Цветлин Йовчев: Напрежението може да ескалира

Преглед на печата на 26 юли
Обновена: 16 юли 2013 07:09 | 16 юли 2013 07:00, Петя Славова
139
Цветлин Йовчев: Напрежението може да ескалира
Цветлин Йовчев. Снимка: Булфото

"Без отстъпки от всички кризата ще стане постоянна", е заглавието над интервю в "24 часа" с Цветлин Йовчев, вицепремиер и министър на вътрешните работи. Той признава, че правителството е изправено пред редица проблеми, които трябва да се решат. "Ако всеки продължава да се държи по начина, по които го е правил до момента, то резултатите ще бъдат същите. За да имаме промяна, то трябва да има промяна в поведението. Не е важен въпросът дали хората по улиците са повече или по-малко. Притеснява ме това, че имаме хора на улицата толкова дълго време. Ако не се намери решение на кризата, то независимо дали тези хора ще нарастват, или ще намаляват, може да се очаква ескалация на напрежението и радикализиране на хората. това, от което аз се опасявам, е, че определени среди ще прибягнат към действия, които могат да провокират насилие. Именно това не трябва да го допуснем. Ако позволим да се провокира насилие, означава, че ще доведем до още по-голямо разделение в обществото", категоричен е Йовчев. Според него президентската институция е мястото, където трябва да се проведе дискусията. По конституция това е институцията обединител. Там трябва да бъде осъществявана платформата за обществен диалог на нацията. Заемайки позиция държавният глава Росен Плевнелиев може да загуби ролята си на медиатор, допълва Йовчев.

Правителството упорито продължава да назначава скандални персони на висши държавни постове - тактиката, изкарала на улицата десетки хиляди протестиращи, констатира под глава "Сега". Новоназначеният областен управител на София-област Емил Иванов е уличен в съмнителни имотни сделки от Сметната палата още през 2010 г. Това показва доклад на одитната институция за дейността на администрацията на София-област в периода 1 януари 2005 г. - 31 декември 2009 г.

58 процента от пълнолетните българи подкрепят протестите срещу кабинета "Орешарски", 42 на сто не ги одобряват. Това сочи проучване на НЦИОМ, отразено от "Труд".

В интервю за "Труд" професор Стив Ханке, "бащата" на българския валутен фонд, споделя: "Смятам, че протестът сега има потенциал да се обедини около една конструктивна идея. Според мен трябва да се намали размерът на държавата. По-малко държава, по-малко правителство, това ще доведе до повече прозрачност и ще направи нещата както при валутния борд - основани на правила, на прозрачност, на дисциплина, на автоматично изпълнение." Ханке е на мнение, че на кабинета "Орешарски" трябва да се даде шанс. "Премиерът трябва да организира комитет от експерти, на които да даде 6 месеца, за да изготви доклад с алтернативни стратегии за справяне с корупцията. Такова нещо никога не е правено в България, защото винаги са се вземали временни решения, а проблемите са се решавали ден за ден", съветва Ханке.

По повод протестите пред "Дума" депутатът от БСП Дора Янкова подчертава: "С работата си в този парламент аз и моите колеги народни представители показваме и доказваме, че работим за социална България и за рестарт на икономиката. Никога досега за граждански дебати и за чуваемост на исканията на хората."

Протестът дава шанс за нов институционален ред, смята социалният антрополог Васил Гарнизов. Пред "Капитал Daily" той подчертава, че е дошъл моментът активните хора в България, политиците и институциите да бъдат поставени във формат, в който да напишат нов обществен договор. "Да се започне от парламента - дали не е време да се премине към двукамарен парламент? Ако ще има двукамарен парламент, няма да е необходим Конституционен съд, който непрекъснато да дава правилни или пък конюнктурни решения, а те да бъдат задължителни и нищо не можеш да промениш след това. Освен това - президентът - докога ще го избираме пряко и защо? Ако имаме двукамарен парламент, например, той може да го избира. Трето - големи региони - 6 големи региона със свои управителни тела. Напълно възможно е те да бъдат избирани пряко или пък непряко - от общинските съветници", предлага Гарнизов.

Пред "Преса" филологът Огнян Сапарев допълва по темата: "Хората имат по две-три партии, ние имаме към 200. Това ужасно деление просто е невероятно. Първо, то е българска черта, второ - особено засилено е в наши дни. Никакво единство не прави силата, защото единство няма. И ако този народ иска да оцелее някак си, трябва да помисли за обединение, дето викаше Дядо Вазов, "за согласие". Положението е фатално и ужасно. Разцепването, разединено, вейки срещу всеки... Така не може..." "Орлов мост" ще дебне всяка власт. И политиците, а и ние, журналистите, трябва много внимателно да преценяваме какво правим и защо го правим, за да бъдем наистина отговорни пред хората", съветва от страниците на "Стандарт" водещият на "Панорама" Бойко Василев.

