КС ще гледа искането на ГЕРБ за Пеевски

Докладчик по делото е бащата на депутат от ГЕРБ
Обновена: 24 юни 2013 17:18 | 24 юни 2013 17:18, Камелия Цветанова
10
КС ще гледа искането на ГЕРБ за Пеевски
Снимка: Булфото, архив

Конституционният съд образува дело по искането на 96 депутати от ГЕРБ "за установяване на несъвместимост и прекратяване на правомощията на Делян Пеевски като народен представител от ДПС".

Докладчик по делото е Румен Ненков, баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, който обаче точно поради тази причина е единственият народен представител от партията, неподписал искането.

Мотивът на народните представители от ГЕРБ е, че с подписването на клетвения лист веднага след избирането си Пеевски фактически е поел поста председател на ДАНС, а Народното събрание не е гласувало оставката му като депутат. Така на практика той изпълнява едновременно и двете длъжности.

Още по темата
При внасянето на искането в КС в петък Данаил Кирилов обясни, че то се различава от идеята на БСП и ДПС да потърсят тълкувателно решение по случая с Пеевски, защото те настояват за разпореждане на Конституционния съд да се прекратят правомощията на депутата и да се упълномощи следващият кандидат по листа.

"Искането на БСП и ДПС е само с цел Пеевски да остане депутат", коментира тогава и Красимир Ципов.

ДПС и БСП още не са внесли своето искане в КС. Те смятат да питат какъв е статутът на Пеевски, който на 14 юни бе избран за председател на ДАНС и положи клетва като такъв, на 19 юни парламентът отмени решението си за избора му на този пост, а междувременно Пеевски оттегли от Народното събрание оставката си като народен представител, депозирана след избора му в ДАНС.
 
Управляващите още не са решили как да формулират въпроса и не са внесли искането, чиято цел според социалисти е да отложи решаването на въпроса, докато общественото напрежение стихне. През това време "по собствена воля" Пеевски няма да се появява в НС, обявиха от ДПС.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ГЕРБКСисканепеевски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
владетеля преди 10 години
НА ТЕЗИ ОТ ГЕРБ ПЕЕВСКИ ИМ ПРЕЧИ И ГЛЕДАТ ДА ГО МАХНАТ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.ТЕЗИ НЯМАТ СРАМА И СА МНОГО НАХАЛНИ И НЕРАЗБРАНИ.ГЛЕДАМ ГИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И СЕ ВЪЗМУЩАВАМ ОТ ТАЗИ ЦАЧЕВА КОЛКО МНОГО БРЪЩОЛЕВИ И НЕ ПОЗВОЛЯВА НА ЧОВЕК ДА СЕ ИЗКАЗВА КОГАТО МУ Е ДАДЕНА ДУМАТА.ТОЛКОВА Е ГРОЗНА ТАЗИ ЖЕНА И ПРЕКАЛЕНО НАХАЛНА.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АХ,ТЕЗИ ПАЛАВНИЦИ,ГЕЙБЕРАСЧЕТАТА..ВСИЧКО ИМ СЕ ИСКА...АМА ,НЕМА...ИЗБОРИ ДО ДУПКА И СРУТВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА, КАКТО Е КАЗАЛ ТИРАНИНА-СЛЕД МЕН И ПОТОП....ПАЛАВНИЦИ!?
7
0
 
0
 
! Отговори
hehee преди 10 години
до outsider -ник нейма ти говори повече от всичко казано от теб.айде чао комрад.и да сънуваш серго с розовите прашки.
6
3
 
2
 
! Отговори
outsider преди 10 години
До 'протестиращ": По мнението на бебетата ли се водиш? Време е и ти и другите, които се разхождат от парламента до Орлов мост всяка вечер, да си сядате на задниците. Няма държава, която да се управлява от улицата. Ако искате да постигнете нещо, първо трябва да започнете да водите диалог с парламента и правителството.
5
3
 
7
 
! Отговори
На дали преди 10 години
ВАРНА Е НАША !!!!А НЕ НА ГЕРБАДЖИИТЕ!!!!БРОЙКО ВЗЕМАЙ СИ ГИ В СЕЛО СОФИЯЯЯЯЯЯ!!!!!!
4
2
 
4
 
! Отговори
На дали преди 10 години
ГЕРБРИТЕ ХАКНАХА ФЕЙСА И СЕГА ЩЕ ВИДЯТ КАК НЯМА ДА СЕ ГЛАСУВА ЗА ТЯХНАТА "ПОРТА" ИЛИ КАК ТАМ МУ ВИКАТ ПОРТНИХ ИЛИ ПОТНИК ,ВСЕ ТАЯ !!!!!!!
3
3
 
12
 
! Отговори
протестиращ преди 10 години
Вместо да бързат за случая с Пеевски, конституционните съдии е добре да разгледат по-важните предходни искания - за незаконното гласуване в Турция, и да касират изборите, което ще сложи край на всички панаири напоследъкЯсно е и на бебетата, че дните на кабинета са преброени, по-добре да се слага край на хаоса с едни нови избори своевременно
2
1
 
17
 
! Отговори
време разделно преди 10 години
Сега с човек по-малко. Какво ли ще стане при един вот на недоверие.Поне да видим Атака подкрепя или не подкрепя правителството.Май ще се въздържат, хитри са. Волен с три прецедателства на комисий си взима 3 заплатки екстра. Що му е да пада кабинета. НФСБ им диша в гърба и май ще вземе повече гласове от Атака на едни скорошни избори...
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4etete faktor bg KAK sergei za edna godina 6te si lapne 15 Miliarda evro