Ще бъде груба грешка, ако бюджетът не се актуализира!

Трябват по-радикални промени от предложените, смята Иван Ангелов
Обновена: 13 авг 2013 21:26 | 13 авг 2013 21:14, Веселина Йорданова
76
Ще бъде груба грешка, ако бюджетът не се актуализира!
Снимка: архив, Булфото

Ще бъде груба грешка, ако не се актуализира бюджетът, смята проф. Иван Ангелов от Икономическия институт на БАН. Според него обаче бюджетът се нуждае от много по-радикални промени от застъпените в актуализирания му вариант. По думите му той се нуждае от по-силна социална ориентация заради изключителната бедност у нас, засягаща няколко милиона души.

Още по темата

Проф. Ангелов смята, че е необходима промяна в политиката на държавата по бюджетния дефицит - в текущия и в тригодишната бюджетна рамка. Трябва да бъде променена и политиката по държавния дълг, тъй като сега държавният или публичният ни дълг е между 17-18 процента, а ЕС толерира 60 процента, каза проф. Ангелов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че 25 от 28-те страни в ЕС имат държавен дълг над 30 процента, а България, Люксембург и Естония са с по-нисък. Затова съм застъпник, докато трае кризата, България да поддържа политика на постепенно, управлявано и контролирано увеличение на държавния дълг през следващите четири-пет години - до 25-27 процента, коментира икономистът.

Според проф. Ангелов минималната работна заплата у нас трябва да се повиши от 1 октомври 2013 г. от 310 на 340 лева. Той добави, че тази минимална заплата засяга около 160 000 души - 130 000 в частния сектор и 30 000 в държавния.

Правителството категорично трябва да поеме и ангажимент за еднократна коледна добавка за около 1 000 000 - 1 200 000 пенсионери, които са с пенсии до 250-300 лева, смята икономистът. Според него тази добавка трябва да бъде минимум 50 лева, но по-добре е да бъде около 70-80 лева. Трябва да се поеме ангажимент, че добавки за Коледа на пенсионерите ще има и през следващите години, смята той.

Според проф. Иван Ангелов заплатите на учителите и на учените от Селскостопанската академия и от БАН трябва да бъдат увеличени, като подготовката за това да започне от септември, а повишението да влезе в сила от 1 януари 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Иван Ангелов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
2
 
! Отговори
бг преди 10 години
АБЕ Я ГИ РАЗДАИТЕ ТИЯ ПУСТИ ПАРИ ТА ДА КАЖЕ НЯВГА СИРОМАХА И АЗ У ПАРИ СЕ ВИДЕХ И ДА ПЛЕСНЕ С РЪЦЕ ТА ДА СЕ ПРЕГЪРНЕ И ВИСОКО ВИКНЕ ЗАПЕЕ ,,УМРЕ СИРОМАХА ОТ ПРЕЯЖДАНЕ,,
20
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало дърт мухал ти ли ще връщаш заемите за който говориш че трябвало да се вземат,червен кумонистически дърт ***.Нали по лесно е да се вземат заеми и да се запушват остите на хората както правеше БКП мамка ви ***,точно вие съсипахте България.
19
5
 
17
 
! Отговори
Teo преди 10 години
Какъв е този плоскоумен *** и от кой архив на БАН го изровиха???Точно с такава политика БКП загроби България с над 10 млрд. външен дълг , който сега плащаме... Дългове се теглят , когато държавата ти има производителност да ги изплати , а не за изкуствено вдигане на разходите , което няма покритие !!! Ако тези пари се инвестират в образование с дългосрочни приоритети, насочени директно към бизнеса (ИТ, туризъм, финансови услуги) - аз съм ЗА! Това е ключ за развитие на страната.
18
4
 
25
 
! Отговори
Х преди 10 години
И ТОЗИ ЦОЦКА ОТ БСП.ВЕДНАГА ИЗПЪЛЗЯХА КЪРЛЕЖИТЕ.
17
1
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 10 години
Експерти,подплатени не само със знания...за съжаление!!!!Всичко може да се реши много лесно и просто,само да има воля.
16
8
 
9
 
! Отговори
London calling преди 10 години
Навсякъде по света политиците са на далавера,но в цивилизованият свят мислят и за населението.Как не се пръкна един български политик който да помисли първо за народа? Как ще задържиш младите да не бягат след като когато си оправиш семейство и роднини не ти пука за никой друг? Благодаря на Бог че се изнесох преди 23 години,знаех каква какафония ще настъпи.
15
11
 
6
 
! Отговори
London calling преди 10 години
След 5-6 години българите ще са по-богати от гърците, заяви българският вицепремиер Симеон Дянков пред БНТ.С тази мисъл финансовият министър надмина глупостите, които Бойко Борисов постоянно сипе за гърците - колко били зле, как ние сме по-добре от тях и т. н.В Гърция пенсиите се движат основно между 800 и 2000 евро. За 5-6 години трябва да паднат наполовина, а българските от сегашните 100 евро да се вдигнат 5-10 пъти, за да станем по-добре от гърците.Същото е и със заплатите. Сегашните 300 евро средна българска заплата трябва да се увеличат 4-5 пъти, а гръцките да се намалят 2 пъти .
14
8
 
