България е най-евтината дестинация в Европа

Българите обаче предпочитат Гърция, твърди Рагин
Обновена: 5 юли 2013 07:39 | 5 юли 2013 07:34,
88
България е най-евтината дестинация в Европа
Снимка: архив, Булфото

България е най-евтината дестинация в Европа, коментира пред БТА Благой Рагин - председател на Българската  хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/.

Страната ни е четвърта по предпочитания след Турция, Гърция и Хърватия на  Балканите,  добави той.

Постигнахме синхрон между качество и цена на продукта, разполагаме с материална база, която е една от  най-добрите в Европейския съюз, похвали се Рагин. Очаква се през 2013 г. да бъде надхвърлен миналогодишният оборот от 3 млрд. лв, твърди експертът. По данни на БХРА само 10 процента от него  се формира на зимните курорти, 70 на сто се прави на морето.

Над 1 милион румънци посещават страната ни годишно, твърди Рагин. На  второ място са туристите от Русия, този сезон се очаква на морското ни крайбрежие да летуват 800 000 руснаци. Сред  традиционните гости на българското Черноморие са и украинците. Техният брой е 250 000-300 000 годишно.

По данни на БХРА се връщат и западните туристи. Тази година се очакват 500 000 германци, 70 000 скандинавци, не по-малко чехи, поляци и др. В условията на криза излязохме с  пакети с конкурентна цена и отлични условия, което ни прави  продаваеми, коментира Рагин. Според него чужденците избират България заради хубавия климат, доброто обслужване, голямата  плажна ивица, топлото море, приемливите цени и вкусната кухня.

Традиционните български гозби са категорично  предпочетено меню от чуждестранните туристи във всичките ни над 36 000 заведения и това е бонус, който не трябва да губим, препоръчва Рагин.

Прогнозира се около 10 процента отлив през този сезон на български туристи към родното Черноморие. Сега българите са хит в Гърция, може да се каже, че Северна Гърция се издържа изключително от български туристи, твърди Рагин.

Очаква се тази година родното крайбрежие да бъде  посетено от 7 млн. туристи, от които 5 млн. са чужденци. По данни на БХРА местата в част от хитовите ни курорти вече са запълнени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: туризъмБлагой Рагин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мда, Риу хич не е лош хотел, като изключим факта, че се намира точно до отходния канал на Сл.бряг /при 80 х.гости и персонал на курорта, канализацията е за 15х. души/, както и факта, че за толкова пари мога да почивам в Куба, Тайланд, Бразилия, Франция, Испания или Италия :)
69
2
 
2
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Колкото и да хубав хотела, като ти е пренаселено, мръсно и шумно - не, благодаря!!!Не отивам на море за да си седя в стаята или на басейна на хотела.Ако искам басейн, има много по-близки до София места.
68
1
 
2
 
! Отговори
Туристин преди 10 години
До Omnia MeaДобре де, дай някой хотел, който според теб си струва на БГ черноморие. Може пък ние да не сме попадали. Повярвай ми обаче, доста съм ги изръчкал :)
67
1
 
3
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Факт - нито едно селище по черноморието няма изградена пречиствателна станция за отпадни води, която да отговора на броя на туристите през сезона.Напр. в Черноморец пречиствателната станция е за 2000 души, а през сезона са 20 хил.Познайте къде отиват всички *** - във морето....За Слънчев бряг да не говорим...
66
1
 
5
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Ми аз общо -взето добри страни на туризма тук не съм видяла, та за това...Ако си млад, без пари и не ти пука какво ядеш, къде спиш и в какво се къпеш, а гледаш само купона да тече и да ти е евтино - бива.Последният път, като бях на море в България - преди 5 години, вечер по улиците беше все едно съм в метрото, цяла нощ не се спеше от дива чалга ....не, благодаря.
65
3
 
5
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Да не говорим, че доста по-евтино да си резервираш почивка на българското черноморие през чужд тур- оператор/ че и с включен чартърен полет!/ от колкото да си платиш тук на място.Тази пролет проверих колко струват на Албена 7 нощувки за 4-членно семейство- офертата за ол инклузив беще около 4500 лева!Не , благодаря, за толкова пари мога да отида в Хърватия, Италия или Испания- да го духат.
64
5
 
7
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Освен най-евтина, България е и най-гнусната и мизерна дестинация за почивка на море в цяла Европа. Да се къпя във фекални води, да ям пластмасови зеленчуци, маргарин, палмови деликатеси, кебапчета , кюфтета и кучешка радост, да се бутам на плажа и да гледам *** на някого на 10 см.от лицето си, да слушам денонощно дива чалга и да се бутам с ***, продаващи джапанки и хавии на всяка крачка- не благодаря.В Гърция е по-скъпо, но поне всяко евро си заслужава.
63
2
 
