Крадат лични данни с SMS-и за печалби

Преглед на печата на 21 август
Обновена: 21 авг 2013 07:37 | 21 авг 2013 07:00, Петя Славова
23
Крадат лични данни с SMS-и за печалби
Снимка: Булфото

Известните доскоро фишинг измами вече се преместиха от интернет в телефона, констатира "Монитор". Само в последните няколко дни хиляди българи получиха SMS-и, които ги приканваха да дадат личните си данни, за да получат милиони от награда на Европейския съюз. Ако доскоро потребителите получаваха писмо на електронната си поща от "приятел в беда", който има спешна нужда от пари, сега престъпниците са се изхитрили и вече пращат SMS-и. Краткото съобщение на английски гласи, че абонатът току що е спечелил между 3 и 5 милиона паунда награда, отпускана от Европейския съюз. За да си прибере парите обаче, абонатът трябва да си изпрати трите имена, мобилен телефон, а в по-късен етап се иска и информация като номер на лична карта и адрес.

Хаосът с изтеклите по давност задължения към хазната става все по-голям, коментира под глава "Сега". Според сегашната законова уредба те стават изискуеми от 2014 г., ако длъжниците не подадат изрично заявление до НАП сумите да бъдат отписани. Финансовото министерство предлага преходният период за отписване на задълженията да бъде удължен до 2015 г. И този краен срок, и фиксирането на точна дата, към които е следвало да са платени старите задължения - до 1 януари 2008 г., обаче създават неравнопоставеност между длъжниците, коментират експерти.

"Вадим още свидетели срещу Килърите 3. В петък, когато е мярката в Апелативния специализиран съд, ще доведе още свидетели, които ще конкретизират действията на структурата", отбелязва в интервю за "Стандарт" главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. "Освен вече намерения труп, за който се предполага, че е на безследноизчезналия Теодор Неофитов, търсим останките на още 2 жертви. Събираме доказателства и за други убийства - на конкурент в бизнеса с разпространение на наркотици например", посочва Лазаров.

Едно от аристократичните семейства, владели цитаделата на най-стария европейски град - Провадия-Солницата, е било избито по особено жесток начин и захвърлено в масов гроб. Възможно е да става въпрос дори за фамилията на Царя на солта. Трагедията от 4300 г. пр. Хр. разкрива екипът на проф. Васил Николов, който окончателно почисти костите на 5 скелета, захвърлени в оваляна яма с диаметър 1,7 м, информира на първа страница "Стандарт". В изкопа са открити останките на две деца на не повече от 4-5 г., юноша, жена и мъж. Черепът на едно от хлапетата е напречно разсечено, телата им са положени по гръб едно до друго.

Уникален мъжки пръстен от края на 14-ти век със специална кухина за отрова изникна при разкопките на нос Калиакра, анонсира на първа страница "Новинар". Най-вероятно е използван за политически убийства, като в специална кухина се е поставяла смъртоносното вещество, което лесно се е изсипвало в чашата на врага.

Пръстенът би могъл да бъде на някой от обкръжението на сина на Добротица - Йоан Тертер, коментира в интервю за "Телеграф" доц. д-р Бони Петрунова. "Може да на бъде някое поставено лице от противниците на Добротица, т. е. български служител на генуезците, които са воювали с него и много са се надявали по един или друг начин да преодолеят неговата политика, която е била насочена към Венеция", смята още експертът. Петрунова допълва, че ще се опитат да изследват и отровата, която е държана в пръстена.

Българчетата, които живеят в чужбина, но учат наша история, литература и география, ще получат правото знанията им за сготвения клас да бъдат признати. И няма да държат приравнителни изпити за съответната завършена година, съобщава "Труд". Това предвижда проект на промяна в наредбата да валидиране на знанията на децата ни, които се обучават зад граница.

