Цветлин Йовчев: Напрежението може да ескалира

Преглед на печата на 26 юли
Обновена: 16 юли 2013 07:09 | 16 юли 2013 07:00, Петя Славова
139
Цветлин Йовчев: Напрежението може да ескалира
Цветлин Йовчев. Снимка: Булфото

"Без отстъпки от всички кризата ще стане постоянна", е заглавието над интервю в "24 часа" с Цветлин Йовчев, вицепремиер и министър на вътрешните работи. Той признава, че правителството е изправено пред редица проблеми, които трябва да се решат. "Ако всеки продължава да се държи по начина, по които го е правил до момента, то резултатите ще бъдат същите. За да имаме промяна, то трябва да има промяна в поведението. Не е важен въпросът дали хората по улиците са повече или по-малко. Притеснява ме това, че имаме хора на улицата толкова дълго време. Ако не се намери решение на кризата, то независимо дали тези хора ще нарастват, или ще намаляват, може да се очаква ескалация на напрежението и радикализиране на хората. това, от което аз се опасявам, е, че определени среди ще прибягнат към действия, които могат да провокират насилие. Именно това не трябва да го допуснем. Ако позволим да се провокира насилие, означава, че ще доведем до още по-голямо разделение в обществото", категоричен е Йовчев. Според него президентската институция е мястото, където трябва да се проведе дискусията. По конституция това е институцията обединител. Там трябва да бъде осъществявана платформата за обществен диалог на нацията. Заемайки позиция държавният глава Росен Плевнелиев може да загуби ролята си на медиатор, допълва Йовчев.

Правителството упорито продължава да назначава скандални персони на висши държавни постове - тактиката, изкарала на улицата десетки хиляди протестиращи, констатира под глава "Сега". Новоназначеният областен управител на София-област Емил Иванов е уличен в съмнителни имотни сделки от Сметната палата още през 2010 г. Това показва доклад на одитната институция за дейността на администрацията на София-област в периода 1 януари 2005 г. - 31 декември 2009 г.

58 процента от пълнолетните българи подкрепят протестите срещу кабинета "Орешарски", 42 на сто не ги одобряват. Това сочи проучване на НЦИОМ, отразено от "Труд".

В интервю за "Труд" професор Стив Ханке, "бащата" на българския валутен фонд, споделя: "Смятам, че протестът сега има потенциал да се обедини около една конструктивна идея. Според мен трябва да се намали размерът на държавата. По-малко държава, по-малко правителство, това ще доведе до повече прозрачност и ще направи нещата както при валутния борд - основани на правила, на прозрачност, на дисциплина, на автоматично изпълнение." Ханке е на мнение, че на кабинета "Орешарски" трябва да се даде шанс. "Премиерът трябва да организира комитет от експерти, на които да даде 6 месеца, за да изготви доклад с алтернативни стратегии за справяне с корупцията. Такова нещо никога не е правено в България, защото винаги са се вземали временни решения, а проблемите са се решавали ден за ден", съветва Ханке.

По повод протестите пред "Дума" депутатът от БСП Дора Янкова подчертава: "С работата си в този парламент аз и моите колеги народни представители показваме и доказваме, че работим за социална България и за рестарт на икономиката. Никога досега за граждански дебати и за чуваемост на исканията на хората."

Протестът дава шанс за нов институционален ред, смята социалният антрополог Васил Гарнизов. Пред "Капитал Daily" той подчертава, че е дошъл моментът активните хора в България, политиците и институциите да бъдат поставени във формат, в който да напишат нов обществен договор. "Да се започне от парламента - дали не е време да се премине към двукамарен парламент? Ако ще има двукамарен парламент, няма да е необходим Конституционен съд, който непрекъснато да дава правилни или пък конюнктурни решения, а те да бъдат задължителни и нищо не можеш да промениш след това. Освен това - президентът - докога ще го избираме пряко и защо? Ако имаме двукамарен парламент, например, той може да го избира. Трето - големи региони - 6 големи региона със свои управителни тела. Напълно възможно е те да бъдат избирани пряко или пък непряко - от общинските съветници", предлага Гарнизов.

Пред "Преса" филологът Огнян Сапарев допълва по темата: "Хората имат по две-три партии, ние имаме към 200. Това ужасно деление просто е невероятно. Първо, то е българска черта, второ - особено засилено е в наши дни. Никакво единство не прави силата, защото единство няма. И ако този народ иска да оцелее някак си, трябва да помисли за обединение, дето викаше Дядо Вазов, "за согласие". Положението е фатално и ужасно. Разцепването, разединено, вейки срещу всеки... Така не може..." "Орлов мост" ще дебне всяка власт. И политиците, а и ние, журналистите, трябва много внимателно да преценяваме какво правим и защо го правим, за да бъдем наистина отговорни пред хората", съветва от страниците на "Стандарт" водещият на "Панорама" Бойко Василев.

