Бебетата и децата у нас останаха без ваксини

Преглед на печата на 14 юли
14 юли 2013 12:24, Петя Славова
59
Бебетата и децата у нас останаха без ваксини
Снимка: Булфото

Бебетата и децата у нас останаха без ваксини. Три от задължителните инжекции липсват в 11 области в страната, алармира под глава "Стандарт". Недостиг има на БЦЖ ваксина срещу туберкулоза, петвалентната и четиривалентната ваксина срещу дифтерит, коклюш, тетанус и детски паралич. Това потвърди главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Инжекциите са изчерпани, защото бившият управител на здравната каса Пламен Цеков не е подал заявка към фирмите доставчици. Засега в болниците все още има БЦЖ за бебетата, но тя ще свърши съвсем скоро.

Управляващите искат да вдигнат вноската за здраве, но няма да го направят сега. Това стана ясно от думите на здравния министър Таня Андреева, отбелязва на вътрешна страница "Стандарт". Повечето приходи Андреева би дала за безплатни стоматологични услуги за децата. Най-вероятно част от парите ще отидат за подпомагане на общинските болници в отдалечените региони. Със средствата ще започне изграждането и на регистър за социално значими заболявания.

Пияният таксиджия, който в сряда вечерта помете 12 човека на спирка на бул. "Цариградско шосе" и уби младо момиче, се натряскал с мента преди тежката катастрофа. Това стана ясно вчера в съда, където се гледаше делото за това дали 35-годишният Михаил Куртев да остане в ареста, или да бъде пуснат да си ходи у дома. Таксиджията разказал пред разследващите, че се черпел с приятели. Не знаел обаче какво точно количество е изпил, пише"Монитор".

Стотици нарушители заобикалят загражденията и преминават по непуснатата още магистрала "Тракия". Това е опасно и изцяло отговорност на рискувалите. Ако стане ПТП, никой няма да им изплати обезщетение, предупреждават застрахователни експерти пред "Телеграф".

Отпадъците на жителите на два столични района ще започнат да се събират от врата до врата. Това предвижда пилотен проект на Столична община за пълен анализ на количествата отпадъци и разходите за тяхното събиране, анонсира на първа страница"Труд". Доклад за него ще бъде гледан от градския парламент на сесия в четвъртък. Вероятно двата квартала ще са "Овча купел" и "Кремиковци". Целта на проекта е да се изработи нова методика за изчисляване на такса смет, която да бъде по-справедлива. В анализа на количествата смет, разходите за обезвреждането им и създаването на алгоритъм за таксата ще помогне и на науката.Общината вече се е договорила с БАН да участва в проекта.

Столичната община е започнала процедура по патентоване на герба на града, пише на първа страница "24 часа". Тази седмица СОС трябва да възложи на преподавателя в НХА Стоян Дечев да изработипет различни графични варианта на герба на града от 1928 г.,чийто автор е Хараламби Тачев - цветна, черно-бяла, контурна, хералдична и пластична визия на знака на града. След като бъдат одобрени от общинските съветници, те ще бъдат патентовани от кметството. Така няма да има разминаване в изображенията на герба.

Под заглавие"16 басейна в София пред затваряне" "Труд" пише: Внезапни проверки из столичните басейни готви Регионалната здравна комисия през следващите дни. А за най-малкото нарушение глобите ще са от 100 до 1000 лева за физически лица и от 1000 до 5000 лева за фирми.

Народът е по-силен от всяка власт. Хората трябва да имат гражданска позиция за това, какво се случва в държавата, в която живеят. И винаги трябва да протестират, когато не са доволни от нещата, които се случват край тях, призовава от страниците на"Труд" певецът Рафи. Според него всеки трябва да упражнява правото си на вот. "Ако всички изразим волята си, ще сме доволни. Много млади хора обаче не го правят, а сега протестират. Хубаво е всеки да знае за какво протестира",съветва Рафи.