 Всеки таксиметров шофьор ще има лично досие от 1 септември, пише "Преса". То ще се изготвя от фирмата, в която работи, и ще се представя при проверки от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

Папката ще съдържа свидетелство за съдимост на водача, както и данни от КАТ за неговите нарушения на пътя - фишове, глоби и актове, уточнява изданието, позовавайки се на транспортния министър Данаил Папазов.

Стотици са желаещите индийски младежи да учат медицина в българските университети, анонсира на първа страница "24 часа". До 40 първокурсници от Индия се очакват през септември в Медицинския университет в София. А 194-ма индийци вече са дипломирани лекари от университета в Плевен. Интересът към българското медицинско образование е голям заради доброто качество и признатите европейски дипломи. Затова, въпреки високите за индийските стандарти годишни такси - 7000-8000 евро, България е добър избор.

"Българинът не е подготвен за здравословни проблеми при пътуване", констатира в интервю за "Новинар" доктор Любомир Алексиев. "За съжаление в България нещата още не са на това ниво, на което са в развитите западни страни. Там голяма част от хората, предприемащи пътуване, търсят предварителна консултация. Особена група пътници са децата, възрастните хора и хронично болните. И трябва да се каже, че не само лекарите са ангажирани с тази работа. Хората, занимаващи се с туристически бизнес, също трябва да са подготвени в тази област. Когато организират туристическа дейност, трябва да знаят какви са здравните аспекти на тези пътувания, а и психологическите. Защото сигурността при пътувания до голяма степен зависи от здравето на човека", съветва експертът.

Три месеца след предсрочните парламентарни избори на 12 май броят на българите, които искат нов вот, продължава да расте, пише "Сега". Според последното национално изследване на "Галъп" от периода 1-8 август 56 на сто от анкетираните остават убедени, че трябва да има предсрочни избори в рамките на една година. Резултатите от подобен сондаж на същата агенция от юли потвърждават, че става въпрос за трайна нагласа - тогава за това настояват 54 процента от запитаните. БСП има 4-процентова преднина пред основния си политически съперник ГЕРБ, е акцентът, който "Дума" извежда като водещ от изследването.

Спад в одобрението на президента Росен Плевнелиев регистрира последното проучване на "Галъп", допълва по темата "Преса". През юли доверието в него се е равнявало на 41 процента, докато сега то е едва 37 на сто.

"Време е да се говори за реформи", призовава в интервю за "24 часа" политологът Димитър Аврамов. "БСП и ДПС трябва да проявят воля и през правителството да направят адекватни ходове, за да стигнат до ситуацията , в която отиваме на избори, не водени от отчаянието, а водени от позитивни очаквания и в ситуация, в която партиите водят дебати за реформи, а не кой е по-лош, по-корумпиран и кой злоупотребява повече. За съжаление, дебатите в последните години се свеждат до това кой е по-отвратителен", коментира Аврамов. По думите му президентът трябва да поеме инициативата и да води диалог с правителството, колкото и да не го харесва.

"Авторите на закона за е-управление са си създали база за добри печалби", е заглавието над интервю в "Сега" с бившия зам.-министър на транспорта Валери Борисов. "Наистина съм учуден защо не се получи приемственост с предишните два кабинета, защото и при управлението на Марин Райков е-управлението беше на фокус. То е чудесен инструмент за повишаване на прозрачността, за намаляване на корупционния натиск в администрацията и за удобно, лесно и относително евтино предоставяне на административни услуги, без да се срещате лице в лице със самата администрация", посочва Борисов.

На всеки две сватби в България се пада по един развод. Около 1000 семейни двойки хвърлят халките всеки месец, а за цялата 2012 г. броят им е 12 хиляди. Тези, които са встъпили в тайнството на брака през миналата година, пък са 22 хиляди. Тази статистика отразява на първа страница "Телеграф", позовавайки се на доклада за демографското развитие на социалното министерство. Данните сочат още, че през 2012 г. са се родили 69 121 бебета, от които около 40 000 са извънбрачни.

