Скъпи билети спират младите от театър и концерт

Над 50% не са отишли на културно събитие през последната година
64
Скъпи билети спират младите от театър и концерт
Петър Стоянович подписа декларация за улеснение на достъпа на младите до култура. Снимка: БТА

Скъпи билети и липсата на интерес са основните причини младите хора да не посещават културни събития.

Това сочат данните на национално проучване на Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/, представени днес на Първата национална конференция "Достъп на младите хора до култура".

Според изследването, направено в периода 2-9 август т.г. сред 1013 пълнолетни, главните пречки пред младите хора до култура са скъпи билети  - 53%, липса на интерес – 48%, липса на културни събития в населеното място – 35%, липса на семейно насърчение -31%.

Повече от половината домакинства в страната с деца не са посетили нито едно културно събития през последните 12 месеца, сочи още проучването.
 
В малките градове и селата проблемът идва от липсата на събития в съответното населено място, а ако се случат, то те са единствено в читалище или библиотека.

Данните показват още, че в градовете извън столицата има по-голям интерес към културата, отколкото сред хората, които живеят в София. Театърът, киното и музикалните събития са най-често посещаваните.

Около 72 процента от родителите биха насърчили децата си да се занимават с народни танци, с музика - също 72 на сто, изобразително изкуство - 71, театър - 64, фотография - 55, кино 51%.

За да улеснят на достъпа до култура на младите хора, десет институции обединяват усилията си в обща декларация, която беше подписана днес в началото на конференцията.

Министърът на културата Петър Стоянович заяви на откриването, че в действителност младото поколение няма достъп до култура, а като причина открои, че не е достатъчно мотивирано тя да бъде част от неговия живот.

Затова според него усилията трябва да бъдат в тази насока. Той се ангажира, че скоро Министерството на културата ще изготви стъпки, които да накарат младото поколение да бъде носител на културата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
digidigi преди 10 години
Да бе, парит еги спирали. А за Плаза имат пари, нали ?
56
0
 
1
 
! Отговори
digidigi преди 10 години
Да бе, парит еги спирали. А за Плаза имат пари, нали ?
55
1
 
2
 
! Отговори
да преди 10 години
До tt2то и няма смисъл да се ходи на театър претенциозният провинциализъм изпъстрен с псувни и нецензулни приказки се смята за разкрепостеност и нещо модерно. то и в кварталната кръчма не се чуват такива приказки, че е на 20 метра от балкона ми.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За студенти ученици в Народният театър са по 8 лв., в театър "София" са по 5 лв.В Грабо и други подобни сайтове билетите са по на 50 %.В НАТФИЗ са 2 лв.- там също има страхотни постановки.В Армията има Хепи хауър в който билетите също са по 50 %.Едно кино струва 8 лв. Което дори е в криза. Няма свестен филм.Театъра не е за всички.Не може да очакваме от хора, които слушат чалга, извършват алкохолни подвизи и гледат турски сериали да ходят на театър и да четат сериозни и смислени книги.
53
2
 
3
 
! Отговори
Бръчков преди 10 години
За съжаление не само театралното изкуство за посещение е лукс ....ами да не би киното да е достъпно за всеки ? 10 лева са сума която не всеки в днешно време би отделил , а да не говорим за децата , които трябва да са с някой от родителите . Ще останат само спомените , когато на кино отивах с 50 стотинки и ми оставаха за голяма боза , но това са плодовете на деформираната демокрация у нас !
52
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 10 години
Друго ги вълнува, не са проблем парите... виж чалготеките се пръскат. Един запой в София ти струва минимум 50 лв за вечерта - цигари, таксита, вход, алкохол... 50 лв даже едва ли им са достатъчни. Въпрос на приоритети.
51
4
 
5
 
! Отговори
Никодимчо преди 10 години
Добре, де... Защо трябва да ходя на театър, да гледам нещо със съмнително качество, да губя време с обличане и пътуване, да ми дишат и мляскат във врата и пр. неудобства? Не сме в 18 век. През последните години два пъти се излъгах да ида, и двата пъти си излезнах по средата. И повече кракът ми няма да стъпи на подобни плоски възрожденски мероприятия.
50
1
 
1
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
До до en taro adunЕ да ама ти ходиш на кафе по 5 пъти в седмицата, 3х5=15 ето ти за един билет. В крайна сметка на театър се ходи 1 -2 пъти в месеца. За дискотеката не ме карай да почвам с вход от минимум 5 лв и още 5 за малка водка с кола, а съм сигурен че не минаваш с една малка ;-) Ако имаш желанието можеш да отидеш, но не по-добре да се матирам от алкохол в син сити, нали?!
49
2
 
