50:50 - едните искат в чужбина, другите не искат и да чуят

Ниският жизнен стандарт гони младите българи зад граница
Обновена: 20 авг 2013 19:53 | 20 авг 2013 17:04, Камелия Цветанова
237
50:50 - едните искат в чужбина, другите не искат и да чуят
Снимка: Булфото, архив

Почти еднакъв е процентът на българите, които биха емигрирали, и тези, които при никакви обстоятелства не биха го направили.

45% от участвалите в изследване на НЦИОМ младежи заявяват, че при никакви обстоятелства не биха напуснали България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2013", направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

По-често това е позицията на респондентите с висше образование (56% от тях), на хората на възраст между 30 и 35 години (56% от тях), на живеещите в София (52% от тях), на заетите в държавния сектор (58% от тях) и на семейните (53% от тях).

Може да се направи извод, че това са млади хора, които са устроили успешно живота си в страната.

Малко по-нисък дял – 43% от младежите, заявяват намерение временно да напуснат България.

По-често това възнамеряват да направят най-младите на възраст между 15 и 18 години, жителите на селата, представителите на етническите малцинства, нискообразованите и безработните.

12% от участвалите в изследването посочват, че имат намерение да останат да живеят в чужбина завинаги.
По-често това са млади на възраст до 18 години, ниско образовани, безработни и необвързани респонденти.

Възнамеряващите временно или постоянно да напуснат България най-често посочват като основна причина за това ниският жизнен стандарт у нас (мизерия, бедност) – 48%. По-често това е причината за миграция според високообразованите, хората на възраст между 25 и 35 години и живеещите извън столицата.

За 35% причината е високата безработица в страната. По-често това основание посочват младежите на възраст между 19 и 25 години и жителите на малките градове и селата, представителите на етническите малцинства и нискообразованите.

Липсата на перспектива за младите хора в България – 13% е сред другите причини. Това по-често споделят младежи между 15 и 18 години, жители на областните градове и висшисти.

Зад граница биха заминали, за да се учат в престижен университет 12% от анкетираните По-често това е причина за напускане на страната за учениците и за столичани.

Заради липсата на законност и правов ред у нас биха емигрирали 5%.

Основните причини за напускане на страната, които младите хора посочват, са с икономически характер – нисък жизнен стандарт и безработица. Допълнителни нюанси по тази тема са „по-добри възможности за собствен бизнес в чужбина“, „за да събера пари да си платя кредитите / да започна бизнес / за обучение на децата ми”.

Проучването е проведено в периода 7-19 юни, сред 1100 респонденти на възраст между 15 и 35 години, в цялата страна, предаде "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
87
 
! Отговори
Поздрави от Canada преди 10 години
Изразявам съгласие с моите съграждани емигранти които са писали по надолу...Не плюйте по "избягалите", все пак да се навиеш на подобно нещо хич не е ЛЕСНО! Със средства и ако ти стиска Бягаш, ако не - Оставаш. Не съдете и тези които са останали в Родината, не всеки може да си позволи да емигрира...Но тъй като всички сме Българи, е редно да се подкрепяме независимо в кой край на света сме. Всеки си търси щастието и никой не трябва да бъде съден за избора си! Лека вечер и приятен ден за някои!
66
4
 
71
 
! Отговори
bla bla преди 10 години
*** го каза вместо мен ...На 25 години съм и при първа възможност ще стана човек не камък.Който каквото иска да ми пише ...Тези които искат да останат тук са със замъглено съзнание и мисълта че всичко ще си дойде на мястото един ден ....Един ден може би , но няма да ми стигне живота.
65
44
 
42
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Нямаме нужда от "успели" емигрантчета отишли да слугуват на новите си западни господари и да ни дават акъл, колко сме зле. Айде много моля. Заврете се в Евро-Атлантическите си дупки, хвърлете си БГ личните карти, забравете езика, не влизайте в БГ форумите и скъсайте окончателно с "мащехата си България". Еничари отвратителни ! Вие душевен оргазъм изпитвате БГ да е зле и да я плюете, за да се чувствате "успели" ! Нещастници !
64
0
 
31
 
! Отговори
Macho преди 10 години
До ***,00 Ами то и в БГ никой не се интересува.
63
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 70Подкрепям те. Аз също имам висше, НЕ съм от София и владея 2 чужди езика, и работя в сфера коренно различна от образованието ми за 700лв. на месец.
62
2
 
58
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
"КАМЪКЪТ СИ ТЕЖИ НА МЯСТОТО" ! КАК ТЪЛКУВАМ ТАЗИ ПОГОВОРКА : КОЙТО СЕ ЧУВСТВА КАМЪК ДА СИ ТЕЖИ НА МЯСТОТО ,А КОЙТО СЕ ЧУВСТВА ЧОВЕК ДА СИ ТЕЖИ ТАМ КЪДЕТО ЖИВЕЕ ДОБРЕ И КЪДЕТО Е УВАЖАВАН ! АКО ХОРАТА НАИСТИНА СА ДОБРЕ В БЪЛГАРИЯ ОСНОВАТЕЛНО Е ДА ОСТАНАТ В БЪЛГАРИЯ ,НО ЗА ОНЕЗИ КОИТО НЕ СА ДОБРЕ И ВЪПРЕКИ ТОВА ДЪРЖАТ ДА ОСТАНАТ В БЪЛГАРИЯ БИХ КАЗАЛ,ЧЕ СА ХОРА ПОДВЕЖДАЩИ СЕ ПО ПОГОВОРКИ КАТО ГОРЕСПОМЕНАТАТА И ЕКСПЕРИМЕНТИРАЩИ СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ ЖИВОТ ! ЖИВОТЪТ НЕ СЕ ПОВТАРЯ ,НЕ БИХ ЕКСПЕРИМЕНТИРАЛ
61
9
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 35г съм. ИМам висше образование и владея свободно 3 чужди езика. Ако се върна в БГ мога да си намеря някаква работа за огромното финансово възнаграждения от 500 лв. С тази заплата мога само да мизерувам. В чужбина работя като сервитьорка в ресторант и се чувставм хияда пъти по-добре от когато работех "в офис" в тази помийна яма България! Съжалявам, че толкова много време изгубих в БЪлгария! На всички млади мога само да дамсъвет - бягайте и се спасявайте! България е държава на мутрите, олигарс
60
27
 
