Не ни трябва нов изборен кодекс, а нови лидери

Обстановката в страната през погледа на общественици
Обновена: 2 юли 2013 11:20 | 2 юли 2013 07:12, Петя Славова
103
Не ни трябва нов изборен кодекс, а нови лидери
Снимка: БТА

"Нов вот без промяна в правилата не е решение." Това мнение споделя в интервю за "Телеграф" социологът Васил Тончев. Според него не е достатъчно да се приеме нов Изборен кодекс. "Трябва да излязат нови политически субекти, нови лица, нови лидери, които да успеят да задоволят съответните нужди на хората за промяна", допълва Тончев.

"В процеса, който тече сега, има нещо много по-голямо и основополагащо от спора между лявото и дясното, а и от класовата борба. Това е борба за смисъла на държавността изобщо", категорично заявява пред "Капитал Daily" Явор Гърдев, кинорежисьор. "В тежката криза на представителството се осъзна, че изборът между една или друга партия е фиктивен избор, който само изглежда обоснован от идеологически ценности, но всъщност не е избор между ценности, а между аспекти на криминалното статукво. Проумяването на тази истина издигна летвата на политическия разговор на ново ниво", смята Гърдев. По думите му се наблюдава смущаващо "несправяне на действащите политици с появилата се нова обществена и политическа материя".

"Дясната идея съществува, но си търси адекватен носител, чака да покаже своята ефективност. " Така коментира протестите литераторът Валери Стефанов пред "Монитор".

В електорален план дясната идея в България е чудовищно уморена от изтощителните сблъсъци между нейните дългогодишни знаменосци. Затова под знамената на дясното днес дефилират всякакви фалшификати, всевъзможни политически еклектики и шарлатании." Подобно на Тончев и Гърдев, Стефанов не смята, че нови избори биха подобрили политическата обстановка в страната.

"За да отговорим на въпроса решение ли е новият вот избори, трябва да идентифицираме актуална политическа алтернатива. Простичко казано - какво се задава? Ако се задава нещо могъщо - като визия за страната, като принципи и морал, като политическа мъдрост, веднага ще кажем, че бързите нови избори са решение. Според мен обаче нищо подобно не се задава.

Край парламента обикалят с възродени надежди политически субекти, които малцина от българските граждани са готови да припознаят като реална алтернатива. Изтощени политически марионетки дебнат в политическата мъгла и мислят единствено за себе си, не за "милата родина", посочва Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
15
 
! Отговори
Той преди 10 години
Не знам, дали някой си задава въпроса, при нови предсрочни избори имаме идентичен парламент, като този, тогава какво става?! Тези 10000 -15000 души, които протестират са какпка в морето! Показателен е примера във Варна в неделя -22% избирателна активност. Това ще се мултиплицира в национален мащаб и резултата ще е същия и тогава ...... пак протести и до кога?!! Фокусирайте силата на протеста в промяна на системата, а не с предсрочни избори, това е исктинската променя, всичко друго е.....
35
1
 
7
 
! Отговори
p преди 10 години
Нови лидери,не благодаря.23 години гласуваме само за лидери и видяхме какво се получава.Мажоритарен вот ни е спасението,но с тези нагли маймуни в парламента не виждам как ще стане това.Виждат че народа иска мажоритарно да се избират депутатите но продължават да си правят пас.Без да играе сопата няма да се оправим.
34
2
 
6
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
новите лидери не могат да се появят без нова конституция, а в новата конституция основата й е изборният кодекс. А васил Тончев е стара кримка и го е страх, че няма да има и за него лапачка, ако се промени системата.
33
0
 
7
 
! Отговори
джулай вторнинг преди 10 години
Трябва ни някой, който да ни отърве от дсмафията и да вкара престъпниците на сигурно място !!!
32
2
 
14
 
! Отговори
удри преди 10 години
ДПС е вредно.Те разпределят пoрцийте във власта вече 25 години.Дори и Доган го призна.Тая партийна каса ДПС трябва да се забрани.Не че съм националист а неискам ДПС във власта.Изборите рябва да са задължителни.Все пак около 2 000 000 Българи Негласуват а от това печели Доган
31
2
 
8
 
! Отговори
! преди 10 години
Напротив, трябва ни. С лишаване на политическите партии от държавна субсидия и смъкване на избирателната бариера поне на 2%! Както и с предвиждане на право съдът да брои бюлетини при оспорване на изборните резултати.
30
1
 
9
 
! Отговори
Скарамуш преди 10 години
До graywatchО, да. Избори? Какви избори? А ако се повтори резултатът? Отново протести? И да попитам- Колко от вас гласуваха на последните избори? Аз лично съм за въвеждане на задължително гласуване, с глоба за негласувалите. Не може хора, които ги мързи да отидат до урните, да ми казват след това, че не са доволни. Ясно ли ти е? А на мен еднсо ми стана ясно - Вие не знаете ТОЧНО какво искате.
29
4
 