Европейската комисия категорично опроверга публикация в българската преса, според която предстоящият тази седмица устен доклад ще включва остри критики към българското правителство и ще даде оценка, че то е отслабено и не показва политическа воля да постигне напредък в правосъдието и вътрешните работи, пише под глава "Дума". "Публикацията е абсолютно неточна и подвеждаща за читателите. Тя не е основана на заслужаващи доверие факти. Устното представяне, което Европейската комисия ще направи, ще бъде фактологическо и няма да съдържа политически оценки", са думите на говорителя на комисията Марк Грей, цитирани от изданието.

Хърватия ще се застъпва за влизането и на други балкански страни в ЕС, прогнозира в интервю за "Новинар" Райнхард Лопатка, държавен секретар в министерството на външните работи на Австрия. По думите му процесът на приемане е бил дълго пътуване. "Съвсем в началото имаше много противоречия - в процеса на отделянето й от Югославия, в постигането на независимостта, а по-късно и в периода на приемането й в ЕС. През всичките тези години Австрия и най-вече тогавашният ни външен министър Алоис Мок много активно подкрепяха Хърватия на международната сцена. Сега, когато страната вече е член на ЕС, за нас е много важно започнатите реформи да бъдат доведени докрай, най-вече борбата с корупцията. За създаването на правова държава и преодоляването на корупцията са нужни немалко усилия", посочва Лопатка.

Уникален за България социален експеримент започна в най-голямото гето - пловдивския квартал "Столипиново", пише под глава "Труд". Улиците в ромската махала вече се мият с шампоан, и то с различен аромат, за да не омръзва на обитателите. Освен това контейнерите за боклук се изхвърлят по 2 пъти на ден, а чистачи дежурят с лопати около тях, за да не се трупат камари със смет. Целта на общинската фирма "Чистота" е кварталът да се поддържа много чист и това да накара жителите му сами да пазят околната си среда.

Вносната риба, която ядем, е натъпкана с хормони, бои и антибиотици, алармира на първа страница "Телеграф". С най-съмнително качество е пангасиусът, които идва от Азия.

Български чиновници са шпионирани със супервирус, анонсира на първа страница "Стандарт". Твърдението е на изследователи от университета в Торонто. Според тях програмата "Фин Спай" е била открита миналата година на сървъра на закритото през 2009 г. министерство на държавната администрация. Става въпрос за вирус, който се изпраща по имейл като писмо и се инсталира незабелязано. Чрез него може да се следи всичко, което се прави на компютъра, дори да се включват уеб камерата и микрофонът и да се записва какво се случва в помещението.

Крадци атакуват летните курорти, алармира на вътрешна страница "Преса". На прицел са чуждите туристи, които са подхващани още от слизането им от самолета на родна земя. "Руснаците и скандинавците вършат най-много бели по морето", уточнява в интервю за "Телеграф" румънският полицай Йонел Крачуника. Заедно с колегата си Анку Кристи са на Златни пясъци от началото на месеца по съвместно споразумение за сътрудничество между МВР на България и Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
т9с преди 10 години
Къде са другите 8 коментара ?
97
0
 
3
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
г-н Йовчев да не се прави на толкова загрижен само пред медиите за заблуда на противника ами да излезе пред протестиращите и да им разкаже какви ги върши задкулисно! Като например за СОД към МВР-тата в страната,които до сега бяха държавни.Защо ще ги прави частни и кой от министерството му ще купува на безценица с изключително скъпо обурудване тези златни хапки?Заради много такива далавери това правителство не иска да подаде оставка! Не,че му пука за народа.Те ще крадят ние ще плащаме заеми,
96
2
 
11
 
! Отговори
Мина преди 10 години
ОСТАВКА! Не предизвиквайте народа!
95
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Йовчев, Йовчев, вече е ясно кой организира ескалацията. Вашето е пълна наглост и безсрамие. Аман от вашите "активни мероприятия". ВЪН! ОСТАВКА! youtube/watch?feature=player_embedded&v=HBUFYqFaGDo
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До melinda.faella"секси пич е този секретар........... и то доста " - ами, защо не му пуснеш. Хем ще си народите цял куп номенклатурни ***.
93
1
 
6
 
! Отговори
ч преди 10 години
Без ескалация нищо няма да стане. Тройната коалиция няма да подаде оставка без бой. Започнал е курс към Евразия. Връщаме се отново на 1990 година. Цялата *** изплува сега - разни социолози, математици от ЦИК и т. н. Всички тях ги е страх от сблъсъци, но им се иска да лапат и унищожават до последно. Резултата от мача предстои.
92
14
 