"Има леко забавяне, но не и спиране на европроектите в община Бургас", заявява в интервю за "Труд" кметът на града Димитър Николов. "В някои министерства имаме проблем с полагането на подписи от служители. Но това е, защото там все още не са структурирани екипите, все още не смеят да подписват или тепърва се запознават с материала. Така че има леко забавяне. Мога да дам пример с веоалеята Бургас - Сарафово, която е част от големия проект за интегриран градски транспорт и се чака с нетърпение", подчертава Николов.

В интервю за "Монитор" Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие и храни, заявява: "Рамката на бюджет 2014 г. се уточнява, но като цяло средствата за земеделие, предвидени от националния бюджет, ще бъдат повече. Най-малко поради факта, че наред със средствата, които са заложени в бюджет 2013 г., ще се добавят 70 млн. лева за възстановяване на акциза за горивата. Знаете, че тази държавна помощ беше нотифицирана от предходния екип на МЗХ, но така и фермерите не получиха средства по нея въпреки обещанията и подписаните споразумения с правителството на ГЕРБ.

Средства за подпомагане на животновъдството, тютюнопроизводството, плодове и зеленчуци ще бъдат осигурени от националния бюджет." Според Бъчварова за да се развие средното фермерско стопанство, се изисква подкрепа. "За да се върви към производства, които носят по-голяма добавена стойност, по-високи доходи, като животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, е необходимо финансиране, което да осигурява стабилност на производствените структури. Когато прилагаме политика за подпомагане на малките стопанства, за стимулиране на младите фермери, за инвестиции в пазарна инфраструктура, в създаване на малки преработвателни цехове, в осигуряване на защита от природни бедствия, в наука, ще имаме перспективата на развитие в сектори", категорична е Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повече седя, отколкото мисля, но май трябва да съм много куха лейка за да повЕрвам, че ей така от нищото съм спечелил и лично съдбата ми праща СМС...
18
0
 
2
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
До АФ Явно я пишат на кирилица защото ако е на латиница може и да неможеш да я прочетеш правилно.
17
0
 
8
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Докато има балъци, а в България балъци с лопата да ги ринеш - винаги ще се намери някой тарикат да ги излъже.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оня ден получих смс че моят телефонен номер печели 5 милиона! британски лири от Европейския съюз. Да съм си изпратил личните данни на мейл: win***eugrant8 :D
15
3
 
4
 
! Отговори
иво преди 10 години
аз винаги пращам смс-и защото може и найстина да спечела тия милиони, а не искам да пропускам тая възможнос. Тоя месец има 50 лева сметка само заради такива смс-и.
14
0
 
6
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Ха... че то още има ли балъци,които да вярват на такива култови "смс-и за печалби" ?!?! :) ;) :) Сигурно има де...... след като все още има баби и дядовци,които си дават цели пенсии или кинтите,дето са ги събирали под дюшека или в буркани :))) сума ти време на "АЛО АЛО ИЗМАМНИЦИ" !!!! Колко ги предупреждаваха.... и милиционерите... и по медиите... и все още се хващат! :( Българска работа! :(.....
13
1
 
0
 
! Отговори
dp преди 10 години
14 - АФ - казвай с какво да помагаме щом ще завладяваш света с българския езиквместо английския да го завладява, че както си се развикал с тия all capitals ще проглушишвсички. И кажи коя българска дума да ползваме вместо "phishing".Откъде се намират хора да отговарят на ачик (още една хубава БГ дума :D ) спамсъобщения така и не успявам да разбера вече бая години ама ей го.
12
9
 
4
 
! Отговори
krisa55 преди 10 години
Още по-голям спад ще бележи доверието към псевдо президента, хората осъзнаха, че Плевнелиев не е достоен държавен глава и не може да му се гласува доверие, той не е обединител на нацията, той е народен предател.
11
3
 