3
 
! Отговори
Туристин преди 10 години
Наистина трябва да се говори за сравними неща. И аз в момента говоря точно за нещо такова. Предпочитам 2 звезди в Гърция за 700 кинта със закуска. Пред 4 звезди на Албена за 1500 анти ол-инклузив. От там нататък, аз тези пари пак ще ги дам по кръчми. Защото българинът е добър турист. Когато той е на почивка, харчи като за последно. И това родните пишман хотелиери и ресторантьори, трябва да го разберат.
62
2
 
1
 
! Отговори
Turist ot Sv.Vlas преди 10 години
Ne moze da se spi ot TERORA na CACAO beach !.Tozi g-n Ragin da doide tuk da se ubedi ! Zalko za chistoto more i luksoznata kvartira na brega.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАбсолютно съм съгласна. Това, за което си даваме парите тук, не заслужава и половината. А и доста българи са под прага, в който могат да си позволят почивка дори и на нашето черноморие. Евтино е за бедните руснаци и германци, за нас си остава скъпо.
60
2
 
0
 
! Отговори
Anti CACAO beach преди 10 години
Dokato TERORA vsjaka nosht ot CACAO beach prodalzava - NE na Sl.Brjag, Nessebar, Sv.Vlas
59
1
 
1
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Знаем си. Няма нужда постоянно да ни подкопавате и без туй миниатюрното самочувствие
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-евтината дистинация, но за това обслужване и условия и тези пари са много. На нашето черноморие не може и да става дума за почивка. Грозната и подтискаща градска среда и неблагоустроените пространства не може да бъдат в момента условие за едно приятно прекарване на почивните дни. Храната в хотелите е под всяка критика - недълготрайните саламчета и задушени картофи са най-честите храни на блок масата в хотелите.
57
4
 
0
 
! Отговори
магда преди 10 години
Обичам природата на България, а морето си остава едно от най-красивите кътчета- южното черноморие, болата край Каварна..Това няма нищо общо с простотията и байганьовщината.А гърците.. те са гостоприемни защото го проявяват гостоприемството си естествено , а не пресилено както по нашите заведения
56
2
 
5
 
! Отговори
варненец преди 10 години
Във Варна е пълно със румънци ! Според мен на годишна база са повече от 1 милион румънците посещаващи БГ. Тъй де , то само за Великден дойдоха 1 милион румънци по варненско и добричко , но това няма как да се докаже защото малките хотелчета не ги смятат в статистиката, а и големите послъгват с точния брой. Да са живи и здрави нашите приятели румъняските !
55
2
 
7
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Няма съмнение, че положението на българското черноморие действително е зле. Залага се главно на алкохолен туризъм, застаряващи западни персионери и огромна маса бедни руснаци. Дори мои познати в Поморие ми разказваха скоро, че хотелите в града имали всеки ден режим на тока и водата. Забавно, нали? Но нека не плюем само нашето черноморие. Преди години бях в Кушадасъ, Мармарис. Да, спокойно, добро обслужване, забележителности. Но и там обсл. е лошо, залага се на алкохола и дискотеките. Нищо ново.
54
3
 
5
 
! Отговори
До Adam Smith преди 10 години
абе ти хотел ли имаш че плещиш такива глупости
53
3
 
10
 
! Отговори
Насо преди 10 години
Който има пари в България, ходи на море навън. Останалите седят на фекални бани в родината.Всяка година ходя пробно за 1 уикенд на БГ черноморие с надеждата че се е променило нещо, но се разочаровам и хващам пътя за Гърция.Тия простаци в туристическия бранш и на черноморието ни и по зимните курорти имат 20 години да еволюират докато предложат нещо свястно. Проблема е в тъпите им глави, иначе България има мнооого добри предпоставки за туризъм, ама акъл няма.
52
2
 
7
 
! Отговори
Насо преди 10 години
Който иска да ходи на фекални бани в България.С тая ефтиния и простотия бг туристически бранш привлича само младежи и бедни западни пенсионери. 10ки години са назад от качествено обслужване и курортно планиране.
51
2
 
10
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Миналата година за първи път българи ми похвалиха Румънското море. Истината е, че при нас е толкова зле, че българите предпочитат да почиват извън България. Познати се върнаха от Испания, която уж е в супер криза - изводът според тях е, че няма да ги стигнем и след 100 години. Познати се връщат и от Турция и от Гърция и все добри думи. На нашето море всеки иска да забогатее за една година, никой не мисли за лоялни клиенти и как тези туристи да се върнат още веднъж и те да рекламират нашето м