564 лв. ни трябват на месец за приличен живот

КНСБ предупреди за социално напрежение наесен
Обновена: 26 юли 2013 16:32 | 26 юли 2013 14:12, Веселина Йорданова
149
564 лв. ни трябват на месец за приличен живот
Снимка: архив, Булфото

Границата на бедност достигна 213.90 лв. на човек през юни, изчисли КНСБ. Увеличението спрямо второто тримесечие на миналата година е с 4.3%. През последната година са поскъпнали основно стоки от първа необходимост.

Издръжката на живот на човек от четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, в края на юни достига 563.63 лв. или общо за посрещане на разходите за храна, здравеопазване, образование, почивка, спрямо средните български стандарти, са необходими 2 254 лева на месец. Не за да живее, луксозно, а за да може да живее що-годе прилично, каза президентът на синдиката Пламен Димитров.

С общ доход на лице от домакинство до 310 лева, колкото е минималната работна заплата в момента, са 3.7 млн. българи или 51.7%. От тях под границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване, са около 1.6 млн. души.

С общ доход на лице от домакинство между 311 лева и 564 лева са 34.9% или около 2.5 млн. българи. Около 13.4% са домакинствата над издръжката на живот от 564 лева на 1 човек. Това са едва 965 000 души.

За последните четири години издръжката на живот е нараснала със 17.3%. По-силно изразен ръст се наблюдава при хранителните стоки с 20.9% и при нехранителните с 14.5%.

Пламен Димитров предупреди, че може да се очаква социално напрежение през есента, ако не се вземат спешни мерки. "Това значи още веднъж, ясна и категорична нужда, даже спешно, за промяна на политиката по доходите, колкото се може по-скоро и подкрепа със социални плащания на социално слабите, които да бъдат на пазара и да потребяват основни стоки и услуги", каза той. По думите му данните показват ясни индикатори за приближаваща се рецесия, намаляващо потребление и дефлация.

"За нас това е допълнителен знак, че минималната работна заплата и доходите трябва да се движат нагоре, иначе няма как да излезем от тази спирала, която ни тласка към дъното", заяви синдикалистът. Днес той се е срещнал с ръководството на ПГ на ДПС по повод актуализацията на бюджета, която вчера беше приета от Народното събрание на първо четене.

Основното искане на КНСБ е в редакцията на финансовия закон да бъде включен пакет от социални мерки в размер 100-150 млн. лева, насочен към всички социални групи, които са в нужда в момента. От ДПС са дали принципно съгласие за това, че е необходимо разширяване на социалните мерки, но при допълнителни приходи, без да се увеличава дефицитът. „Посочихме два източника на финансиране – допълнително увеличение на приходите от ДДС и акцизи върху горивата, цигарите и алкохола, и увеличение на събираемостта на осигурителните вноски и заедно с това – криминализиране на укриването и неплащането им", каза Димитров.

От КНСБ изчисляват, че около 25% от всички наети са ниско платени работици  - в диапазона от 390 лева до 574 лева.

С 32 000 по-малко са наетите работници и служители през първото тримесечие на 2013 година в сравнение със същия период на миналата година.

След облагане с данъци и осигуровки средната работна заплата е 610 лева или с около 50 лв. над издръжката на живота. На минимална работна заплата при пълно работно време през първото тримесечие са наети близо 197 хил. души или 9.4% от всички заети.

Данните показват, че при безработица от 12.7 на сто, която с обезкуражените безработни стига около 18-20% и очерталата се демографска тенденция към застаряване на населението, на 1 работещ средно се падат двама неработещи за издръжка.

По размер на средна и минимална работна заплата, България продължава да заема последните места в класацията на страните от ЕС. Въпреки това цените у нас се адаптират сравнително бързо към средните европейски равнища и вървят нагоре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
чарли преди 10 години
От това КНСБ няма никаква полза.Ако се разпусне КНСБ,ако спрат безумните субсидии за партиите,ако се разпуснат и другите паразитни организации,ще има пари за пенсии,детски и здраве.
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 131Децата не са задължителни-като нямаш пари няма да правиш деца.
111
2
 
2
 
! Отговори
Картоф преди 10 години
До антиНагоренТой е написал, че баба му живее с толкова, не че издържа семейството си с тия пари. Написал е 7 реда мнение и тебе те мързи да ги дочетеш до края, но трябва веднага да се втурнеш да коменираш възмутено.
110
2
 
4
 
! Отговори
антиНагорен преди 10 години
До НагоренПопокатепетълИскам да те видя ТИ как ще отгледаш едно дете /само едно/,ще го изучуш, ще му плащаш разходите и обучението, храната, дрехи, транспорт, и ще покриваш разхода по жилището, плюс комулалните услуги /ток,парно,вода/, храна,гориво и евентуално наем/кредит, ще си позволиш елементарна почивка с половинката си /евтина/, и ще ти стигнат тия 270 лева, за които смяташ, че са достатъчни! Който не е имал семейство си личи отдалеч по глупостите, които пише! Много евтино си се минал! ;D
109
1
 
2
 
! Отговори
Картоф преди 10 години
Да, 100 за храна и 400 за ново Айфонче и маркови дрешки.
108
0
 
9
 
! Отговори
az преди 10 години
Боже, как не може абсолютно всеки българин да иде и поживее в европейска държава, за да разбере какво значи бедност и какво значи достоен живот.Умориха ни тези алчни и нагли наши управници.
107
0
 
