Ще има ли безплатни декодери за бедните?

Бюрократични процедури спъват получаването на устройствата с ваучер
22 юни 2013 18:45,
69
Ще има ли безплатни декодери за бедните?
Снимка: Creative Commons

 Европейската комисия (ЕК) бави процедурата, с която да разреши на българската държава да осигури безплатните декодери за социално слабите, научи телевизия Bulgaria On Air. На този етап не е ясно кога устройствата за приемане на цифрова телевизия ще могат да бъдат предоставяни на хората, информираха от транспортното министерство, което се занимава с проблема.

 
От ведомството, както и от Агенцията за социално подпомагане, отказаха да обяснят причините за забавянето. От транспортното министерство казаха само, че от март досега очакват решението, което засяга около 270 000 души. От представителството на Еврокомисията в София съобщиха обаче, че според Брюксел у нас няма яснота за техническата неутралност на планираната държавна помощ.
 
От месеци тече настойчива информационната кампания за предстоящата в България цифровизация от 1 септември. Всеизвестно е, че хората, които имат право на целева помощ за отопление, ще могат да кандидатстват и за получаването на ваучер за безплатен декодер – устройството, с помощта на което ще могат да гледат в домовете си цифрова телевизия. Оказва се обаче, че според министерството на транспорта ЕК бави процедурата по нотификация за допустимата държавна помощ.
 
Представителството на ЕК в България отправи въпрос към експертите в Брюксел. Оттам заявяват, че комисията е добре запозната с казуса и уточняват, че обясненията, предоставени от българските власти, не дават достатъчно яснота относно техническата неутралност на планираната държавна помощ. Европейската комисия и българските власти са в контакт за намирането на изход от ситуацията. Засега казусът е в Генерална дирекция „Конкурентоспособност“. Бившият министър на транспорта Валери Борисов е категоричен, че проблемът не е в българската страна. 
 
Ако в максимално кратък срок комисията не се произнесе по някакъв категоричен начин, България няма да има технологично време да публикува процеса по подпомагане на хората, които имат право на помощ, така че да не останат изолирани от процеса на цифровизация на ефира след 1 септември. От Агенцията за социално подпомагане също са запознати с проблема, но отказват да го коментират. В писмо до нашия екип оттам обясниха, че организацията на процеса по осигуряване на декодерите за социално слабите е на транспортното министерство.
 
За осигуряването на безплатни декодери на социалнослабите има подписано споразумение между Български пощи, Министерство на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане. Според него агенцията е предоставила списъците на хората с целеви помощи за отопление за сезон 2012/2013 г. на транспортното министерство. Български пощи ще осигурят подходящи помещения за раздаване на ваучерите. Раздаването им започва, след като транспортното министерство има готовност и определи датата за стартиране на процедурата. Така на хартия всичко е наред, но... декодери няма 2 месеца преди задължителната цифровизация.
 
Междувременно в специализираните магазини декодерите се продават на средна цена от около 50 лв., която, оказва се, е сериозна инвестиция за много български семейства.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За декодери не знам. Но за бедните както винаги ще има един голям к..р.
14
11
 
22
 
! Отговори
......... преди 10 години
до 13: Госпожо, в България има 5000000 българи които са в подобно положение. Работещи са малко над милион, а работещи които произвеждат нещо и докарват пари са половин милион! КАК ОЧАКВАТЕ ДА ВИ ЗАДОВОЛИМ? Ако искате да гледате TV ,един приемник в общината и гледайте там. Писана ми да се бъхтам и да храня бедни! Мога да се грижа само за най-близките.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продължение 14 ...например всяко семейство което поиска да получи декодер за от 5 до 10 лв примерно.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може би не знаете но някои ще спечелят много пари от преминаването към цифров формат най-вече от освободения честотен спектър И доколкото знам в САЩ са осигурили безплатен декодер за всяко семейство което иска защото освободения честотния спектър струва много по-вече от разходите за декодери... но нали сме БГ и само за *** има безплатно Следователно който ползва освободения честотен спектър трябва да плати за всички нуждаещи се .. най-добре всеки нуждещ се да го получи с намаление 5-10лв
11
2
 
62
 
! Отговори
до мак преди 10 години
Точно така и аз мисля. ДА ВИ КАЖА КАКВО Е МОЕТО ПОЛОЖЕНИЕ - жена съм на 57 години и съм безработна от три години по причини, че съм стара и никой не ме взема на работа. В същото положение е и съпругът ми, но разберете никъде не сме зарегистрирани като социално слаби, защото видите ли имаме собствен дом. Държавата ни е мащеха за българите в моето незавидно положение, а е кърмилница за *** и за това вече съжалявам, че съм се родила българка, а не ***.
10
3
 
51
 
! Отговори
мак преди 10 години
Предполагам, че ще има безплатни декодери за бедни. Което ще рече, че най-много от тях ще получат ***.
9
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво излиза, че някой има пари за телевизор, но няма за декодер!? Айде стига глупости - на който не му се дават 50 лева просто няма да гледа телевизия. 270 000 х 50 лева са ужасно много пари, които ще трябва да платим ние данъкоплатците, за да може някои политически субекти да се правят на добри и да трупат рейтинг!
8
9
 
21
 
! Отговори
pernik преди 10 години
Ne trqbva da sa bezplatni v nikakav sluchai vaichko plateno. Za tfa sme mizernici, vwichki marzelivci i tartei im pomagame v taq skapana darjava. Intelektualnoto ni nivo e kragla nula
7
2
 
50
 
! Отговори
Калашников преди 10 години
Безплатни дюнери трябва да има, не декодери..
6
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако продължаваме да толерираме мизерниците, те ще избягат и останалите грамотни от България. Един човек трябва да се справя сам, а не да виси на врата на друг! Когато вече има желание да се бори и да прави нещо, тогава може помощ. Другото е толерастия.
5
3
 
43
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Тези дето взеха парите за кампанията ще помагат ли?
4
6
 
20
 
! Отговори
Иликтуратъ преди 10 години
Пък на мен ми казаха че в една отвъдокеанска страна заедно с договора за тв върви и декодера (без допълнителна таксичка), ако има нужда от такъв. Щото там конкуренция и борба за клиенти имало. P.S. Ей сега колко илектуратъ шъ загубят партиите.... P.P.S. Аз лично се оглеждам за интернет доставчик (това ми трябва), а ако майка ми се върне в РъБъ ще я абонирам за турските сериали (просто ще се появи такава ниша за запълване).
3
4
 
40
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
В ГЕРМАНИЯ СЕ ПЛАЩА ЗА ЕФИРНА ТЕЛЕВИЗИЯ....НА БРОЙ ПРИЕМНИЦИ.....НЕ ВЯРВАМ ДЪРЖАВАТА ДА ПУСНЕ БЕЗПЛАТНА АВАНТА ...КАКТО СЕ РЕКЛАМИРА....
2
6
 
50
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Не виждам...причина,да не се закупят декодерите,с част от милионите партийни субсидии.Ами направете нещо парламентарните партии,за най...бедните българи,за да усетят и те някаква...държавна подкрепа.
1
6
 
93
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Ако бедните са *** със сигурност ще има. Ако са българи - могат да забравят думата безплатно.