Още 200 млн. лв. за агросектора идват от бюджета

15 млн. лв. са за производството на тютюн и зеленчуци, каза Греков
Обновена: 12 авг 2013 14:00 | 12 авг 2013 10:46, Камелия Цветанова
5
Още 200 млн. лв. за агросектора идват от бюджета
Земеделският министър Димитър Греков. Снимка: БТА, архив

Само при актуализация на бюджета земеделските производители ще могат да получат авансово 20–30% от европейските субсидии за площ през декември, вместо едва през 2014 г. Това заяви земеделският министър Димитър Греков пред БНТ. Той посочи, че за следващата година са предвидени субсидии от около 1 млрд. лв. и така след промяната на Бюджет 2013 секторът ще получи около 200– 300 млн. лв. Ако не се случи актуализацията, това няма да стане, допълни министърът.

Още по темата

Земеделското производство е трудно и продължително във времето, затова непрекъснато са необходими финансови средства, които да гарантират развитието му. Едно производство може да продължи от година до 4 – 5 г. например при овощните насаждения, аргументира се министърът.

Той допълни, че средствата са особено необходими сега, тъй като започва стопанската година и вече е стартирала подготовка за сеитбата с оран и закупуване на семена. Възможностите на агросектора да инвестира в момента собствени средства са ограничени и това ще повлияе на реколтата за следващата година, посочи Греков.
Той е поискал 20 млн. лв. за секторите тютюн и зеленчуци, но е решено да получи 15 млн. лв. от актуализацията на бюджета. От тези средства 11,5 млн. лв. ще са за тютюнопроизводителите, а 3,5 млн. лв. за зеленчукопроизводителите.

Запитан дали е възможно ДДС да бъде намален на 10% за зърнопроизводителите, Греков отговори, че ако това стане, по-ниско ДДС ще поискат и хлебопроизводителите, както и други производства. Това е въпрос на финансови възможности в бюджета, но засега не е предвидено. Има такава европейска практика и тя може да ограничи източването на ДДС, уточни още той.

Освен това Греков за пореден път обеща през следващата година всички фермери да ползват отстъпка в акциза на горивата от 70 млн. лв.

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
наивник преди 10 години
не зная колко е загрижен за селското стопанство,но именно сега животновъдството се нуждае от тези субсидии,за да си купи евтини фуражи,а не декември когато цените скачат.Тая год.купиха продукцията на ниски цени,животновъдите не можаха да заделят финанси за фураж и ще го купят на високи цени и кога ще се оправи сектора не знам.Всеки се прави на загрижен а сектора затъва.
2
2
 
1
 
! Отговори
Селяндур с мотика преди 10 години
Греков,малоумно тъпо даскалче такова,ако толкова си загрижен за земеделците куклата на конци Орешарски ще ти отпусне 200-300млн. от резерва.И без това от ЕС ще ги възстановят след два месеца.Защо е необходимо да ни правиш на балами и да даваш лъжливи обещания.
1
9
 
1
 
! Отговори
Агро преди 10 години
Браво на министъра! Знае проблемите на сектора и има желание да помага! Северна България е с Вас!