12
 
! Отговори
London calling преди 10 години
Едно истинско правителство трябва да се погрижи първо за народа си.Да стабилизира основните заплати и пенсии, да подобри социалните услуги. Не като Боко да бръщовели 4 години за световна икономическа криза след като в България няма икономика от 24 години. За едно потупване по рамото от ЕС с неговата "финансова дисциплина" погуби сумати народ.
13
10
 
9
 
! Отговори
London calling преди 10 години
След като дружките ББ и ЦЦ разрушиха държавата до основи и измучиха всички резерви това за новина ли го имате? Сега на всичкото отгоре са притеснени че ще се взима заем. В истинска Европа включително и Гърция такива пенсии посочени горе се взимат за седмица.
12
10
 
10
 
! Отговори
London calling преди 10 години
Наистина, противниците на актуализацията на бюджета на наивни ли се правят или не разбират какво се случва и в каква задънена улица е влязла държавата след компетентните бюджети на Дянков и ГЕРБ? Та Дянков още на първата година прекрои драстично собствения си бюджет (в средата на 2010 г.), намали приходите с 1,9 млрд., увеличи разходите с 900 млн. и промени дефицита от 0,7% на 3,9%. Бюджетът му за 2010 г. се провали светкавично само за 3 месеца зейна дупка от 1,7 млрд. През април-май същата година Дянков заяви неколкократно, че кризата е свършила, с което си спечели вълна от подигравки.
11
11
 
9
 
! Отговори
London calling преди 10 години
И в такава ситуация да твърдиш, че няма нужда от актуализация на бюджета и че той е изпълним, трябва да си голям наивник, освен ако не си демагог.Протестиращите лансираха популярната народна хипотеза, че правителството емитира 1 милиард лева дълг, за да го открадне. Подкрепа на площадните разбирачи на бюджета оказа президентът Плевнелиев, който наложи вето, което нарече частично. И в мотивите си за ветото той казва, че не се знае за какво ще се изразходва дългът. Така Плевнелиев напълно подкрепи лозунгите на площада.
10
6
 
14
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Кажете го най-накрая за какво е заемът,че то съвсем се объркахме.На къде ли не го разтягате ,за къде по-напред-сега за заплати на учители и учени,а тези които ще сеят ги забравихте и догодина няма да има реколта .Пари за пенсии няма ,но ще има добавка.Смешници.
9
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОФЕСОР УМЕН НЯМА
8
7
 
23
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
още един комунистически експерт, бяхме го позабравили. всякакви твари изпълзяха...
7
2
 
3
 
! Отговори
без коментар преди 10 години
27. Професор Тодор Вълчев - Икономически институт, БАН28. Христина Вучева - Научно-изследователски институт, Министерство на финансите29. Венцислав Антонов - ВИИ "Карл Маркс"
6
9
 
25
 
! Отговори
АНТИОЛИГАРСКИ преди 10 години
ЩЕ БЪДЕ ГРУБА ГРЕШКА , АКО НЕ ВИ СВАЛИМ ОТ ВЛАСТ ЧАС ПО-СКОРО!
5
3
 
5
 
! Отговори
без коментар преди 10 години
8. Георги Панков - заместник-министър на икономическата реформа19. Професор Огнян Панов - директор, Институт по държавно и стопанско управление20. Атанас Папаризов - генерален директор, Министерство на външноикономическите връзки21. Д-р Огнян Пишев - старши икономически съветник на президента22. Д-р Иван Пушкаров - Икономически институт, БАН23. Професор Димитър Шопов - заместник-председател, Комитет по труда и социалното осигуряване24. Боян Славенков - Икономически институт, БАН25. Професор Стефан Стоилов - министър на икономическата реформа26. Професор Милчо Стоименов - ВИИ "К
4
4
 
5
 
! Отговори
без коментар преди 10 години
8. Професор Илия Георгиев - Икономически институт, БАН9. Д-р Румен Георгиев - генерален директор, Минералбанк10. Димитър Костов - заместник-министър на финансите11. Д-р Иван Костов - ВМЕИ "Ленин"12. Емил Хърсев - ВИИ "Карл Маркс"13. Татяна Хубенова - Икономически институт, БАН14. Д-р Димитър Иванов - Икономически институт, БАН15. Професор Лилия Каракашева - главен директор, Министерство на външноикономическите връзки16. Д-р Найден Найденов - заместник-министър на икономиката и планирането17. Д-р Невяна Кръстева - научен сътрудник, Министерство на външноикономическите връзки
3
23
 
16
 
! Отговори
къде са Тиква преди 10 години
Те май само тиквениците още си мислят ,че с този бюджен на Дянков може да се изкара годината.Къде е тоя Дянков за да си изкара годината и защо тези *** по улиците не го върнат за да покаже как ще се изкара годината с тези пери които Дянков задигна.Къде са Боко тиквениците ,че нещо се изпокриха или само уволниха.
2
11
 
23
 
! Отговори
Айде преди 10 години
Поредния изкукал дядка дава акъл по икономика. 90 % от професорите в БГ са гола вода, докопали се до титлата със всякакви средства и на всяка цена.