Ще бъде груба грешка, ако бюджетът не се актуализира!

Трябват по-радикални промени от предложените, смята Иван Ангелов
Обновена: 13 авг 2013 21:26 | 13 авг 2013 21:14, Веселина Йорданова
76
Ще бъде груба грешка, ако бюджетът не се актуализира!
Снимка: архив, Булфото

Ще бъде груба грешка, ако не се актуализира бюджетът, смята проф. Иван Ангелов от Икономическия институт на БАН. Според него обаче бюджетът се нуждае от много по-радикални промени от застъпените в актуализирания му вариант. По думите му той се нуждае от по-силна социална ориентация заради изключителната бедност у нас, засягаща няколко милиона души.

Още по темата

Проф. Ангелов смята, че е необходима промяна в политиката на държавата по бюджетния дефицит - в текущия и в тригодишната бюджетна рамка. Трябва да бъде променена и политиката по държавния дълг, тъй като сега държавният или публичният ни дълг е между 17-18 процента, а ЕС толерира 60 процента, каза проф. Ангелов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че 25 от 28-те страни в ЕС имат държавен дълг над 30 процента, а България, Люксембург и Естония са с по-нисък. Затова съм застъпник, докато трае кризата, България да поддържа политика на постепенно, управлявано и контролирано увеличение на държавния дълг през следващите четири-пет години - до 25-27 процента, коментира икономистът.

Според проф. Ангелов минималната работна заплата у нас трябва да се повиши от 1 октомври 2013 г. от 310 на 340 лева. Той добави, че тази минимална заплата засяга около 160 000 души - 130 000 в частния сектор и 30 000 в държавния.

Правителството категорично трябва да поеме и ангажимент за еднократна коледна добавка за около 1 000 000 - 1 200 000 пенсионери, които са с пенсии до 250-300 лева, смята икономистът. Според него тази добавка трябва да бъде минимум 50 лева, но по-добре е да бъде около 70-80 лева. Трябва да се поеме ангажимент, че добавки за Коледа на пенсионерите ще има и през следващите години, смята той.

Според проф. Иван Ангелов заплатите на учителите и на учените от Селскостопанската академия и от БАН трябва да бъдат увеличени, като подготовката за това да започне от септември, а повишението да влезе в сила от 1 януари 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Иван Ангелов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
22
 
9
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Иванчо 47,Колко пари вложи ББ "в нещо, което ще стимулира икономиката - я завод, я фабрика, я път..". Само в магистрали. С пари, които източи от единиците останали работещи предприятия в РБ. Колко фабрики построи? КАК се разплати с бизнеса? А! Отговорът на последния въпрос е *** - ОПИТА СЕ ДА ЗАГРАБИ бизнеса.;-)
40
23
 
4
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Та за какво пледира бате ББ? За нищо, което не е вършил. Това, което прави е да саботира действията на сегашното правителство. Даже натиска и използва Президента за това. Слабопочтенна политика, присъща само на нискочели мутроносни ***-***, като кликата около Боко Тиквата. Слушащи спонсорите си отвън... Та така.... Елементарно, бедни български народе!..;-)
39
27
 
6
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Драги ГЕРБ-аджийски клакьори, къде бяхте, когато мутрата ББ взе заем от 800 МИЛИОН, с падеж през ТОЗИ месец?АПЛОДИРАХТЕ или СИ ТРАЕХТЕ?Все тая..Сега ви е време да се срамувате, а не да наглеете...та така...;-)
38
8
 
29
 
! Отговори
Иванчо преди 10 години
Заради такива като тоз велик професор трябва да затворят БАН...Ще дадем пари на бедните и пенсионерите, ще вдигнем изькутвено заплатите (което ще е*е мамата на бизнеса), ще изядем и изпием увеличенията, ще напълним канализацията и ще остане с нищо, освен един заем...Да актуализират бюджета, нода вложат парата в нещо, което ще стимулира икономиката - я завод, я фабрика, я път, де да знам. Ако просто ще гарантираме вота на пенсионерите и ***, не благодаря!
37
1
 