На България й трябва песен за надежда. Около това мнение се обединяват в отговор на въпрос за "Преса" композиторът Алекс Заграфов, басът Стоян Бончев и тенорът Бойко Цветанов. "Нека да се надяваме, че страната ни ще тръгне към по-добро, но нека да работим за тая надежда. С надежда ще се живее, но до някъде .Освен надежда ни трябва да извървим още много стъпала. Сега трябва да изградим първото стъпало", категоричен е Цветанов.

Първолаците тази есен ще са с 2500 по-малко от миналата. Тазигодина се очаква 63 199 българчета се очаква да прекрачатучилищния праг за първи път, показва проверка на "Преса". През2012 г. техният брой е бил65 677."

Паричните преводи от България към офшорни зони да се облагат с данък. Това предлагат от БСП и ДПС в опит да осигурят ощеприходи в бюджета, информира под глава "Преса". "Стотици милиони левове изтичат годишно към подобни зони. Ако облагането бъде въведено и се намалят щетите от пране на пари и укриване наданъци чрез офшорки, ефектът би надхвърлил 1 млрд. лева",заявява Янаки Стоилов.

В началото на седмицата Конституционният съд /КС/ отхвърли искането на ГЕРБ за касиране на изборите. Решението е взето с 11на 1 гласа, а особеното мнение е на Благовест Пунев. На 16 май бившата управляваща партия обяви, че ще поиска КС да касира изборите от 12 май за 42-ро Народно събрание заради сериозното нарушение на закона в деня за размисъл. Тогава в печатница в Костинброд бяха намерени над 475 хил. бюлетини над планирания за изборите брой и това доведе до пресконференции на БСП, ДПС и"Атака", на които бяха изказани съмнения за фалшифициране на изборите.

Кандидатът на ГЕРБ Иван Портних е новият кмет на Варна. Той спечели балотажа миналата неделя срещу Христо Бозов, подкрепенот БСП и "Движение България на гражданите". Портних получи 51.41 процента от гласовете. Новият кмет ще довърши мандата на Кирил Йорданов, който подаде оставка след протести и смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов в началото на годината. В сряда Портних беше освободен като депутат от ГЕРБ. Наложи се решението да бъде гласувано три пъти, докато БСП и ДПС се разберат. Част от социалистите и цялата група на движението на два пъти отказваха да гласуват освобождаването му, защото ГЕРБ не присъстват в залата.

В сряда депутатите избраха с пълно единодушие Румяна Тодорова за управител на Националната здравноосигурителна каса. Двамата кандидати за поста бяха Румяна Тодорова, предложена от парламентарната група на Коалиция за България, и Динчо Генев -от ДПС. "За" кандидатурата на Тодорова гласуваха единодушно 101 народни представители. Тя беше управител на НЗОК при управлението на тройната коалиция. Сега нейният мандат е до 12 февруари 2015 г.

Висшият съдебен съвет /ВСС/ уволни бившия градски прокурор на София Николай Кокинов заради участието му в изтеклите в медиите разговори между него, бившия премиер Бойко Борисов и ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов. 19 от членовете на ВСС са гласували "за", 1 е бил "против" и двама са се въздържали. Това означава, че Кокинов няма да получи полагащите му се магистратски заплати, след като той подаде оставка като градски прокурор, веднага щом разговорите се появиха в публичното пространство.

