50:50 - едните искат в чужбина, другите не искат и да чуят

Ниският жизнен стандарт гони младите българи зад граница
Обновена: 20 авг 2013 19:53 | 20 авг 2013 17:04, Камелия Цветанова
237
50:50 - едните искат в чужбина, другите не искат и да чуят
Снимка: Булфото, архив

Почти еднакъв е процентът на българите, които биха емигрирали, и тези, които при никакви обстоятелства не биха го направили.

45% от участвалите в изследване на НЦИОМ младежи заявяват, че при никакви обстоятелства не биха напуснали България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2013", направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

По-често това е позицията на респондентите с висше образование (56% от тях), на хората на възраст между 30 и 35 години (56% от тях), на живеещите в София (52% от тях), на заетите в държавния сектор (58% от тях) и на семейните (53% от тях).

Може да се направи извод, че това са млади хора, които са устроили успешно живота си в страната.

Малко по-нисък дял – 43% от младежите, заявяват намерение временно да напуснат България.

По-често това възнамеряват да направят най-младите на възраст между 15 и 18 години, жителите на селата, представителите на етническите малцинства, нискообразованите и безработните.

12% от участвалите в изследването посочват, че имат намерение да останат да живеят в чужбина завинаги.
По-често това са млади на възраст до 18 години, ниско образовани, безработни и необвързани респонденти.

Възнамеряващите временно или постоянно да напуснат България най-често посочват като основна причина за това ниският жизнен стандарт у нас (мизерия, бедност) – 48%. По-често това е причината за миграция според високообразованите, хората на възраст между 25 и 35 години и живеещите извън столицата.

За 35% причината е високата безработица в страната. По-често това основание посочват младежите на възраст между 19 и 25 години и жителите на малките градове и селата, представителите на етническите малцинства и нискообразованите.

Липсата на перспектива за младите хора в България – 13% е сред другите причини. Това по-често споделят младежи между 15 и 18 години, жители на областните градове и висшисти.

Зад граница биха заминали, за да се учат в престижен университет 12% от анкетираните По-често това е причина за напускане на страната за учениците и за столичани.

Заради липсата на законност и правов ред у нас биха емигрирали 5%.

Основните причини за напускане на страната, които младите хора посочват, са с икономически характер – нисък жизнен стандарт и безработица. Допълнителни нюанси по тази тема са „по-добри възможности за собствен бизнес в чужбина“, „за да събера пари да си платя кредитите / да започна бизнес / за обучение на децата ми”.

Проучването е проведено в периода 7-19 юни, сред 1100 респонденти на възраст между 15 и 35 години, в цялата страна, предаде "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
32
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До Берлинот какво си се спасил?
46
4
 
34
 
! Отговори
www,00 преди 10 години
ako si nula v rodinata si ,si dve nuli navan,ne si pravete iliuzia nikoi ne se interesuva ot vas,nikoi ne chaka negramotni,niskokfalificirani ,drebni tarikatcheta sas murgav ten.
45
2
 
47
 
! Отговори
malga преди 10 години
Половината слушат чалга
44
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПешоПешо и аз живея 11г в Чикаго,но децата ми ходят на българско училище и държа да ходят те трябва да знаят родния си език,а дали ще се върнем някога в България незная!
43
1
 
34
 
! Отговори
www,00 преди 10 години
dokato vsichko stava po vtoria nachin ,nqma kak da se opravim,na nas ni trebva chingis han,ili chegevara....
42
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КО? НЕ!
41
4
 
36
 
! Отговори
www,00 преди 10 години
ako si nula v rodinata si,si dve nuli navanka,tva e...taka che hubavo si napravete smetkata,tam nikoi nqma da vi chaka sas baklava.
40
1
 
60
 
! Отговори
Берлин преди 10 години
Аз късничко се спасих, но по-добре късно отколкото никога! :)
39
1
 
36
 
! Отговори
До д-р Менгеле преди 10 години
Ти не си никакъв Менгеле, ти си поне четвърто поколение комунист - ***, тесногръд, но с единствено правилно мнение! Ленин би се гордял с пеб
38
3
 