4
 
! Отговори
И аз до dd преди 10 години
Мажоритарните избори са една фикция, повтарана като мантра от хора с много повърхностни представи за това, как се управлява държава. Въдица за наивници!
28
3
 
8
 
! Отговори
Скарамуш преди 10 години
До ddДЕМОКРАТИЧНО БЕЗПАРТИИНО УПРАВЛЕНИЕ?Вие наред ли сте? И как си го представяте това РЕАЛНО? Без общите приказки, които чувам и чета. Влизат в парламента 80 депутата, всеки независим, всеки със собствено мнение и ще вземат решения???
27
0
 
3
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
PROSTO AMANOT PI6MAN VSQKAKVI VIDOVE ANALIZTORI.IMAME NUJDA OT NOV KODEKS ESTESTVENO IMAME NUJDA I OT LIDERI.NQMAME NUJDA OT MAFIQI KOMUNISTI I DS.
26
0
 
7
 
! Отговори
до dd преди 10 години
Ами най-добре си създайте едно НД "Кимон Георгиев" за да знаят хората за какво иде реч.
25
5
 
6
 
! Отговори
dd преди 10 години
До СкарамушДа ние знаем какво искаме: ДЕМОКРАТИЧНО БЕЗПАРТИИНО УПРАВЛЕНИЕДържава без партии , мажоритарно-регионални избори, Като за народни представители могат да са хора който не са членове на партия ,формална или неформална организация,да не са били народни редставители,кметове,зам.кметове,областни,зам.областни управители,общински съветници през последните 20 г. , да не са следствени, да са си платил всички данъци,да са живяли и работили в България в избирателния район през последните 5 г.
24
1
 
7
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 10 години
ВАСИЛ ТОНЧЕВ С МНЕНИЕТО СИ Е В УСЛУГА НА КОМУНИСТИ , АТАКИСТИ И ГЕРБЕРИ . НО НАЙ -ВЕЧЕ ТОВА Е ОТ ПОЛЗА НА ТУРЦИТЕ.НИЩИ , АМА НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ БЕЗ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ. ЛИДЕРИ ИМ ТРЯБВАЛО?!?!?! АЙДЕ БЕ? ЛИДЕРИ НА ПАРТИИ ЛИ ???? ЧЕ С МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ НАЛИ ЩЕ СЕ ИЗБИРАТ САМО ЛИДЕРИ , А НЕ ПАРТИИ !САМО С МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ РЕЗУЛТАТИТЕ ЩЕ СА МНОГО ПО-РАЗЛИЧНИ ОТ СЕГАШНИТЕ ! НАЛИ УЖ НИКОИ НЕ ЩЕ СЕГАШНИТЕ ДА СЕ ПОВТОРЯТ ! ДА , АМА НЕ ! НЕ ИСКАТ ДА ПРОМЕНЯТ ИЗБОРИТЕ В МАЖОРИТАРНИ, КОЕТО ЗНАЧИ ЗАПАЗВА
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До на празни обороти Аот какво има полза ...от злобни безлични хорица като теб който просто си драскат глупости по форумите ли?Я по добре се скрий като нямаш мнение и като нищо не те интересува ходи си върши ежедневните механични задължения(ядене спане и сране) и остави другото на по интелигентни хора...
22
5
 
14
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До СкарамушИскаме Оставка и Избори, нищо друго. 19ти ден вече. Имаш ли нужда от обяснения още ?
21
9
 
9
 
! Отговори
Скарамуш преди 10 години
До Анонимен 22Не разбирам - Протистиращите имаха много искания. Едно от тях беше намаляване на субсидиите на партиите. Сега изведнъж се оказва, че това не ви харесва. Вие знаете ли какво искате? Или няма значение какво ще става, важното е да се протестира и да се вика "мафия". А за вас кои влизат в категорията "мафия"?
20
11
 
7
 
! Отговори
на празни обороти преди 10 години
Протестиращите много ми напомнят кастрирани коне, които бягат на празни обороти на кръгла циркова арена. Така са зациклили, че дори не вдяват, че от тях няма никаква полза.
19
5
 
13
 
! Отговори
! преди 10 години
Абе Георги 11,Волен с едно свое действие показа,че работи за сухото,не за българския народ,кви битки за европейски живот,кви 5 лв.На приказки всички са големи,на действия сме ги виждали...
18
17
 
7
 
! Отговори
Георги11 преди 10 години
Каквото и да казвате за Атака и Волен те са единствените който не са управлявали крали и колонизирали България който се борят за Европейски живот и доходи на Българите и ревизия на крадливия преход затова са неудобни!!!!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И откъде ще дойдат новите лидери? Всички честни хора, които имаха илюзията, че могат да променят нещата преди 23 години бяха изтикани и стъпкани. Назначени бяха за политици зависими *** и крадци. И какво правим сега? Кукловодите осъзнаха ли вече, че са безпомощни? Творят разруха!