564 лв. ни трябват на месец за приличен живот

КНСБ предупреди за социално напрежение наесен
Обновена: 26 юли 2013 16:32 | 26 юли 2013 14:12, Веселина Йорданова
149
564 лв. ни трябват на месец за приличен живот
Снимка: архив, Булфото

Границата на бедност достигна 213.90 лв. на човек през юни, изчисли КНСБ. Увеличението спрямо второто тримесечие на миналата година е с 4.3%. През последната година са поскъпнали основно стоки от първа необходимост.

Издръжката на живот на човек от четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, в края на юни достига 563.63 лв. или общо за посрещане на разходите за храна, здравеопазване, образование, почивка, спрямо средните български стандарти, са необходими 2 254 лева на месец. Не за да живее, луксозно, а за да може да живее що-годе прилично, каза президентът на синдиката Пламен Димитров.

С общ доход на лице от домакинство до 310 лева, колкото е минималната работна заплата в момента, са 3.7 млн. българи или 51.7%. От тях под границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване, са около 1.6 млн. души.

С общ доход на лице от домакинство между 311 лева и 564 лева са 34.9% или около 2.5 млн. българи. Около 13.4% са домакинствата над издръжката на живот от 564 лева на 1 човек. Това са едва 965 000 души.

За последните четири години издръжката на живот е нараснала със 17.3%. По-силно изразен ръст се наблюдава при хранителните стоки с 20.9% и при нехранителните с 14.5%.

Пламен Димитров предупреди, че може да се очаква социално напрежение през есента, ако не се вземат спешни мерки. "Това значи още веднъж, ясна и категорична нужда, даже спешно, за промяна на политиката по доходите, колкото се може по-скоро и подкрепа със социални плащания на социално слабите, които да бъдат на пазара и да потребяват основни стоки и услуги", каза той. По думите му данните показват ясни индикатори за приближаваща се рецесия, намаляващо потребление и дефлация.

"За нас това е допълнителен знак, че минималната работна заплата и доходите трябва да се движат нагоре, иначе няма как да излезем от тази спирала, която ни тласка към дъното", заяви синдикалистът. Днес той се е срещнал с ръководството на ПГ на ДПС по повод актуализацията на бюджета, която вчера беше приета от Народното събрание на първо четене.

Основното искане на КНСБ е в редакцията на финансовия закон да бъде включен пакет от социални мерки в размер 100-150 млн. лева, насочен към всички социални групи, които са в нужда в момента. От ДПС са дали принципно съгласие за това, че е необходимо разширяване на социалните мерки, но при допълнителни приходи, без да се увеличава дефицитът. „Посочихме два източника на финансиране – допълнително увеличение на приходите от ДДС и акцизи върху горивата, цигарите и алкохола, и увеличение на събираемостта на осигурителните вноски и заедно с това – криминализиране на укриването и неплащането им", каза Димитров.

От КНСБ изчисляват, че около 25% от всички наети са ниско платени работици  - в диапазона от 390 лева до 574 лева.

С 32 000 по-малко са наетите работници и служители през първото тримесечие на 2013 година в сравнение със същия период на миналата година.

След облагане с данъци и осигуровки средната работна заплата е 610 лева или с около 50 лв. над издръжката на живота. На минимална работна заплата при пълно работно време през първото тримесечие са наети близо 197 хил. души или 9.4% от всички заети.

Данните показват, че при безработица от 12.7 на сто, която с обезкуражените безработни стига около 18-20% и очерталата се демографска тенденция към застаряване на населението, на 1 работещ средно се падат двама неработещи за издръжка.

По размер на средна и минимална работна заплата, България продължава да заема последните места в класацията на страните от ЕС. Въпреки това цените у нас се адаптират сравнително бързо към средните европейски равнища и вървят нагоре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
8
 
! Отговори
До graywatch преди 10 години
Много добре , казано !!! На каквото постелиш на това ще си легнеш
12
2
 
23
 
! Отговори
@#$% преди 10 години
Прилично, с 564 лева на месец, на калпак... това няма как да стане, ако се разчита само на тези пари (без да се мъкнат провизии от някое село, без някое друго наемче, хонорарче, някоя далаверка и т.н.)..
11
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяко второ пешлеме с iphone , samsung galaxy , htc , всяка петак вечер с по 50 лв на дискотека , всеки ден цигари по минимум 5 лв , кафета , а родителите ревът че нямат пари , ми много ясно че няма имат пари като на знят къде да инвестират !!! На Българина все някой друг му винове, ама ядене и пиене на корем винаги , после що тока бил скъп ми ще е скъп много ясно , като затъвате в кредите да угодите на лигавите си деца много ясно, че няма имате пари....
10
2
 
16
 
! Отговори
До graywatch преди 10 години
А сметки ток, вода, телефони, кабел и интернет, през студените месеци и парно или още ток, данъци.....
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен,Интересно как живееш с 500 лева на месец. Аз за наем плащам 400 и за парно още 100.Ай стига с тия глупости, в София за да живееш нормално или трябва да имаш собствено жилище, или трябва да вземаш поне 1000 лева. Или да живееш в някое студентско общежитие..........Наемите в Младост почват от 400 лева за най-долнопробните квартири и нормалните са по 600.Правителството да вземе да си отвори очите малко, това че президента живее в резиденция, не значи че другите не плащат наем.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ме кефят такива изчисления.100 лв ток 100 лв парно и останалите *** (телефон телевизия интернет още 100).. Остават още 264. По 8.80 дневно.В това не забравяйте да си включите и данъците... Е, сигурно в някоя пропаднала *** република тия пари са годишните доходи на баровците там ама нали все пак изследването е за България?
7
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хехе, ако не можете да живеете с 600 на месец, проблема е във вашия телевизор.Не може човек с 2 коли, 2 телевизора и 2 телефона и често с маркови ризки да се оплаква, че няма пари за хляб.Всичко ви е криво, само вие сте прави ;)
6
9
 
14
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 9Средната заплата за България е 800 лева??? Да та е.ав тъпият скапан гербераст.
5
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи грубо ако имаш две деца и с половинката работите, трябва да изкарвате по 1150лв чисто. Незнам, къде ги взимат тези заплати освен в София, особенно пък заплащането на жените, както винаги е по-мизерно от това на мъжете. Такива доходи имат много малко хора и то предимно в големите градове. Положението е много повече от зле в България.
4
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 3Странно, защото в София с 500 лева живея прилично.Вярно, че не пуша кутия цигари на ден и не съм всеки петък пиян, но не за всеки това е необходимо за да води добър живот.
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това само показва колко голям е сивият сектор в бгв сф с официални 500 лева НЕ можеш да живееш прилично, а това са 2 милиона човека само за Сф
2
38
 
14
 
! Отговори
1 преди 10 години
Поправка: 560 лева месечно трябват на провинционалист да живее в София под наем.За хората които не живеят в столицата или имат собствено жилище и по-малко стигат.
1
3
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние с толкова (около 500 лв) на месец караме цялото 4 членно семейство. Питате ли ме, идва ми да убия някой политик.