламата на цифровизацията струва на БГ около 18 МИЛИОНА лева. с тия пари щяхте да купите на всеки един телевизор декодер. да не говорим, че само като видим мазната физиономия на оня, и за части от секундата сменяме канала. няма по мразена реклама от тая, да знаете.
51
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 55 .... Имам цифров телевизор и в момента от 2 месеца гледам безплатно 8 програми с една обикновена телескопична, стайна антена от 2лв. Живея на 20 км. от Пловдив. Картината е ОТЛИЧНА!
50
0
 
28
 
! Отговори
тошко преди 10 години
За да получиш ДЕКОДЕР трябва едновременно да си социално слаб, да получаваш енергийна помощ, да нямаш кабелна телевизия и да не си абонат на сателитна чиния и да не притежаваш цифров телевизор! И тъй като не могат да се оправят с този БАТАК нашите социални служби, накрая ще кажат, че ЕС ни лъже и не дава пари за декодери. 100% вината е на нашата ТРОМАВА АДМИНИСТРАЦИЯ!
49
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Живея на село. Имам и кабелна и цифрова телевизия от един и същи доставчик. С кабелната няма проблеми. Цифровия сигнал често се губи. Много ми е интересно какво ще стане след 1 септември. Ако качеството на цифровата остане същото, май ще мина на книги :)
48
0
 
46
 
! Отговори
ioannidis преди 10 години
Сега ще раздадат безплатно декодери на ***, а след това пък те на свой ред ще ги продадат на двойно по ниска цена, защото *** си имат сателит, за какво им е декодер?
47
1
 
30
 
! Отговори
Лумпен преди 10 години
Ще се спукам от смях. Отново се сетихте да нахлузите качулката след дъжда. Ще има ли безплатни декодери? - Ами няма да има. Защото 5 месеца гледате *** реклами, а сега се сетихте да питате. А министерството не знаело и как да ги раздава, ако случайно има!Декодери няма да има. Нищо няма да има. А народът дори още не се е сетил. Ще се сети на 1/09, като цъкне телевизора и види, че няма никой в кутийката насреща.Другият път мислете навреме - за тези, които въобще имат тази способност.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 46И да продължа. А ти приятелю щом още чакаш и още не си се махнал, значи и ти си от тия необразовани и некадърни.
45
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДо 46Социално слаб приятелю е например майка ми, която е работила над 30 год. на над средната заплата и защото последните 3 год. е осигурявана на минимална живее с мизерна пенсия. А тоя дето обяснява по телевизията е там защото трябваше да се изхарчат едни пари, които бяха предвидени точно за закупуване за декодери за соц. слабите.
44
2
 
42
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Сега онзи *** от рекламата дето обяснява как трябвало и как сме изпуснали срока за цифровизацията, да излезе да обясни защо няма да има декодери.
43
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко мара втасала, оправихме държавата и сега декодери на "бедните". Пак търсят начин да източат парите от нашите данъци като поръчат няколко милиона декодера от фирмата на батко и братко ... що не вземат да направят една модерна болница за транспалнтации ами само крадът, нищо човешко вече не е останало в тези *** от държавната администрация.
42
25
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво значи социално слаб? Човек който го мързи да работи или да се образова малко, за да си намери що годе добра работа. Ох как чакам с нетърпение да се махна от тая държава, защото до гуша ми дойде да храня някакви индивиди, които чакат само някой да ги оправи
41
5
 
16
 
! Отговори
Сет топ бокс преди 10 години
Декодерите са налични в магазините. Тези от тях, които отговарят на техническите изисквания за ваучери също чакат своите клиенти. Няма място за притеснение.
40
4
 
25
 
! Отговори
1 преди 10 години
То българските канали не струват
39
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мога да разбера откъде на къде някой ще решава аз какво искам. Представят ли си те бабите и дядовците с 150 лв. пенсия как ще си купят декодер. Те ще лишат бедните хора и от телевизия, това е супер гнусно. Който иска да го прави, но не да е за всички. Защо не попитаха хората дали искат или не. Тези дето подскачат вече незнайно защо по-добре да искат отмяна на това поредно обиране на най-бедните. Възрастните хора и помощи не получават защото не могат да се оправят и не знаят, че им се полага.
38
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам, аз гледам само Sex View.
37
5
 
51
 
! Отговори
ДААА преди 10 години
ГОСПОДИНА НА ТАБУРЕТКАТА ?- МИ ЗАЩО ТРЯБВА ЦИФРОВИЗАЦИЯ ?- В ЕВРОПА ТОЗИ ПРОЦЕЦ Е ЗАВЪРШИЛ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ.- ТИ МАЙ НЕ МЕ РАЗБРА, ЗАЩО МИ ТРЯБВА ТУНЕР И ЦИФРОВИЗАЦИЯ ДА ГЛЕДАМ 4 ПРОГРАМИ КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ СЪМ ГЛЕДАЛ БЕЗПЛАТНО И БЕЗ ТУНЕР ?
36
11
 
20
 
! Отговори
Hetfield преди 10 години
Никакви помощи за никой. Да искат декодери от БСП и ДПС за които гласуваха! На който му харесва ок... на който не - да не гледа телевизия!Изобщо не ми пука, че на старите хора са им малки пенсиите! Майка ми е с 500 лв пенсия, а баща ми с почти 600 лв. И това не е така защото не са работили нали се сещате! Обаче навремето всеки търсеше службичка а не работа! Хайде червени бабчки и старци да ви видя без телевизия сега!