Европейската комисия категорично опроверга публикация в българската преса, според която предстоящият тази седмица устен доклад ще включва остри критики към българското правителство и ще даде оценка, че то е отслабено и не показва политическа воля да постигне напредък в правосъдието и вътрешните работи, пише под глава "Дума". "Публикацията е абсолютно неточна и подвеждаща за читателите. Тя не е основана на заслужаващи доверие факти. Устното представяне, което Европейската комисия ще направи, ще бъде фактологическо и няма да съдържа политически оценки", са думите на говорителя на комисията Марк Грей, цитирани от изданието.

Хърватия ще се застъпва за влизането и на други балкански страни в ЕС, прогнозира в интервю за "Новинар" Райнхард Лопатка, държавен секретар в министерството на външните работи на Австрия. По думите му процесът на приемане е бил дълго пътуване. "Съвсем в началото имаше много противоречия - в процеса на отделянето й от Югославия, в постигането на независимостта, а по-късно и в периода на приемането й в ЕС. През всичките тези години Австрия и най-вече тогавашният ни външен министър Алоис Мок много активно подкрепяха Хърватия на международната сцена. Сега, когато страната вече е член на ЕС, за нас е много важно започнатите реформи да бъдат доведени докрай, най-вече борбата с корупцията. За създаването на правова държава и преодоляването на корупцията са нужни немалко усилия", посочва Лопатка.

Уникален за България социален експеримент започна в най-голямото гето - пловдивския квартал "Столипиново", пише под глава "Труд". Улиците в ромската махала вече се мият с шампоан, и то с различен аромат, за да не омръзва на обитателите. Освен това контейнерите за боклук се изхвърлят по 2 пъти на ден, а чистачи дежурят с лопати около тях, за да не се трупат камари със смет. Целта на общинската фирма "Чистота" е кварталът да се поддържа много чист и това да накара жителите му сами да пазят околната си среда.

Вносната риба, която ядем, е натъпкана с хормони, бои и антибиотици, алармира на първа страница "Телеграф". С най-съмнително качество е пангасиусът, които идва от Азия.

Български чиновници са шпионирани със супервирус, анонсира на първа страница "Стандарт". Твърдението е на изследователи от университета в Торонто. Според тях програмата "Фин Спай" е била открита миналата година на сървъра на закритото през 2009 г. министерство на държавната администрация. Става въпрос за вирус, който се изпраща по имейл като писмо и се инсталира незабелязано. Чрез него може да се следи всичко, което се прави на компютъра, дори да се включват уеб камерата и микрофонът и да се записва какво се случва в помещението.

Крадци атакуват летните курорти, алармира на вътрешна страница "Преса". На прицел са чуждите туристи, които са подхващани още от слизането им от самолета на родна земя. "Руснаците и скандинавците вършат най-много бели по морето", уточнява в интервю за "Телеграф" румънският полицай Йонел Крачуника. Заедно с колегата си Анку Кристи са на Златни пясъци от началото на месеца по съвместно споразумение за сътрудничество между МВР на България и Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
zarenkov преди 10 години
Очевидно е , че врачува. С дата 26 ти , цели 10 дни гледа напред. По добре ще е да погледне назад и да види с кои си има работа, на кои служи. Вероятно е защитна реакция, иначе трябва да се гръмне.
37
17
 
5
 
! Отговори
Розан преди 10 години
Не мога да разбера , защо тези 'интелегентни' , 'умни' хора влачат децата си по протестите...? Заповед ли им дадена или повече им плащат ? Има нещо гнило в тези протести!
36
0
 
7
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
Днес.бг, коригирайте датата на статията.Според календара днес е 16.07.2013 г.
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДРУГАРЮ ЙОВЧЕВ ,МИСЛИШ ЛИ ЧЕ НАРОДА ВЯРВА НА ХОРА КАТО ТЕБ И ОЛИГАРСКИ ДЕТО ОБИКОЛИХТЕ ПАРТИИТЕ НЕ ЗАРАДИ ИДЕИ И НЯМА СИНЪО НЯМА ЧЕРВЕНО ВСИЧКО Е ПАРИ И ЯВНО ВИЕ СТЕ ГОЛЕМИ СРЕБРОЛЮБЦИ ,ГОТОВИ ДА НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТЕ С НИЩО ЧОВЕШКО САМО И САМО ДА СЕ ДОКОПАТЕ ДО ПАРИТЕ !
34
4
 
6
 
! Отговори
Karl Marx преди 10 години
Как буржоазията преодолява кризите? Чрез подготовката на нови кризи, още по-всестранни и изпълнени с още по-голямо насилие. И чрез намаляване на средствата за предотвратяване на кризите.Karl Marx (1876)
33
4
 
