Bertelsmann: Българското общество е разединено

Скандинавските страни са лидери по сплотеност на обществата
45
Bertelsmann: Българското общество е разединено
Българското общество е разединено, сочи германско изследване. Снимка: Reuters

Българското общество е едно от най-разединените в света, показват данните от изследване на германската фондация Bertelsmann. Организацията е направила анализ за сплотеността на обществото в 34 държави по света. Лидери са скандинавците, аутсайдери – балканците, показват още данните, цитирани от Bulgaria on Air.

За изследването си учените са избрали три аспекта на темата - социалните връзки между съгражданите - като например степента на взаимно доверие, чувството за принадлежност към обществото и стремежът към общото благо. Тук са изучени такива явления като взаимна помощ и солидарност в обществото.

Безспорните лидери, когато говорим за сплотеност и единение на обществото, са скандинавските страни - Дания, Норвегия, Финландия, Швеция. Високи показатели са регистрирани в страните с англосаксонски корени и дълга история на имиграцията - в Нова Зеландия, Австралия, Канада и САЩ. След тях се нареждат в класацията малките и богати западноевропейски държави - Швейцария, Люксембург и Холандия.

Най-разединените общества учените са открили в Прибалтика - Литва и Латвия, а също така в Югоизточна Европа - България, Гърция и Румъния.

Авторите на изследването не са провели собствени анкети, а са се опирали на многобройните социологически и статистически данни, събрани от 1989 до 2012 г.

"Искахме да видим как нивото на сплотеност се е променяло за достатъчно дълъг период от време", заявява пред Deutsche Welle Щефан Фопел, отговарящ за изследването. Този подход е позволил на анализаторите да направят принципно важния извод, че сплотеността на обществото е доста устойчива величина, тъй като те не са регистрирали някакви сериозни движения в съставения рейтинг за изминалите почти две десетилетия и половина. С други думи, стабилните духовни връзки или съществуват, или не.

В качеството на фактори, съдействащи за единството на съгражданите, авторите на изследването посочват високия жизнен стандарт, балансираното разпределение на доходите и технологичния прогрес в рамките на прехода от индустриално общество към общество на знанията. В същото време те подчертават, че силната религиозност по-скоро пречи на духовните връзки, отколкото да им съдейства. Във всеки случай това се наблюдава в изследваните страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели, а и Вие - скачащите ***,Ето нещо наистина голямо...- "...Благодарение на предприетите реформи в енергийния сектор в момента са натоварени всички мощности в страната..."- Вместо 3 000мв. работят 12 000мв. Това означава стотици милиони приходи за енергетиката и бюджета, вместо в джобовете на бандата на "Буда"-лите...!!!Та-а-а..., ЕТО ЗАТОВА СА "ПРОТЕСТИТЕ"...- ЗАКРИВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА И КРАЖБАТА НА НЕК СА СПРЕНИ...!!!.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България има 325 партии - проводник на чужда воля , които се грижат за успешното прилагане на латинската доктрина - разделяй и владей. Ние загубихме класовата и идеологическа борба със запада и днес сред овчите маси в България има всичко друго , но не и българи. *** , неука , недостойна и продажна *** , която преживяйки общите , заучени приказки на стадото и следвайки сляпо чужди имперски доктрини ( идеологии , строеве), се самоопределя за интелигенция. Дано доживеем денят в който отново да видим обединена и силна България , лишена от партийно разделение .
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бертелсман да си гледа еврейското общество!!те са се сплотени,помагат си ..... и да вложат някой долар тук!!
27
3
 
3
 
! Отговори
алилиии преди 10 години
кумализъма и ба мамата на свичко, а и утъпелия от куманизъма булгурин продължава да гласува за същото проЗтотия и човеконенавист! Сишкото сталишефско кеч требе да бъде съдено, затворено и изгонено от БГ и след 50 - 100 г може и да се поупраи таа проЗтотия, щото да се оставиш да те управлявят украински куманисти и турски ченгета, като си бг, от това по голема проЗтотия и малоумие -НЕМА! цел свет го разбра
26
1
 
