Клисарова се надява да не се стигне до учителска стачка

Обмислят парите на учителите да се вържат с подготовката на учениците
Обновена: 23 юли 2013 14:04 | 23 юли 2013 14:04,
44
Клисарова се надява да не се стигне до учителска стачка
Проф. Анелия Клисарова. Снимка: БТА

"Заплатите на учителите могат да бъдат обвързани според нивото на подготовка на учениците чрез така нареченото външно оценяване в четвърти и в седми клас”, обяви във Варна образователният министър проф. Анелия Клисарова.

Министърът обясни, че когато ученик повиши знанията си, това ще доведе до по-висок коефициент при разпределението на средствата в школата. “Дано в новия бюджет успеем да постигнем 5% от БВП да отива за образование. Ще направим оптималното, което е възможно за държавата”, добави тя.

Министър Клисарова каза още, че вчера е получила писмо с 10 точки от синдикалните организации, като по 8 от тях нейното министерство има същите виждания. Възможността за увеличение на учителските заплати чрез оптимизиране на делегираните бюджети е една от общите точки.

"Трябва да се намерят средства и начин, по които да бъдат удовлетворени исканията. В преговори сме и с финансовия министър, и с премиера", подчерта проф. Клисарова, изразявайки надежда, че няма да се стигне до стачка на учителите.

По нейни думи в ресорното министерство се обсъждат квалификацията на преподавателите, мандатността на директорите и по-сериозно участие на родители и обществени съвети при назначаването на ръководствата на школата. 

"В момента обмисляме как да стане финансирането на малки и големи училища, не само според броя на учениците, но и според качеството, което прилагат, и според резултатите, които постигат учениците”, каза още министърът на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Анелия Клисарова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
antoaneta.paseva преди 10 години
Помня и обичам учителите си. Много добри! От началното училище - до университета. Не мога да се съглася,че те трябва да получават заплати по-малки от тази на една детегледачка. Не подценявам индивидуалното отглеждане на дете. Но...затворете вратата на работното място на учителите и ги оставете да отглеждат,обучават, възпитават и т.н. 28-30 деца. Ами то само шумът стига, за да избягаш и да не се върнеш - няма я базата. На колко кв.м. мислите трябва да се отглеждат 30 деца в ДГ?
29
0
 
1
 
! Отговори
Technomann преди 10 години
Нали е рентгенолог-гледала е на рентгенова снимка.И не е видяла стачки на учители.Въобще в това правителство има ли някой от БСП или всичките министри и заместниците им са от ДПС.БСП е някаква съглашенска партия.Сега на практика ДПС са управляващи.Така както е тръгнало останалите в страната българи ще трябва да ставаме хайдути.Явно никога не е късно и за тази професия.Ще си търся подобаваща екипировка.До есента ще се оборудвам и есента идвам в София да подкрепя протестиращите-тялом и духом.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тези луди ли са....нали сега масово ще почнат да се пишат шестици, за да се показва "успеваемост" и "резултати"....ужас!
27
0
 
3
 
! Отговори
даскал преди 10 години
Такева ОСТАВКА
26
2
 
4
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До 37. Ами да всеки с диплома става студент защото няма ученици, наборите са малки и университетите едвам си запълват местата. В момента тече записване на новите студенти, идете и вижте как треперят по университетиет дали ще се запълнят местата. А кой е виновен за демографската криза?! Всички упралявали от 20г насам!! ВСИЧКИ!! Но това не оправдава неграмотността, в никакъв случай. И тук са виновни учителите! Не да се чудят как да прехвърлят децата по частни уроци, а да ги учат в час!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Радой Ралин беше възкликнал "О ужас, в креслото на Вазов седна Папазов" Това важи и с пълна сила за настоящия министър. Тази "другарка" е далеч от истинските причини, които доведоха образователната ни система до колапс. Всеки с диплома за средно образование става студент. Всеки студент в повечето случай взима диплома. Как това рефлектира в обществото, тъй като това са хора с дипломи, но без знания. Кадърните младежи отиват в чужбина и не се връщат. Необходима е радикална реформа. Никой не мисли.
24
0
 