5
 
! Отговори
удар срещу ескалиран преди 10 години
Всяка гола цица удар срещу ескалирането на напрежението!
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХА ДОБРО УТРО. НИМА СИ МИСЛИТЕ ,ЧЕ НАРОДА Е ОСТАНАЛ БЕЗ НЕРВ , И САМО С ПОЛИЦИЯ ЩЕ СМАЖЕТЕ НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО ? ПРАВИТЕЛСТВОТО ВИ Е ЦИНИЧНО, НЕМОРАЛНО И СУПЕР НАГЛО КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ОЛИГАРСКИ И ОТ ТЕБ !
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преглед на печата на 26 юлиДнес не е ли 16 юли?
30
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо лошо против бирата, но много бира се пие по време на разходките. С извинение, София започна да понамирисва на ......
29
14
 
7
 
! Отговори
униформи и факли преди 10 години
На протестиращите им липсват няколко атрибута кафяви униформи, факли и пречупени кръстове.
28
1
 
18
 
! Отговори
Има българи! преди 10 години
В България няма интелигенти! Има българи! Виж циркулиращите по улиците!
27
1
 
14
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
OSTAVKA MINISTURE!NAGLI GLISTI STE BSP,DPS ATAKA S BOLEN MOZUK.NAPUSNETE SUBRANIETO I IDETE NA STROEJITE KALFI!!!!
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като чета мненията във форума имам чувство , че съм се събудил в друга страна , а не в родината на Бай ***.Абе, я не се правете всички на света вода.Кой от пишещите ще си сложи ръка на сърцето и ще каже : аз никога не съм подкупвал катаджия, аз не съм си намерил работа с връзки , аз не съм укрил и стотнка от данъците си и т.н. .Знам че сега лицемерно ще скочите отгоре ми , но след година , две си спомнете думите ми.И сами ще се чудите на собствената си наивност.
25
3
 
7
 
! Отговори
Фен на НОрешарски преди 10 години
до: РадостПрава си "Радост" :) само 10,000,000 рубли = "около" 1,000,000 евро си е поръчал "другаря" НОрешарски (може би ще си купи кило орехи с тези денги)Но за нас ще остане за 3 кебапчета и евнтуално 1 бира :)Лек и здрав ден на всички, даже и на тези, които се държат здраво за сегашното "обичано" правителство :)
24
7
 
9
 
! Отговори
trz преди 10 години
пурко, пропускаш нещо важно. да допуснем, че си прав, че тези хора, които сега протестират, няма да си покажат 1 година носа навън, ако полицията ги погне. те обаче имат пари за сметки- ток, вода, т.н. и когато лъсне истината от всички социални мерки и политики за народа на ореовоарски, те ще са си вкъщи на топло и светло. тези, които сега си бъркат в носа и псуват "платената ентелегенция" те къде ще са? или червените ще им плащат сметките? интересно, много интересно...
23
6
 
24
 
! Отговори
г-н Йовчев преди 10 години
Напрежението ще ескалира и всички виждат това. Седянката този път няма да се разтури.Никой нормален българин не иска размирици и гражданска война. Това ще предизвикате вие, управляващите.Всичко, което сътвориха БСП/ДС/ДПС от февруари насам цели именно това - размирици.Вие сте доволни от изцепките и подстрекателствата на един луд, от който зависи властта ви, взета с преврат.Народа вижда и не можем повече да търпим, няма да ви се размине. Махайте се!
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като стане 40-50 лева за евро, такъв модерен и ентелигентен процес ще настане, че няма да знаеш къде се намираш
21
6
 
18
 
! Отговори
Радост преди 10 години
Ханке да си го носи на гръб Орешарски като го подкрепя. Да намерел експерти - от къде тези експерти? Те в БСП с лопата да ги ринеш, а в ДПС - още повече. Това са невъзможни неща! Хората казват ОСТАВКА и не е Ханке този, който ще каже какво да се прави. Може и да разбира от икономика, но от обществените процеси в България, явно няма представа.
20
8
 
24
 
! Отговори
tdmils преди 10 години
ЙОВЧЕВ, ТАРАНКООЛУ НАПРЕЖЕНИЕТО ЩЕ ЕСКАЛИРА НАИСТИНА, КАКТО ВЪРВИ ВАШАТА НАГЛА МАНИПУЛАЦИЯ НА НАРОДА С ДРАСТИЧНОТО НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ И ПРОТЕСТИТЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА БЪДАТ МИРНИ И СИМПАТИЧНИ, А ДРАСТИЧНИ !!! БОЯТ НАСТАНА И НИЕ НЕ СМЕ РАЯ ПОКОРНА И ВАШИТЕ МАФИОТСКИ ПЛАНОВЕ НЯМА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯТ, ОК??
19
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напоследък ми липсва в новините криминално проявения Ц.Ц.Да не е избегалев.