Година майчинство за осиновено дете до 5-годишна възраст

Това е важно за адаптацията на детето, смятат психолози
3 авг 2013 13:48, Петя Славова
12
Година майчинство за осиновено дете до 5-годишна възраст
Снимка: Булфото

Ако някой осинови дете до 5-годишна възраст ще може да излезе в едногодишен платен отпуск по майчинство или бащинство. Това предвиждат нови промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, предложени от депутати, съобщи БНТ.

До този момент осиновителите имат право да ползват такъв отпуск само ако детето не е навършило две години.

Причините за възможната промяна е, че детето, което е отрасло в институция, рядко реагира според очакванията на възрастните. Психолози обясняват, че по този начин ще може да му се предостави период на адаптация, докато то се почувства в безопасност и свикне с новата семейна среда.

Промените предвиждат изравняване на правата на биологичните родители и осиновителите. Право на платен едногодишен отпуск ще имат осиновители на деца до петгодишна възраст.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Floyd преди 10 години
Какво ваканцуване бе, typipros1? (егати ника!) Това предложение беше направено още миналата година. Тогава герб не приеха законовите изменения. Някой знае ли, че чисто технологично не можеш да осиновиш дете под 8-9 месеца. Такива са сроковете, включително и по делото за осиновяване, което ужг трябва да бъде гледано в 15 дневен срок. Като не знаете, не говорете! Това е пълна профанщина, да се гаври човек с чувствата и душата на другите, разбирай - осиновителите. Тъпанарска работа сме това българи
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това трябваше да стане много отдавна но в тази държава не се мисли.Аз съм майка на осиновено дете на 3.5 години и знаете ли какъв отпуск имах - само 1 ден за делото а после след толкова мъки детето да се адаптира ме съкратиха.На кой работодател му трябва майка с малко дете и то осиновено с което има доста проблеми докато свикне.А пък иначе си две години под наблюдение и трябва да работишПодкрепямам идеята
8
0
 
1
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Не знам има ли нещо в държавата, което не е за критика?! Май няма.Не че нещата са от днес, или от вчера. Няма да се променят и утре.
7
4
 
5
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Пак кривим посоката, вместо държавата да се мобилизира и на мангалкита да им слагат спирали и да спрат с това беразборно раждане и оставяне в институции. Те търсят начин като родят, да не ги оставят ами да си ги гледат т.е. да получавт помощи, детски и тези деца да живеят при ужасни условия и да генерират на 12 години, тово поколение.От друга страна мои познати, млади, свестни хора с добро фин. положение си осиновиха ***, адси трудно, чрез връзки, протекции и защо е нужно всичко това?
6
10
 
17
 
! Отговори
Много добра идея преди 10 години
Най-малко 90% от семействата, които осиновяват деца, са от хора на по 30-40 години, имат работа и собствени доходи,(иначе не биха могли да осиновят дете), т.е. не виждам кой и какво ще източва? Освен това наистина децата от социални институции много често имат проблеми в адаптацията си в "нормална" среда, а и самите родители се нуждаят от известно време, за да привикнат към детето и към новия си статус. Много се радвам за тази идея.
5
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ето ви поредната нова схема за източване на държавата. Една *** ражда едно ***, оставя го в дом, звани на приятелката си (друга цинганка) да иде и да го осинови и така 1 година на хранилка от моите и вашите данъци.
4
10
 
6
 
! Отговори
Крис до 1 и 2 преди 10 години
ДО 1 и 2 и всички 18 *** сложили им +. Кое по-точно е подигравка , това че закона ще е приет при правителство на БСП ли ? Всички герберски *** сте толкова прости, че и заплатите да ви направят 1000 лв, щом не е вожда, ще ревете по форумите каква подигравка е, че не са 1500 , ***...
3
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
добра идея, защото децата от домовете от сираци наистина се нуждаят от повече грижи от другите, докато се приучат на елементарни хигиенни навици и се социализират. И това не еновина, за да си пишете тъпите коментари извън темата.
2
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кои психолози го обясняват? Пак ли оня пропаднал алкохолик Христо Монов?
1
22
 
30
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
продължават подигравките с хората нищо че са във ваканцуване