0
 
! Отговори
Любов преди 10 години
Смятам, че правителството чува много добре протестиращите и работи за тях. Трябва обаче протестиращите да мислят по- разумно, а не под емоции и платен натиск. ГЕРБ здължително да се върнат в парламента. Затова сме парламентарна република. Нека бъдат конструктивна опозиция. Изборите могат да почакат за догодина. Защото сметките могат да се объркат тотално за целия народ.
91
1
 
9
 
! Отговори
661 преди 10 години
Тоя май заплашва.
90
6
 
6
 
! Отговори
azarilov преди 10 години
Правителството не трябва да подава оставка докато парламентът не му я поиска. В тази държава има закони, конституция и т.н. Всичко друго е анархия. Никой не може да ме убеди, че анархията е по-добрия изход.
89
5
 
2
 
! Отговори
azarilov преди 10 години
Правителството не трябва да подава оставка докато парламентът не му я поиска. В тази държава има закони, конституция и т.н. Всичко друго е анархия. Никой не може да ме убеди, че анархията е по-добрия изход.
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да има поне малко справедливост и нещата да потръгнат нанякъде е задължително ситуацията да ескалира.От т.н.мирни преходи стигнахме до тук.Крайно време е за ескалация.
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА НЕ СИ Я ПОДГОТВИЛ ТИ ЕСКАЛАЦИЯТАВ САЙТА НА ДАНСПРОТЕСТА ИМА ФИЛМЧЕ ЗА ТИЯ КОИТО СА ПРОВОКАТОРИ,КАК ИМ РАЗДАВАТ ПЛАКАТИ НА БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ,КАК МАХАТ ОГРАЖДЕНИЯТА НА ПАРЛАМЕНТА,ОСОБЕНО *** С ТЕНИСКА РАКИЯ
86
5
 
10
 
! Отговори
Миха преди 10 години
Промяната трябва да започне с първа фаза - ОСТАВКА, с цел да се успокои напрежението и да се докаже, че гласа на народа се чува.
85
10
 
16
 
! Отговори
ПЕТКОВА преди 10 години
АЛО ДРУГАРЮ ЙОВЧЕВ НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ ПРОТЕСТИТЕ ДА СПРАТ И ДА ВИ ОСИГУРИМ КОМФОРТ ЗА ДА ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДОРАЗСИПВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА ПРАВИТЕ СЕ НА СЛЕПИ И ГЛУХИ НЕ ЧУВАТЕ ЧЕ ХОРАТА ВИ ИСКАТ ОСТАВКА ЗАЩОТО НЕ СТЕ НИКАКВИ ЕКСПЕРТИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТЕ А СТЕ ОБИКНОВЕНИ КРАДЦИ ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ПРЕСТЪПНИ КРЪГОВЕ МОЖЕ И ДА СТЕ ПОЛЕЗНИ НО ЗА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХОРАТА СТЕ ВРЕДНИ ПОДАВАЙТЕ ОСТАВКА ЗАЩОТО ЩЕ СТАНЕТЕ И УБИЙЦИ И ТОВА ВЕЧЕ НЯМА ДА ВИ СЕ ПРОСТИ
84
4
 
3
 
! Отговори
melinda.faella преди 10 години
секси пич е този секретар........... и то доста
83
3
 
1
 
! Отговори
melinda.faella преди 10 години
секси пич е този секретар........... и то доста
82
4
 
1
 
! Отговори
dancho преди 10 години
balgarite sme mnogo,mnogo tarpeliv narods,chak do mazohizam....radvaite se che ne hvarlqt po vas i pazachite vi kamani,paveta i proch...aide da ste oshte dalgi godini zdravi i polezni.
81
2
 
6
 
! Отговори
бун преди 10 години
До 102 г-не не казваи кумонисти в тая партия я има я нема 5 човека социалисти а за кумонисти -----0 , такава наглост. полицията е мжду чук и наковалня , отпред са тяхните братя и сестри в парламента господарите. Но шефа на полицията никога нетрябва да допуска кръвопролития-------като видите че неможе да спрете хората бягайте настрани и всичко ще си дойде наместо......
80
4
 
14
 
! Отговори
Перо преди 10 години
В криза сме от 1944г., другарю. През това време, няколко пъти ни фалирахте, изядохте пенсионните фондове и пратихте златото на БнБ в Москва. Правите всичко възможно Б-я да е бедна и зависима от Русия. 2мил. българи млади и образовани избягаха от вас в Европа и САЩ. След няколко години, ще си живеете с диви и необразовани ***. Да ви е честито. Такива, като вас трябва да се оттеглят поне за 20г от заемането на отговорни длъжности. Което няма да направите така, че това е то мизерия и комунизъм
79
4
 
7
 
! Отговори
gost преди 10 години
от тия борсуци место да си караме отпуските се занимават с глупости ето доде води резултата не земат да се махнат и да си подадат оставка ми стоят стоите да затискате зелето и после да не ревете 4е никои ги не 6те

Спонсорирани публикации