45
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Няма как с помощи да искаме висок стандарт.Сами го казвате нискообразованите,малцинствата и в малките градове.Отстоявайте си правата като ходите на интервю за работа,като видите,че шефа не може едно изречение да каже по-добре бягайте от там.Винаги има избор и още един шанс, и той зависи от нас.Не си мислете ,че в чужбина е по мед и масло и че еврата капят.Труд и знания ,и много лишения.Ако не можете да направите с нещо компромис по-добре не тръгвайте.
37
1
 
38
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
31, същото нещо се отнасяше за замразените заплати и пенсии при Дянков - но вие това така и не успяхте да го проумеете!
36
9
 
40
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Няколко дена чувам, че се учудват, че някои от Претестиращите не знаели името на Президента на България?!.. Ама то това не е проблем на Протестиращите, а на Президента! Че то как да обърнеш внимание, кой е Президента на България, като той не е Фактор в Живота на България и не блести с нищо значимо?!... Я ги питайте за Президента на САЩ. Почти всички в Света знаят, Кой е Обама!.. Дори всички Протестиращи знаят Кой е Азис, Преслава и Тони Стораро... Защо ли?!...
35
2
 
39
 
! Отговори
redordead преди 10 години
Безпартиен, това ОК, но с 80+ часа работа, на-вероятно в ресторант, толкова се издухваш, че не ти остава време да се радваш на парите си, щото от другите 88 часа от седмицата повечето време спиш...така се съсъипваш в дългосрочен план. Да не говорим, че в София специално добрите сервитьори в някоя средна кръчма, тип Дивака, ако бачкат 16 часа на ден, спокойно правят поне 1500 лева...
34
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другаря 31, много добре го каза :D в чужбина на не малко пъти съм се чувствам робче. Но виж свят, виж хора, пък вземеш, че се научиш на нещо. Върнах се с България и не съжалявам. изкарвам задоволяващи ме пари. Затова, мамини, не ми се учете да бягате, а се учете да сте хора.
33
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** и САЩ прогониха и убиха 1,5 милиона българи..
32
1
 
36
 
! Отговори
да ама не преди 10 години
силата, кояо раздвижва великите исторически лавини в политическата или религиозната област, от незапомнени времена е била само магическата мощ на живото слово/А.Хитлер/Пропагандата ни помогна да дойдем на власт... Пропагандата ще ни помогне да удържим властта... Пропагандата ще ни помогне да завоюваме целия свят./Й.Гьобелс/
31
34
 
35
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 10 години
Навън бягат готованците! Тия които вместо да работят тук и с нещо да допринесат за оправянето на държавата, само реват , че тук никой не ги оценява и бягат наготово в някоя уредена "бяла" държава. И тук някои хвалипръцковци се пъчат с хилядидоларови заплати. Избрали са да бъдат *** - ок, но моля, не ни давайте акъл отдалече, как да живеем в нашата си държава и родина - защото тя вече не е ваша...
30
1
 
47
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
Зима.Студ!Малко врабче полузамръзнало стои на улицата.Минала кравата и се иза*кала върху него.От топлото врабчето се свестило и рашило че е прескочило "трапа".Минала котката и видяла врабчо.Извадила го от ла*ното и го изяла.Изводи:1.Не всеки който се*ре върху теб ти мисли злото.2.Не всеки който те вади от ла*ната ти мисли доброто.
29
5
 
57
 
! Отговори
Безпартиен преди 10 години
Какво ми говорите! 5 години университет и на интервюто за един от главните регионални музеи ми викат "младши" 320 лева нетно..... , а в САЩ правих по 2500 $ на месец, вярно с 2 работи по 80+ часа на седмица, но пък като си бръкнеш в джоба, кеф ти ресторант, кеф ти да си платиш сметките, да си напазаруваш филе за 30 $ , кеф ти екскурзийка в края на уморителната работна седмица! Боли ме фара, че ще живея под наем... и това е само началото
28
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И само да вметна, мамини, в чужбина иска да се промените, да се интегрирате. Малко се сещате, виждам ви всеки ден. Ако зависи от мен, емиграцията само с тест за интелигентност.