Не ни трябва нов изборен кодекс, а нови лидери

Обстановката в страната през погледа на общественици
Обновена: 2 юли 2013 11:20 | 2 юли 2013 07:12, Петя Славова
103
Не ни трябва нов изборен кодекс, а нови лидери
Снимка: БТА

"Нов вот без промяна в правилата не е решение." Това мнение споделя в интервю за "Телеграф" социологът Васил Тончев. Според него не е достатъчно да се приеме нов Изборен кодекс. "Трябва да излязат нови политически субекти, нови лица, нови лидери, които да успеят да задоволят съответните нужди на хората за промяна", допълва Тончев.

"В процеса, който тече сега, има нещо много по-голямо и основополагащо от спора между лявото и дясното, а и от класовата борба. Това е борба за смисъла на държавността изобщо", категорично заявява пред "Капитал Daily" Явор Гърдев, кинорежисьор. "В тежката криза на представителството се осъзна, че изборът между една или друга партия е фиктивен избор, който само изглежда обоснован от идеологически ценности, но всъщност не е избор между ценности, а между аспекти на криминалното статукво. Проумяването на тази истина издигна летвата на политическия разговор на ново ниво", смята Гърдев. По думите му се наблюдава смущаващо "несправяне на действащите политици с появилата се нова обществена и политическа материя".

"Дясната идея съществува, но си търси адекватен носител, чака да покаже своята ефективност. " Така коментира протестите литераторът Валери Стефанов пред "Монитор".

В електорален план дясната идея в България е чудовищно уморена от изтощителните сблъсъци между нейните дългогодишни знаменосци. Затова под знамената на дясното днес дефилират всякакви фалшификати, всевъзможни политически еклектики и шарлатании." Подобно на Тончев и Гърдев, Стефанов не смята, че нови избори биха подобрили политическата обстановка в страната.

"За да отговорим на въпроса решение ли е новият вот избори, трябва да идентифицираме актуална политическа алтернатива. Простичко казано - какво се задава? Ако се задава нещо могъщо - като визия за страната, като принципи и морал, като политическа мъдрост, веднага ще кажем, че бързите нови избори са решение. Според мен обаче нищо подобно не се задава.

Край парламента обикалят с възродени надежди политически субекти, които малцина от българските граждани са готови да припознаят като реална алтернатива. Изтощени политически марионетки дебнат в политическата мъгла и мислят единствено за себе си, не за "милата родина", посочва Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
dok12345 преди 10 години
ОСТАВКА на правителството Орешарски!!!!
75
0
 
0
 
! Отговори
атомника преди 10 години
До 93 спасението е ПРЕЗИДЕНСКА РЕПУБЛИКА избран не мис прзидент а работещ призидент.Честност морал и съвес. Милеш за БЪЛГАРИЯ има такива хора и ще има.
74
0
 
0
 
! Отговори
Саня преди 10 години
Трябват ни ГЕРБ. Те имат и лидер и умни кадри в партията!
73
1
 
3
 
! Отговори
гласоподавател преди 10 години
Искам да гласувам за личност, не за партия. Да мога да се обръщам директно към него за проблемите в мандатния район където са избрани. Пряка демокрация.Писал съм писма до депутати от моя район в последните три парламента по регионали и национални проблеми. Депутат никога не ми отговори. Единстено зам. министър на транспорта ми отговори.Там са единствено за лична изгода и да следват партийната линия.Последна грижа им е да решават проблемите на тези които са ги избрали...
72
0
 
2
 
! Отговори
нямам думи преди 10 години
Арогантно деяние от страна на подкрепящите Орешарски - да отдават почит на Пламет Горанов. Това е гавра с паметта му и с всичко онова, против което протестира той. Не е тайна, че Кирил Йорданов остана докрай бесепар по идея, че уронваше престижа на Варна с политическо си дебелокожие. Сега неговите двойници дерибействат в парламента, а група граждани ги подкрепят. Няма ли да се засрамят най-после? Пламен Горанов е олицетворение на другите протестиращи, честните, не на орешарските.
71
2
 
7
 
! Отговори
statkov.nikolay преди 10 години
Не ни трябва нов изборен кодекс, НИТО нови лидери, А НОВО МИСЛЕНЕ!
70
1
 
2
 
! Отговори
той преди 10 години
До Захари Стоянов:Ей, ***, научи ссе първо да пишеш правилно. Много си ***, щом си се оставил да те манипулират червените мекерета.
69
1
 
3
 
! Отговори
алех преди 10 години
Пълна глупост! Само 100 мажоритарни избори могат да спасят България! Съществуващата избирателна система е най-голямата измама в съвремментата изтория на Българияѝ: поради това няма истински лидери!
68
4
 
4
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Продължение:Затова България се нуждае преди всичко от истинска лява партия.Затова цял куп "партии" преструвайки се на десни потънаха в небитието.
67
1
 