8
 
! Отговори
KИМ преди 10 години
ХА- ХА - ХА 560лв ? Пълни глупости! 560лв са равни на тока, водата, парното, газта, данъците, смет. Още искате ли? Така, че, за да се живее, както казват що - годе нормално, необходимите доходи ще трябва да са около 1000лв :) Прости сметки. Бабите не се оплакват, защото те плащат всичко това и някак си намират и за храна, а младите хора, понеже са млади и сега им е момента за живеене и както казват "широки пръсти", защото кога да живеят, ако не когато са млади... Ех, ех... жалка система, жалкааа
106
4
 
1
 
! Отговори
Дама преди 10 години
Еми като нямаш пари няма а правиш чавета. Това е. всеки да си простира краката според чергата си.Аз така правя-скромно си живуркам и парите ми стигат за всичко.Бачкам си,обикалям си по планините и живота ми е ХУБАВ и пълноценен.
105
8
 
5
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Щастлив е не този, който има много пари, а този, който има достатъчно. Баба ми живее с 270 лв пенсия на месец и не се оплаква. Парите стигат за всичко, че дори и дърва си купува всяка година. Нека си го кажем - ако имаме широки пръсти, и 2000 лв заплата няма да ни стигне. Ако можем да пестим - с 300 лв добре ще си живеем. На който не му изнася скъпия живот в големия град, да ходи на село. Който взима голяма заплата - да си я харчи със здраве. Беден е този, който не знае как да харчи парите си.
104
1
 
3
 
! Отговори
sharan-bg преди 10 години
А, бре идиото,-синдикалист, поведи борба за284 лева минимална пенсия за недостоен живот на 80 процента от трудовия народ. Тези, които имат по над45 години труд за тази хаейдушка държава и станали по на 65-67 години не им се дават и 200 лева. Че барабар с управниците правиш всичко възможно да прокълнът и майчиното си мляко. Дето са се пръкнвали на тази благословена земя и да клеймят и деца и внуци, никой да не остава на нея!!
103
0
 
17
 
! Отговори
Наско преди 10 години
За да заживеем приличен живот трябва първо торбите с ла*на които ни управляват, техните свинеподобни кукловоди и стотиците назначени "бизнесмени" да спрат да живеят неприличен живот.
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То работни места и добри пенсии че няма да има скоро за всички, няма, ами по-скоро да пуснат свестни социални помощи и това е. Теглим заеми за тази цел, постепенно нещата ни се оправят и лека-полека ще връщаме заемите. Но да се поддържа тактиката на затяганве на коланите, това е чиста проба геноцид. Така че уважаемият ЕС да се заеме с по-ефективно мислене и действие по въпроса. Точка 1-ва от дневния ред трябва да е пълната ликвидация на плоския данък. Чак тогава всичко ще е на мястото си.
101
1
 
17
 
! Отговори
лп преди 10 години
Стига вече с тия статистики - за какво са ни?Помагат ли нещо да се промени?Или още повече стрес да натрупаме?И като сме толкова бедни, защо не направят категории за бедност?Един пенсионер с пенсия 500 лева живее царски спрямо тези които не работят или са наистина на минимална заплата.За разлика от тях не плаща здр. осигуровки, пътува с намаление и т.н.И защо в тая безтаботица хора с високи пенсии още работят?
100
1
 
33
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Днес до мен в метрото седяха 2 възрастни жени, едната каза, че и двете и деца са в чужбина, както каза тя, не са кой знае какво, но парите им стигат да си платят наема, разходите и да живеят по-спокойно. Това е най-важното да живееш по-спокойно, да можеш да си покриеш разходите и да можеш да се усмихнеш на дребните житейски неща. Не става въпрос да живееш в лукс, но всеки, който работи заслужава да води един нормален начин на живот.
99
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто са на друга планета. За всеки влак си има пътник. Естествено че има и смешни хора (пушачите например), които все нямат достатъчно пари...Може и да си богат но да си нещастен в истинският смисъл на думата. В един магазин видях бременен мъж в 9 месец, който си купуваше някакъв деликатес (може би от скъпите). Ако той може да се види от страни би се разплакал като си помисли за гладуващите по света, но Бог не го е дарил с напразни мисли...
98
5
 
8
 
! Отговори
anon преди 10 години
какво значи "минимална работа заплата" бе хора? или това е като "плановата икономика"... такива понятия има само при комунистите
97
9
 
6
 
! Отговори
meh преди 10 години
като имам свободно време обичам да чета флеймовете на тема София и провинцията, а тук понякога стават добри... Иначе с "цъкане" на комп вкъщи се изкарват и повече... Идеята ми е че вместо да се оплаква е по-добре човек да се хване и да работи... Дядо ми едно време постоянно ми разправяше - "Залудо работи, залудо не стой", тогава не го слушах особено но си беше прав...
96
10
 
3
 
! Отговори
т преди 10 години
и кво като ти даде 700 евро на месец, тва ти повишава качеството на живота ли, прави те по добър човек или българин? Май ти си *** защото си напуснал кораба а
95
0
 
12
 
! Отговори
до meh преди 10 години
Пич, как ги изкарваш тея 8 бона бе, човек? И то даже цъкаш на компа вкъщи? Не ми звучи правдоподобно да правиш по толкова и да се заниамваш с ДНЕС.БГ? Но кой знае, може и да се лъжа, дано да има и такива варианти? И стига си се скръндзил, за 8 хилки може с пура и уиски да седнеш, не само на биричка! :))))))))))))
94
1
 
16
 
! Отговори
Германия преди 10 години
Германия дава по 700 евро всеки месец на всеки един , независимо от къде е , записването става в Социаламт в всеки град , това е 100 пати по добре от една Българска месечна заплата, тези *** да протестират пред Парламента , като са глупави и Господ не може да им помогне