33
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
само хора без самочувствие, адекватна житейска философия и способности емигрират (или за да спасят кожата). останалите отиват за да учат, за да изживеят нещо различно, за да научат. идват си, заминават пак..
59
27
 
47
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
На запад имаше смисъл да се емигрира преди 10-15 години, когато контрастите бяха по-големи, когато имаше глад за евтина работна ръка и се предлагаше работа под път и над път. Днес няма никакъв смисъл да се емигрира, освен ако не вземаш 500 лв заплата и си пълен нескопосаник. Мималата година на летището във Франкфурт ги видях "мозъците" дето са изтекли - оръфани, одърпани гаврошчета, бачкатори за по 10 евро на час. Иначе в БГ пеят песента "Много сме добре там". Жалка история.
58
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички знаем, че между нивото на безработицата и нивото на заплатите в София и извън нея няма нищо общо. Затова и резултатите са такива. А повечето от тези, които не биха напуснали България са го казали само заради семейството и приятелите.
57
7
 
48
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
Аз избягах в Северна Корея. Сега живея в комунистически рай.
56
3
 
53
 
! Отговори
Безпартиен преди 10 години
До 36: Майна, и ти си прав от една страна, но аз дадох пример само! Това е само първата година.. после е по леко! А относно 1500 лева.... Не всички искаме да живеем в София. И да завърша с една мисъл на човек, който изключително не харесвам като личност: "София трябва да се затрие от земята и в развалините и да се засеят картофи" Съвременно интерпретирана, не може град, който нищо не произвежда и не генерира никаква полза, а само чиновници и бюрокрация да получава близо 3 милиарда на година!!!
55
32
 
44
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
Пиша ви от чужбина идвайте ,чакат ви хиляди неизмити чинии *** тоалетни дърти баби и дядовци на които трябва да се бършат задниците ВИНАГИ си втора категория човек а надеждите за щастлив живот са само една илюзия ПО ХУБАВО ОТ БЪЛГАРИЯ НЯМА ВЪПРЕКИ ВСИЧКО !!!
54
2
 
64
 
! Отговори
Спешна евакуация! преди 10 години
Нека си продължа мисълта тук,щото отредените 400 думи са едно нищо!Искам да видя тая алчна бандитско-мутренско-олигархично-комунистическо-ченгеджийска прослойка дето съпипа толкова човешки съдби от 89'-а насам,искам да ги видя как след 5-10 години ще вият от мъка и ще си скубят косите като няма кой да им работи!!!Като няма повече роби!!!Да ги видя!!!Щото сега им отиват стойностни хора на крака за едното парче хляб,а те нагло им се присмиват!Който се смее последен най-добре се смее...!
53
25
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА ВИ СЕ*А НА ЧУЖБИНАТА НЯМА ДА СЕ ПРЕВРЪЩАМЕ В НАЦИЯ ОТ ЕМИГРАНТИ ДА СИ ОПРАВЯМЕ ДЪРЖАВАТА И ДА СИ ЖИВЕЕМ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!
52
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ot dve godini sym Angliq, ne mislq i da se vry6tam.Jal mi e za stranata.Obi4ah si q...
51
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Със спящи синдикати!Олигарско-бандитска икономика!Чужди вериги с 5-10 пъти по-ниски заплати само защото било България...Изобщо кои още е луд да работи в БГ ?С шуро-бадженаци ,с партиини активисти ,с мутро експлоататори, неграмотни натегачи...
50
2
 
39
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
До bgsoldierНяма да се плашите - всичко върви по план. Десните ги няма , левите ... и тях. Трябваше да дойдат първите , та народа да заобича вторите . Вторите пък заложиха на необразованите , но пък те не носят пари , а само лапат. Та в крайна сметка ни десни ни леви. Сега е време да се появи Господ , но и той няма никаква да я свърши. Ами да се хващаме с овцете и картофите , че трябва и да се яде понякога. Къща с двор в изоставено село = 2500 - 3000 лева.
49
1
 
76
 
! Отговори
учителка преди 10 години
Какво полезно нещо направихте за България, за да задържите младите? Вдигнахте ли заплатите, поне колкото са в мижавата Гърция? Набихте ли на кол поне един от електората на ДПС, за да го опечете бавно на жар? Сега е 50 на 50, но тенденцията е да се покачва в полза на напущащите тази мизерна дупка...
48
1
 
70
 
! Отговори
Спешна евакуация! преди 10 години
Как няма да избягам и да се махна оттука???!!!Съжалявам,че си загубих толкова години в тая България!!!До 20-30 дни максимум се махам!!!От 2 седмици ходя да си търся работа и навсякъде нагло ми се подсмихват!С 2 висши инженерни образования съм и с чужди езици...Навсякъде е едно и също-или ти искат пари за да започнеш или най-вече много,ама много яки връзки!Писна ми вече от тая шуробаджанащина и/или връзкарство!България е една огромна пустиня дето нищо не става-ни работа,ни бизнес...!Потъващ кораб