Парите на училищата ще зависят от резултатите, каза Клисарова

Делегираните бюджети остават, но се оптимизират
Обновена: 19 авг 2013 09:47 | 19 авг 2013 09:47, Камелия Цветанова
33
Парите на училищата ще зависят от резултатите, каза Клисарова
Министърът на образованието Анелия Клисарова. Снимка: БТА, архив

До Коледа проблемът с увеличението с 8 на сто на заплатите на учителите от по-малките училища ще бъде решен. Това обяви министърът на образованието Анелия Клисарова по Нова телевизия.

По думите й тя има уверението на премиера, че ще се намерят нужните 9,4 милиона лева за това.

„Така ще се премахне една несправедливост“, коментира тя.

Още по темата
През новата учебна година делегираните бюджети ще останат, но ще бъдат оптимизирани и освен че парите ще следват ученика, ще се гледат и резултатите.

Оптимизацията ще стане на база външното оценяване след 4 клас и 7 клас, което според Клисарова ще даде обективни критерии за оценяването на работата на учебните заведения. По думите й бюджетите няма да зависят от броя на децата, а от по-добрите резултати на учениците.
 
Според министъра училищата не бива да се делят на качествени и некачествени, престижни и непрестижни.
 
„За да имаме ефективно образование, ни трябват ефективни учители”, заяви Клисарова.
 
Тя отново обяви, че през тази година няма да има промени в учебните програми, като подчерта, че българските класици категорично трябва да останат, тъй като те са „нашата национална гордост".

Промените ще влязат с новия закон за средното образование. По думите на Клисaрова важен остава дебатът за лекарите в училище, като тяхната ролята е предимно за профилактика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
някой си преди 10 години
Да са ни честити новите неграмотни отличници!!!! Ще започнат да се сипят едни шестици, ще настане една всеобща радост.......учениците доволни, родителите на учениците доволни, учителите още по-доволни........И след десетина години същите тези неграмотници ще заемат високи ръководни постове и ще управляват държавицата ни! Тежко ни! Благодаря ви министър Клисарова. Начертахте ни едно прекрасно бъдеще.
26
0
 
2
 
! Отговори
la4o12 преди 10 години
Абе всеки ден все по-големи тъпотии! Аз ще изкарам и тея дето не могат си напишат името отличници. 20 години абсурди ама това е най-големия! Външно! Дтрън-дрън! Абе де ги намират тея (чак не мога да намеря думата) за министри! Нееееееееее ще сменям професията! Не се трае вече! ИЗУМЯХ!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Двойката остава в миналото. Ще пиша само шестици да да източим повечко пари. Разбира се ще вляза в положение на колегите като квестор и ще подсказвам и давам на учениците да преписват. Трябва колегите да си формираме поне по хилядарка от парите дето Клисарова ще дава.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Клиске очаквай 100% отлични училища щом става дума за пари и 100% неграмотност. Тази година ще съм в 7 клас и де се постарая на всички ученици да осигуря подсказване. Директора ще ми се отплати добре.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шестиците се пишат заради учениците, а не заради знанията им. За да взимат стипендии или за да се запишат в дадено училище им се обешават и пишат високи оценки. Като учител аз съм подложена от директора на психически тормоз да завишавам оценки и да пиша 3 на ученици записани на книга. Освен това водя фиктивни вечерни паралелки за да имам норматив и нещо и да си докарвам 1000 лева на месец.
22
0
 
9
 
! Отговори
ккк преди 10 години
Някой знае ли колко усилия костват на един учител да накара ромчетата да седят седнали, а да не говорим пък как ги учим да четат и пишат. Искам учителите от най-елитните училища да дойдат и да покажат как с роми се постигта високи резултати. Може и Клисарова да дойде, И чак тогава ще говорим за финансиране на училищата. Не е справедли по резултати да е финансирането. Не може всички учители да работят само с умни деца.
21
0
 
7
 
! Отговори
рдс преди 10 години
Училище с преобладаващи малцинства как ще ги сравним по резултат например с езикова гимназия с подбрани ученици, оставяйки настрани факта че там се работи и по-трудно. Излиза, че едните няма да получат нищо, не си играйте така, статистиката е сериозна наука- не може да се сравняват несравними величини. Все а някакви резултати си играем-разбирай отчитаме.
20
0
 
5
 
! Отговори
Една от многото преди 10 години
За тази простотия пък трябва ли коментар?!
19
5
 