3
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Грубо казано: Лява партия - грижи се за интерсите на бедните, богатите да се оправят както могат.Дясна партия - грижи се за интересите на богатите, те се конкурират, отварят работни места и повишават заплатите, за да привлекат работна ръка. Има известно забавяне м/у първото и второто действие.България е държава с много бедно население. При истински лява и дясна партии, ще спечели лявата. Забавянето не устройва народа.Бедата е - няма партии, бандитски кланове се преструват на партии.
66
0
 
10
 
! Отговори
Деница преди 10 години
Трябва ни парламент с по-малко на бр.депутати. От 240 да са 80-100 най-много.Отзоваване,до 2 г.присъствие в Парламента,а не да се пенсионират в него,а младите - можещи и знаещи - да остават отвън. Парт.субсидия 2 лв. ЦИНИЗЪМ е вече 20 г.да издържаме и отглеждаме 240 депутати-тунеядци,работещи само за собствената си кесия,бизнес и екстри,а нас да държи на последно място в Европа, по начин на живот.Всичко друго, е бла-бла-бла и губене на време, а времето е ПАРИ.
65
0
 
5
 
! Отговори
_ преди 10 години
Заглавието е манипулативно.Цитираният социолог казва, че ни трябват И нов кодекс, И нови лидери.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Промяната трябва да бъде във всяка сфера,не само в политиката!Вижте спорта напр.-федерацията по футбол-скандали,фед.по стрелба-скандали,фед.по волейбол-скандали,федерацията по шах-скандално спряха правата на младеж,щото наруши статуктовото,фед. по какво ли не-все скандали.Защо?Защото и там са все стари тоталитарни кадри отпреди 25 г.Вай Вуцан,Данчо Лазаров, Велчев-и прочие и прочие-все "президенти" от татово време!Затова и стигнахме дотам с едва 2 медала от Олимпиада да завършим. колко окрадоха
63
1
 
5
 
! Отговори
Германец преди 10 години
Да вземете българите Ангела Меркел - тя ще ви оправи.На пролет всички ще сме вързали.
62
3
 
8
 
! Отговори
платен преди 10 години
От къде ще се вземат новите лица - някакви хора от улицата решили да влезнат в парламента и те да крадат.Вече не разбирам какво става в тази държава!Нека наистина правителството да работи 100 дни и ако тогава видим,че нищо не става да си ходи.Не може на всеки 6 месеца да има избори.От къде толкова пари за избори - нали това са пари от дънекопладците!Ама кой ти мисли за тези неща.Иначе протестиращите са страхотни - все млади,хубави и талантливи.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тази страна и трябва нов народ! Политиците, лидерите, държавните служители, бизнеса - това е само следствие.
60
4
 
9
 
! Отговори
абе еййй преди 10 години
на мама правителството на ББ и даде работа в една институция.Иначе тя нямаше работа.Сега май пак няма да има.Тогава как да не и помогна,а?И без това се чудя какво да правя по цял ден,ще звънна на 10-15 души от тайфата,да си правим купона пред парламента.Хем медиите ще ни вдигнат самочувствието като борци за справедливост,хем ГЕРБ ще бутнат някой лев.Не е за изтърване,аре ве !! За какво протестираме ли!Де да знам,важно е да има купон,закъснявам,друго не ме интересува пък и не се напъвам.Аре чао!
59
1
 
12
 
! Отговори
Цицерон преди 10 години
Всичко дотук е планирано,затъпяването до ''електорална единица'' на Народа,премахването на армията,унищожаването на съдебната система и издигането на илитерати,агенти и продажници до високите постове в държавата,които като марионетки вдигат ръка и тъпчат джобчета с огризките от червената софра.Но едва ли и те са си представяли,колко дълбоко може да е пропадането.....
58
5
 
9
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 10 години
Правителството на Орешарски не успя да постигне никакви резултати, :))))))........."Резултати" има :: ДС- муцуни - зам, министри , и вчера..Външно вече под контрола на КГБ-ДС - другарите ...ДПС- ръководи най- важните комисии...Пеевски , все още владее крими импарията си ..Никой не говори вече за 1,9 милиарда лева - потънали в гьола на Белене ..Свинари- ни броят зъбите ...Един луд ни плаши с пистолет и "граждански' арести ..Един лалугер- ни обяснява нещо за 1- 2 МИЛИАРДА лева ...Пак ги иска от нас ...Едно гейче мълчи като ПЪН пред изказванията на един ***..Представят се ,
57
3
 
6
 
! Отговори
ВИЖДАЩ преди 10 години
След като хиляди мирно протестиращи хора , подчертавам неплатени граждани борещи се за идеалите си се разотидат по домовете си ,остават няколко групички от по петдесетина човека които с бири в ръка лежат по паветата и кръстовищата , въргалят се по асфалта и не знаят къде се намират ,и за какво протестират !!Никой не може да ме убеди ,че тези групички от пияни ,лумпезирани тинейджъри не са платени !!! Точно тяхното поведение ,и неадекватни постъпки придават грозен облик н