2
 
! Отговори
ooo преди 10 години
До Млад КултурчикТо по принцип има намаление за учащи и пенсионери, *** някой трябва да се сети да иде да си купи намелен билет. Иначе какво - цигарките и кафенцата не са скъпи, затова улиците ни често приличат на застлани с килим от фасове... И какво значи "не мога често да ходя на театър" - това е стойностно преживяване в крайна сметка, не е нужно да е често, един вид влизането в театър е нещо като празник.:)
48
1
 
8
 
! Отговори
Maрта преди 10 години
Не знам, какви са ви проучванията, но това са пълни измислици- свободни съченения.. не става въпрос за пари, а за потребност. Много ми е чудно как дискотеките, чалгатеки и всякакви нощни клубове са пълни тогава? Измисляте си! Пишете, че масата млади хора не се интересуват от култура, а не, че нямат пари...
47
1
 
5
 
! Отговори
Хараламби преди 10 години
Културата не е само театър, бе, хора! Има изложбени зали, които са с пожече от символични цени и със страхотни картини в тях; концерти за всякаква публика - от деца до възрастни; балет, опера, оперета, куклен театър. Всички говорят за театър, защото бъркат забавлението с културата. Затова и всички театри играят изопачени постановки, които имат за цел само да разсмиват. *** това не е култура!!!! Лафчето, кафето, дискотеката, парите...просто сме си *** народ!
46
1
 
6
 
! Отговори
Gi преди 10 години
Хораа! Пълни глупости пишат. В София нямало интерес ..дрън дрън.. Поне хората, с които контактувам може да нямат пари за обувки, ама на театър ще отидат. Билетите за Народния и Армията свършват за няколко часа като ги пуснат. С месец напред не можеш да си купиш за постановка. По 15-18-25 лева са билетите за добрите представления и пак са препълнени театрите. И на мен са ми много парите, но си заслужава. И въпреки, че са скъпи на актьор на щат дават "заплата" по 5-600 лв. Жалко
45
3
 
0
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Дядо му д-р Петър Стоянович, завършил Държавни науки в Германия, е тютюнев експерт, генерален директор на концерна "Реемсма"-Хамбург за Югоизточна Европа, съден от Народния съд. ..Забележете, осъден е като американски агент! Типично за върхушката на монархическа България- уж работи за Хитлер, а се продава на банкерите от САЩ.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Снощи по новините даваха репортаж по този повод и представете се хората на изкуството 4-5 човка обикаляха около един стол...и това е изкуство ? за което аз трябва да отделя пари и време.... е, не благодаря.
43
4
 
9
 
! Отговори
СС преди 10 години
Билетите не са скъпи, заплатите са малки! Благодарение на партията-закрилница, която продължава да ни ограбва!
42
4
 
5
 
! Отговори
до en taro adun преди 10 години
Едно кафе с кола ти е 3лв. най-много, в нормално кафене в софия. С тях можеш да изкараш 1 час на лафче с приятел. Един билет за театър ти е 15лв., а постановките са от около час в повечето случаи. И не, че ходя по дискотеки, но и там за 1час ще похарчиш по-малко пари от колкото за един билет за театър. В България е по-рентабилно да се напиеш като ***, отколкото да изгледаш една постановка в "Сатирата".
41
1
 
14
 
! Отговори
Надежда преди 10 години
Билетът за театър е по-евтин от вход за участие на някоя чалга певица. "Дъ Уан" на Какао се пръска по шевовете, а общинските библиотеки стоят празни.Не пишете глупости. И бедните са културни - културата не се изчерпва с пари за кино. Жалко, че родителите масово не могат да отделят време да си възпитат децата. Държавна политика просто.
40
1
 
20
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Билетите не са скъпи, но като от доходите се извадят разходите за ток,вода,парно,храна остават заеми, а не култура. Дори дрехите втора употреба са лукс.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами едно кино за една двойка с билети, пуканки и нещо за пиене ти е едно 40лв в голям град, да се запишеш на тенис ти е 25лв на час, една проста сметка от един път кино на седмица и два пъти тенис ти е стотак и то без да имаш други разходи за социален живот за разходки и кафенца. Много са ни смешни доходите и затова всеки се е стиснал и с нищо не се занимава, не е от липса на интерес.
38
6
 
4
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
Не са скъпи билетите, просто младежта пести за Син Сити! Да ви кажа и доходите май не са ни толкониски, защото не съм видял празно кафе, планет винаги е пълен!