В сряда прокуратурата повдигна обвинение на бившия вътрешенминистър Цветан Цветанов за длъжностно престъпление срещу правосъдието с цел осуетяване на наказателно преследване. От 12 юни Цветанов е обвиняем и по друго дело - във връзка с нерегламентирано подслушване от страна на МВР. До повдигане на второто обвинение на бившия вътрешен министър се стигна след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския муимунитет заради отказ да разреши използването на СРС срещу Орлин Тодоров, бивш директор на РЗБОП-Велико Търново. Фактите по случая бяха установени при разследването срещу Станимир Флоров, бивш директор на ГДБОП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
M.D. преди 10 години
И считам за напълно честно родителите на деца, отказали ваксинация да заплащат лечението им, при развитие на ваксинопредотвратимо заболявание, изцяло. Но когато децата ви започнат да боледуват от коклюш, дифтерия, паралич, да умират от едно малко одраскване от тетанус, друга песен ще пеете, сигурна съм. Тогава лекарите пак ще са виновни - щото тук е важно някой да е виновен... Интересно ми е има ли такива "смелчаци", които биха отказали противобясна ваксина при ухапване от подозрително куче?
46
1
 
0
 
! Отговори
M.D. преди 10 години
до 55 - Изречение, започващо с "Я.. "и пр. не може да не ме накара да кажа, че понеже не ме познавате, не знаете къде и какво работя, колко нещастни хора са продължили да живеят, благодарение на моите знания и моят опит, нямате абсолютно никаквото право да ми обяснявате що за човек съм и да ме обобщавате с останалите. Второ- благодарение на всичкоразбиращите майки, черпещи щедро знания от форумите, в България са на път да се завърнат болести, от който страдат най - много точно децата!
45
0
 
3
 
! Отговори
гого преди 10 години
Лекарската сляпа "компетентност" е осъдила доста деца
44
0
 
6
 
! Отговори
до M.D. преди 10 години
Я се успокой малко и приеми, че не всеки е на твоето мнение. Спри да нападаш! Че вие лекарите се смятате за някакви божества - така е! Че си мислите, че можете да решавате кой да живее и кой не - така е! Че на някои операции просто отваряте и затваряте хората, за да вземете пари от здравна каса - така е! Че много от вас са некомпетентни - така е! Приятна вечер!
43
3
 
6
 
! Отговори
M.D. преди 10 години
До 52 - Ама Вие сериозно ли очаквате дипломиран лекар с академично образование и със специалност да вярва на интернет- измишльотини, на които вярват само лаици и профани??? А Вие самата като сте била ваксинирана, защото за всички нас, които сме над 25 е имало задължителна ваксинация, болна ли сте от аутизъм или какво? Не се вглеждате в ***, с които храните децата си, ами медицината сте тръгнали да критикувате! Пещери много, госпожо!!!
42
5
 
9
 
! Отговори
M.D. преди 10 години
до 51 - ами тогава ти предлагам следната сделка - не пиши повече тук, а отиди в РЗОК и се откажи писмено от правото си да те лекуват, ако се разболееш от каквато и да е ваксинопредотвратима болест. Така ще ти повярвам, че си вярваш в собствените измишльотини. Майки като теб пълнят инфекциозното отделение, в което работя, с деца, болни от коклюш и от дифтерия. Не вие срам от нас, но как не ви е срам от собствените ви деца?????
41
6
 
3
 
! Отговори
проста ваксинирана преди 10 години
До M.D."Оборете" се сама със клипове от интеренет пространството.Я ми кажете защо има бум на болни деца от аутизъм?!
40
3
 
10
 
! Отговори
мамита преди 10 години
До АнонименОбразовали сме,чели сме....Последните изследвания доказват това,че повечето болести са изчезнали отдавна заради еволюцията на човека и неговата висока хигиена,не са нужни всичките 30 ваксини.И защо се страхувате толкова от епидемии и пандемии,след като всички сме ваксинирани -ами просто защото са задължителни,а защо са задължителни и къде е правото ни на избор.Нямаме право на избор -толкова е логично....защото болен и глупав народ по лесно се манипулира и управлява!!!
39
9
 