13
 
! Отговори
неучителка преди 10 години
Промяната трябва да започне не от учителите, а от директорите - най-ситната цедка за тях, с много проверки за доказване на кадърност, компетентност и компютърна грамотност. След като по закон им се дадоха абсолютни права, вкл. еднолично да определят численост и работни заплати, училището стана тяхна лична собственост.Така се деформираха нещата и се осакати училището, че каквито и да са резултатите от външното оценяване, парите пак ще отидат при личните симпатии на директора.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някога бяхме по 40 човека в клас рамо до рамо с роми.Роми ходеха на 24 май с лента отличник и родителите им се пръскаха от гордост.Ще избяга от час,ще отговори на учител-як бой пред всички.Някога имаше уважение и малко или много страх,а сега има чалга,силикон и нещо на което станах свидетел:Баща към г-жата на сина си:Кво искаш ***,не стига,че до обяд е на училище, ми ти искаш и домашна да пише.90 % всичко идва от семейството.
17
0
 
17
 
! Отговори
8 преди 10 години
Първо,всички учебници и помагала да се преработят и олекотят,като уч.съдържание се представи на достъпен за децата български език,ако трябва за образец да се използват по-стари учебници.Второ,да се върне повтарянето на клас в начална степен от ученици,които не са овладели образователният минимум.Трето,да се намали минимума на ученици в паралелка,поради демографският срив,за да се поуталожи масовото затваряне на училища.Четвърто,да се върне старото пенсиониране на учители-55ж./58м.Сега е ужас.
16
0
 
17
 
! Отговори
:(((((((( преди 10 години
И аз искам да уча такива като щерка ти дето пушек чак вдигала,ама не би.Ела маце сега в нашето селско училище,пълно само с ***-копанари и турчета,дето не им се учи,или пък щото не рабират добре българския, че нали ерудираният им Местан все ги турчее и тогава искай ефективност,искай резултати,искай,искай.Абе в тази наша България много демагози и утописти се навъдиха ,бе.Много рабират всичките от училище,учебни програми,акъли,колкото щеш.
15
3
 
7
 
! Отговори
Да! преди 10 години
Така е навсякъде по света-щерка ми учи, че пушек се вдига.Така ще се види кой колко може, а не като в 7-мо в София-имаше директорка-ямболиева,гонеше кадърните учители, а оставаше мързелите,дето ходели да й клюкарят всичко.Училището тръгна надолу-има разни,дето работят на 2 места,смятай колко са ефективни!Ако има добра статистика , професионалистът , ще изпъкне-веднага.
14
4
 
0
 
! Отговори
do 1 преди 10 години
Както теб нали ?!? Защото си личи колко си "ГРАМОТЕН". Ще се гледат резултатите от ВЪНШНОТО оценяване, а не средно аритметичната оценка от предходните години.
13
1
 
17
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
Браво, даскалите ще пишат 6-ци на поразия, а на матурите ще подксазват. Така ще излизат всяка година експерти, каквито са сега в правителството. Много кадърна женица...
12
3
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Схемата "парите следват резултатите" е най-добрата възможна. Но да се направят няколко промени - след всеки завършен клас да се прави външно оценяване, всяка година. Освен това училищата с ученици, представили се отлично на олимпиади международни състезания, да се стимулират допълнително. Така училищата ще имат за цел да научат повече ученици, а не както е сега - парите по брой ученици в училището, а за качеството и присъствието в часовете никой не говори. Проверката висша форма на доверие.
11
0
 
9
 
! Отговори
Коко преди 10 години
До БГРаботя в сферата , в малко училище и точно това и аз сигурно ще направя, защото при слаби резултати няма да имам работа. Ужас!!!!
10
0
 
18
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО ОТ БСП преди 10 години
Едно е сигурно - *** ще взима диплома за осми клас без дори да умее да чете, но ще може да си купи шофьорска книжка.
9
0
 
7
 
! Отговори
мунчо преди 10 години
За какви допълнителни пари се говори.Проверете колко малкии училища са получили стимулиране за 24 май,коледни и пари за дрехи.Да не говорим за фонд СБКО.
8
0
 
22
 
! Отговори
валя преди 10 години
Какви резултати ще се отчитат в малките училища,където преобладаващо са ромски деца.Те посещавт училище само за да получават родителите детските надбавки ,да са нахранени в училище и да стоят в приятна обстановка.Има наплив за учители в София,а в селските училища?