12
 
! Отговори
Глупав преди 10 години
Защо в такъв случай не се обвържат депутатските и министерските заплати с успехите в тяхната работа? Или законите важат само за обикновените хора, каквито са и учителите. Защо в началото на мандата не се фиксират някакви цели за постигане по години в рамките на 4 год. и ако за дадената календарна година това не се случи, да се намалява и заплатата? Или може би има и други предложения?
23
13
 
3
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Ако заплатите на учинелите се обвръжат с нивото на подготовка на учениците, даже и до минимална няма да го докарат, защото нивото е по-ниско отвсякога. Но като идея е добре, поне ще бадат стимулирани да учат на нещо децата, а не да ходат да отбиват номера само и да реват за заплати.
22
3
 
6
 
! Отговори
Az преди 10 години
Ne moje direktori da kradat kato poslepeli i da se darjat deribeiski......ne iskam pari,a pravila za razpredelianetoim i mandatnost na posta,pridrujeno ot sistemni finansovi proverki!!!
21
2
 
7
 
! Отговори
Тошо преди 10 години
къде в България има синдекати,аз не виждам,те обслужват само олигархията,ако имаше тук синдекати те щяха да вземат страната на народа а не да се крият в миши дупки и да слушат какво им казват бея,гея и злодея
20
3
 
9
 
! Отговори
krok преди 10 години
Важното е да има водка за министърката, даскалите кучета ги яли...
19
5
 
9
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
И да има стачка на учителите нали за това е Орешарски, за да развали седянката.
18
6
 
6
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Учителските заплати трябва да бъдат вдигнати още сега или съвсем скоро. Да се въведе и система на база на постигнатите резултати, а не да се хвърлят пари на калпак. Който учител произвежда качествени бъдещи кадри да бъде възнаграден подобаващо. Но тук идва и въпросът с контрола - вътрешен и външен.
17
1
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Хайде сетете се и за тоя момент с частните уроци!След 7 клас резултатите от матурите постижение на учителите от у-щето ли са или от частните уроци? Как ще се оценява по този критерий?!За матурите в 12 кл важи същото.Цари такава уравниловка в у-щата,че тя демотивира и съвестните и свестни учители.Не ми говорете за диференцираното заплащане - прах в очите на обществото.
16
20
 
3
 
! Отговори
7 преди 10 години
Когато видя умен даскал и зелен кон ставам веднага.Може би ама надали.
15
1
 
24
 
! Отговори
Валя преди 10 години
Да каже министърката знае ли, че в детските градини също работят учители Обучават, възпитават и отговарят за живота на 30-35 деца? С какво ще обвърже тяхните заплати? Много некомпетентен човек заема министерския пост
14
28
 
4
 
! Отговори
7 преди 10 години
Каква стачка какви 5 лв?Има ли в страната други хора който са на работа по 5 месеца в годината?И то работейки некадърно и да реват за още пари.Едва ли има работодател който ще ги изтрае.
13
5
 
9
 
! Отговори
таня преди 10 години
Мразя ГЕРБ, а аз съм търпелива и толерантна, но те се оказаха истински разбойници За това може да ви прозвучи противоречиво, но единствения министър на образованието, който беше в час и за два месеца направи повече отколкото всички останали за 20 години е Йорданка Фънд ъкова Странно защо след като е видно че образованието в България върви назад и назад продължават да слагат неадекватни и некомпетентни министри. В Пловдив местната власт довърши авторитета на учителите тотално Факт е че професията
12
2
 
14
 
! Отговори
леля Мара преди 10 години
Аз съм за еднакви заплати на учителите в цялата страна! За най-добрите - награди за 24 май!Сега учители , преподаващи на един и същ брой ученици в паралелка ,получават разлика в основната заплата до 150 лв, защото работят в различни училища?!
11
0
 
15
 
! Отговори
Петрова преди 10 години
Госпожо Министър на Просветата,Моля, да не замествате буквата "Е" с буквата "И" . Научете се на правоговор и не произнасяйте "дИцата" или "учИницитИ", защото сте Министър на ПРОСВЕТАТЕ, а и защото се надяваме, че сте учили български език и граматика в основното училище.