18
 
! Отговори
JJ преди 10 години
Ужас! По-голяма глупост не лях чувал!!! Да се въведе данък лукс за свръхбогатите *** капиталисти - от него да се финансират социалните мерки!!!
36
1
 
12
 
! Отговори
милка преди 10 години
До АнонименЗАЩОТО ПАРИТЕ ОТ НАШИТЕ ЗАЕМИ ,ПО ТОЧНО 90 % ЩЕ БЪДАТ ОТКАДНАТИ,ЗАТОВА,ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ЗА РАЗБИРАНЕ???
35
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Професоре вземи се актуализирай :)
34
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе ГЕРБаджииски умници Кой остави 8 милиарда резерв кой върна 2 милиарда от дълга на България. В НОЗК още 1.5 милиарда.Това ли беше фалита на БСП. Дори и в гордоста на Боко тиквата тройната коалиция беше построила повече пътища.Защо другите държави да си позволяват по-голям дефицит ние не.Защо техните граждани да живеят по-добре ние не а ?
33
1
 
14
 
! Отговори
f преди 10 години
Смърт за крадците!
32
15
 
9
 
! Отговори
Атакистче преди 10 години
Да е жив и здрав Волен, че ни отвори очите за най голямото зло. Дълги години ние си живеехме със заблудата, че това са ДПС, а се оказа че всъщност са гербавите. Сега цялата енергия ни е насочена срещу тях.
31
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лесно се харчат пари взети назаем, ама как се връщат? Професора май си дава сметка, че друго правителство (без БСП) ще ги връща и следва принципа - след нас потоп
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Faktor bg razkritiq kom
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V petak 16 6te ima golqm protest
28
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя никой не го бръснеше за слива , сега и той акъл дава. джуджето Хайаско !Кой ще ги връща тия пари бе ,аланкоолу ?
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nqma klmynisti nqma 4erveni nqma bsp ima samo sergei rysnaka mafiota
26
20
 
9
 
! Отговори
London calling преди 10 години
Все още Герб има привърженици от необразовани смазани вонящи селски чалгари. Вождът, кухата банкянска тиква им крепи надеждата че и ниско образовани калинки с фалшиви дипломи може да са начело. Палячовската им игра се разкри, и сега пищят по площадите като крайно нуждаещи се к***и.
25
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дълг се тегли за инвестиции, не за потребление. Заплати не се вдигат без повишение на производителността на труда, което се постига с инвестиции и образование.
24
4
 
6
 
! Отговори
tonygl преди 10 години
Много ме кефи като кажат коледна добавка :) Така би следвало мисюлманите да не получават такава. Айде да видим. Ако не, аз искам да получавам и байрямска добавка !!!
23
6
 
24
 
! Отговори
Atinapala преди 10 години
Изпълзя професорът, който даваше щедри икономически съвети и при предишните управления на червената хунта. Всяко управление на БСП е довеждало до крах страната. И стига вече с тия социални плащания, които толерират тунеядството на определени групи в обществото! Само заради това ще бъдете изметени тази есен!
22
6
 
17
 
! Отговори
Себа преди 10 години
КАК НИКОЙ НЕ ГО ПОПИТА ТОЗИ СОЦЛИГЛЬО КОГО Е СЪВЕТВАЛ? ЩЕ ВИ КАЖА - ТИЯ, КОИТО СЕ ПРОВАЛИХА ИКОНОМИКАТА НИ - ГЕОРГИ АТАНАСОВ, АНДРЕЙ ЛУКАНОВ, ЖАН ВИДЕНОВ. КОЙ МУ ДАВА ДУМАТА НА ТОЯ ЗАЛИЗАН ДЪРТ ГЕВРЕК, БЕ???????????