2
 
! Отговори
иванов преди 10 години
гледайки цъканията, вярно е
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a be za6to li samo komunisti4eskite strani stradat ot taia "bolest".
24
4
 
7
 
! Отговори
Кой разделя преди 10 години
Българското общество се разцепи на две след незаконният преврат през 1923 год. от кръволокът Цанков, който удави в кръв Земеделското общество в България. 83 процента бяха земеделци, комунисти ньмяше, неграмотни плямпала. Масовото избиване на Земеделските ръководители разцепи обществото. И се роди идеята на комунизма, като противовес на дусноглавите убийци около царя. Както виждам, вашето плямпосване и разделяне на комунисти и антикомунисти, много спомага за обединението. Вие плямпала разделяте.
23
9
 
13
 
! Отговори
вергил преди 10 години
Е как да съм обединен с ***,които искат да се строи АЕЦ-Белене ,въпреки излишъка от мощности и в момента.Въпреки намаляващото население на страната,което след 20 години ще е с 1 милион и половина по-малко.Т.е 1,5 милиона по-малко ще потребяват ток.Как да съм обединен с ***,които 23 години си гласуват за комунистите,въпреки че два пъти фалираха държавата.Не искам да имам нищо общо с такива ***.
22
5
 
10
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
"Скандинавските страни са лидери по сплотеност на обществата"Защото имат най-малко КОМУНОИДИ на глава от населението си.И не са допуснали комунистическата чума да ги зарази.
21
6
 
7
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
ДВУЛИКИЯТ ЯНУСНа 23-ти на #ДАНСwithme видяхме и второто истинското - грозното лице на гербалджийския метеж Младежи, които си трупаха камъни на купчинки (само че откъде в центъра на София купчини от камъни). Пряк участник каза:Отнякъде някой донесе боклукчииски торби, в които се събираха и разчистваха бутилки (стъклени) и други тежки предмети заедно с десетки други участници, изнасяхме надалеч камъни и павета... Десетки изнасят камъни, че колко ли са били предварително подготвените камъни???.
20
3
 
23
 
! Отговори
pepatilena преди 10 години
Българското общество е разделено, защото една малка част от него желае да окраде другата, по - голяма част от него, а една трета част иска да вземе комисионна от ограбеното.
19
1
 
4
 
! Отговори
do TRAKIEC преди 10 години
Pii edin Aspirin, kazah!!!!
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Eiiiiiii komunia stiga srahte,ne ostana toaletna hartia....
17
2
 
8
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Щом половината са комунисти, а другата за тяхната резервна партия, значи сме на 100% единни. Евреи, *** и турци е състава на двете компартии, те никога не са се водили за българи, че да сме разединени - те са окупатора!
16
2
 
7
 
! Отговори
dp преди 10 години
Разединено то обществото ни, на шайка мафиоти/чужди слуги по властта и всички останали.
15
0
 
15
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
АКО СМЕ БОГАТИ И СПОКОЙНИ КАТО СКАНДИНАВЦИТЕ.....НИЩО НЕ МИ ПРЕЧИ ДА ДАМ НА ЕДИН *** ДА ПОЧЕРПИ БУТИЛКА ,,ДЖОНИ,, ...
14
1
 
12
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
Българите са крайно разделени на всякакви групи. Леви,десни, русофили,американофили, чалгари, металисти, гербери,бесепари, атакисти, мюсюлмани, религиозни, атеисти, роми, хомосексуалисти и всички тези групи не могат да се дишат една-друга.
13
5
 
24
 
! Отговори
до много ясно преди 10 години
В Норвегия са комунисти, а в скандинавските държави като цяло действа социалистическия модел- държавата на всеобщото благосъстояние и благополучие. Само че при тях е истински, а благата не са концентрирани в номенклатурата.
12
10
 
21
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Литва, Латвия и България са жертва на руските манипулации. Няма как да не сме разделени, след като с лъжи и подменен вот провалиха иборите и направиха правителство. Путин си отглежда тука некви партийки, купува прокурори и медии и всичко отива на кино.
11
11
 
17
 
! Отговори
Много ясно ... преди 10 години
Ми много ясно - хората на север нямат *** и комунисти и затова са обединени, имат обща вяра и език и работят за да постигнат напредък.