5
 
! Отговори
M.D. преди 10 години
До 38 - Вярвай на мен, човече! Човек, който застава с лицето, авторитета и дипломите си тук, за да пише! Не вярвай на някой, който хем е разработил ваксини ( и е взел парички от тях), хем ти разправя колко ще ти навредят! И ти ли си този форумен ***, пред който ще защитавам знанията си? Ако щеш се ваксинирай - твоя воля! Но после си плащай за гяволъка! Не от моите осигуровки да ти плащам за 6-12 мес. лечение за туберкулоза, за 2-3 мес. лечение при тетанус и пр. Вярвай на акъла си, но ПЛАЩАЙ!!!!
38
6
 
6
 
! Отговори
M.D. преди 10 години
До 30 - Родителите на малкият Николайчо, починал при неясни обстоятелства, за тях ли говорим? За родителите на дете със сърдечен тумор? Много ми е любопитно на мен, като професионалист, защо на тази майка не й е била прекъсната бременността по мед.индикации??? И да не очаквате от лекарите да направят възможен нечий живот, въпреки решенията на природата???? Аз имам познанията, за да твърдя, че това кърмаче е починало от внезапна смърт, в резултат на ритъмни нарушения!Имаш ли с какво да ме обориш?
37
0
 
0
 
! Отговори
Kade e zdravnij преди 10 години
ministar? Zdravnjat ministar i ministerstvoto kato cjalo da poemat otgovornostta si? Vmesto da se zanimavat s vajni i spe6ni zada4i, te se zanimavat s revan6izam i kadrovi promeni. Tova e ve4e nedopustimo! Nastojavame za brz otgovor j brzi dejstvija po osigurjavaneto na vakcinite! Ili 6te dokajat, 4e 4rez bezdejstvie ili nepravilni dejstvija sazdavat predpostavki za risk ot zaboljavanija sred decata!
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обещаваха светло бъдеще. Светло ама за наследниците им. Хайде да измират червените бабички за да заживее България достоен живот. Бея , гея и лудия в затвора. Орешарски ще е чистач в канцеларията на брат си.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро и червените бабички ще останат без пенсии. Ще ни спрат еврофондовете и комунистите ще мирясат като видят че няма какво да се краде. Оставка!!!
34
0
 
6
 
! Отговори
Хубава работа,ама .. преди 10 години
Без ваксини можем но без чалга,ракия и акохол НЕ!
33
2
 
2
 
! Отговори
mama преди 10 години
това е безобразие. нещастници.
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе аз на лекаря който е бил в разработките на ваксините ли ще вярвам или на вас форумни *** такива? Човекът от филма, който имах щастието да гледам, разказа какви вещества се използват, как се крият и потулват истини и резултати и изобщо какви стъкмистики се извършват само и само да пробутат това нещо на бебетата, а вие ще ми разправяте колко са полезни. Самият лекар казва " Ако моите деца сега им се налага да им се слагат тези ваксини, ще напарвя всичко възможно за да ги избегна"
31
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Детето ми пострада от БЦЖ-то-страшна екзема и белодробни проблеми.Вече е почти на 5 години,още не можем да изчистим вредите,които ваксините нанесоха на имунната му система.Родители,информирайте се,не бъдете коне с капаци,не разчитайте на "авторитети"!Пропагандата е страшна.Ако ваксините бяха напълно безвредни и ефикасни,защо в страни като Великобритания,Германия,Австрия и други,те са информиран избор,не са задължителни?Само бившия соцлагер ни бодат като *** на конвейер.
30
6
 
21
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
убиват ви с ваксини
29
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно време като не е имало ваксини е имало повече деца даже. Всичко е един бизнес и го отнасят децата.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
комунисти ,социалисти, гербери и демократи , всички ни крадът и вижте какво стана. хора дайте една истинска гилотина с надпис. Или се махайте моментално или скоро ще за работи. Но задължително Станишев, Бойко и Доган трябва да им сложат главите в гилотината. Ако си признаят и върнат парите да ги пуснат .Бойко да върне поне 2 милиарда.Доган 1 милионСтанишев поне 10 милиарда.