"Не се страхувам да отида на площада с послание от властта"

Преглед на печата на 27.07.2013
Обновена: 27 юли 2013 15:52 | 27 юли 2013 09:10,
40
"Не се страхувам да отида на площада с послание от властта"
Константин Пенчев. Снимка: архив Булфото

"Не се страхувам да отида на площада с послание от властта",заявява в интервю за "24 часа" Константин Пенчев, национален омбудсман. Според него правителството трябва да е активното, да подаде ръка на протестиращите граждани, да започне диалог с тях. При желание диалог може да се постигне много лесно. Пред медиите различни участници в протеста обясняват своите гледни точки. По същия начин може представители на протеста да заявят своето намерение и своята подадена ръка и да се получи диалог - в началото макар и косвен, който по-късно да прерасне в пряк.

"Тъй като по конституция и по закон съм не само национален омбудсман, но и медиатор, готов съм да поема тази отговорна задача и да направя връзката. Не ме е страх, ако съм натоварен с послание, да отида на площада и да го кажа на хората", ангажира се Пенчев. В интервю за "Стандарт" омбудсманът посочва: Без мостове ще сме в постоянен протест. Аз съм песимист, че в един момент ще бъде невъзможен какъвто и да било диалог.

"Народът погва "Хизбула" по студени следи", коментира "Сега". След година разследване България помоли гражданите да й дадат информация за атентаторите от Сарафово. Преди това отправи подобни молби към съюзнически и приятелски държави. Три правителства (включително служебното) не успяха да разкрият престъпниците, но бившият шеф на МВР Цветан Цветанов направи "обосновано предположение", че принадлежат на "Хизбула", което бе подкрепено и от неговите наследници. На 22 юли то послужи като основание на Съвета на ЕС по външна политика да обяви ливанската групировка за полутерористична, като включи военното й крило в черния списък, а политическото крило остави в белия.

Решението бе дадено за публикуване в "Официален вестник" на ЕС на 25 юли, т.е. в деня, когато започна общонародната хайка за ливански терористи в България. Евродепутатът и бивш външен министър Ивайло Калфин коментира по следния начин решението на Съвета на ЕС: "Вярвам, че външните министри на ЕС, които единодушно взеха решението, имат достатъчно основания за него.

Българските аргументи за връзка с атентата в Сарафово и "Хизбула" не са единственият мотив за него и в този смисъл България не е пряко застрашена". Съветът на ЕС обаче не публикува никакви мотиви и остави на анализаторите да гадаят какви са. Играта в Близкия изток е прекалено голяма за нашите възможности да носим последствията й, посочва авторът.

"Студен политически душ за икономиката", коментира в "Труд" Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика. Тя предупреждава, че ако политическата нестабилност продължи, пораженията могат да бъдат пагубни. Основният потърпевш от такива кризи са големите и по-дългосрочни инвестиционни проекти, за чието изпълнение е необходима предвидима среда. България разчита основно на притока на чужд капитал, за да расте икономиката с високи темпове. В момента, в който секне, страната ще бъде обречена на нисък растеж и дългосрочен абонамент за позицията "най-изостанала в ЕС". При един дългосрочен негативен сценарий най-вероятно и кредитният рейтинг ще пострада, което ще повиши пазарните лихви по заемите за правителството. Колкото по-бързо се резреши сегашната патова ситуация, толкова и щетите върху икономиката ще бъдат ограничени до минимум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
22
 
! Отговори
атомника преди 10 години
исински защитник за всеки един е добрата КОНСТИТУЦИЯ не като тази обслужваща престъпни деиствия на управляващи от 1944 год. досега които се гласят да уравляватоще 10 год. даже дорде закрият държавата нпълно. Които иска да им вярва,аз не.
5
16
 
24
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Протестите били платени?! - Че що да не са...?Нима Депутатите, Министри там разни, Партийни лидери, даже Полицаите... - да не би, те да са там само по убеждение, или от морална гледна точка?!.. Значи е "Морално" всички други да са платени, а само за протестиращите не е "морално" да са платени, а?? Що за манипулация?!...
4
29
 
17
 
! Отговори
вероника преди 10 години
Този нафталинен плъх не е никакъв защитник на хората. Синекурчик, окопан в кабинет и добра заплата и нищо повече. Ролята му е да мърмори пред камери и да убеждава гаргите, че е важен и значим.
3
41
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пенчев, никого не можеш да излъжеш. Нали и ти си същата герберастка пионка като ***. Помним кой те назначи на топлото синекурно местенце.
2
23
 
26
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Господин омбудсман,оставете тези...фантасмагории.На хората не са необходими вашите объркани и противоречиви...напъни.Никой и нищо не можете да...защитите,освен себе си,защото заемате едно добре платено държавно работно място.На народът му трябва работаи достойно заплащане,а не...подаяния,за ток,детски градини и първолаци..Който политик да дойде на власт,хляб на хората няма да...дадат,нито работа,държавата и управляващите са подчинени на олигарсите;на тях нахранени и доволни българи не са нужни.
1
18
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този е от честните, ама не е за голямата политика - там е пълно с хиени и ще го направят миш-маш. Това се опитват да правят и с Плевнелиев.