19
 
! Отговори
АФ преди 10 години
ЕЙ МЕРЗАВЦИ ПИСНА МИ ДА ВИ ЧЕТА АНГЛИЙСКИТЕ ДУМИ ,ВСЕКИ ДЕН *** ЖУРНАЛИСТ СЕ МИСЛИ ЗА МОДЕРЕН КАТО ПОЛЗВА АНГЛИЙСКА ДУМА ,(ФИШИНГ)НАПИШИ Я НА АНГЛИЙСКИ ПОНЕ ЧЕ ДА ЗНАМ ЧЕ СЪМ В АНГЛИЯ ИЛИ МИ СМЕНЕТЕ ПАСПОРТА С АНГЛИЙСКИ ИЛИ АМЕРЕКАНСКИ КАТО ЩЕ НИ КОЛОНИЗИРАТЕ И ПОДГОТВЯТЕ ЗА АСИМИЛАЦИЯ ТО ПОНЕ МИ ДАЙТЕ ПАСПОРТ И ГРАЖДАНСТВО.ПОЛИЦИЯ НАПИСАНО С АНГЛИЙСКИ ДУМИ НА ЖИЛЕТКИ НА КОЛИ ВИЕ СЪВСЕМ ИЗПЕРКАТЕ БЕ МОДЕРНИТЕ НЕ СТЕ МОДЕРНИ ,АЗ КАТО ОТИДА В ГЪРЦИЯ ИЛИ АНГЛИЯ НЯМА ТАБЕЛИ НА КИРИЛИЦА ЯСНО!...
10
0
 
13
 
! Отговори
баш селянин преди 10 години
А някой да знае коя банка не е на мафията,моля да каже,а за личните ни данни ни ги взимат под път и на път,само като почна работа ми взимат всички документи преснимат ги и след три месеца забравили къде ги оставили пак ми ги търсят,а бе това с личните данни си е тъмна история не можем да ги разберем,*** пък си дават л.к и мафията точи ддс като създава фирми фантоми,а бе въобще тези лични документи въобще не са лични...
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хахаха, като чуя за изследване на Галъп и не ми остава нищо друго освен да се изсмея с глас. толкова им вярвам
8
0
 
14
 
! Отговори
макето преди 10 години
Баси чекам скоро през мобифоно да ми изпият виното глрй ти кви наглеци
7
4
 
5
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
do 6 V Bg. centrofugata taka zdravo raboti, che e trudno da razberesh koe e liavo i koe diasno.Diasnata pozicia raboti s liava sistema, s liavata pravi manipulativni kombinacii da izglejda diasna.Tova e na kratko.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пардон, на #2 исках да цъкна още един плюс, ама ми се отметна ръката.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО ДЕБОРАПО ПРИНЦИП В ТЕОРИЯТА И СВЕТОВНАТА ПРАКТИКА ДЕСНИТЕ ПАРТИИ СА НА ЕДРИЯ КАПИТАЛ- ИНДУСТРИЯТА- ВЛАДЕЛЕЦ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО.ЛЕВИ ПАРТИИ СА НА НАЕМНИЯ ТРУД- ОТ 200 ГОДИНИ Е ТАКА И ТОЧНО ЗАТОВА НЕ РАЗБИРАМ БЪЛГАРСКИТЕ ДЕСНИ И ЛЕВИ.НЕ СА МИ НЕОБХОДИМИ АНАЛИЗАТОРИ И ЖУРНАЛИСТИ, ЗА ДА СИ ОБЯСНЯ СЪБИТИЯТА- ИМА ЕДНИ ДАННИ ОТ ЕДНО ПРОУЧВАНЕ- ГЛЕДАМ, МИСЛЯ, АНАЛИЗИРАМ, ПРАВЯ ИЗВОДИ. ДРУГОТО СА МАНИПУЛАЦИИ.
4
3
 
4
 
! Отговори
Balakov преди 10 години
Haide pak pepel v ochite na horata.Osnovnoto deistvie na tezi prouchvatelni agencij.I koi im plashta za da lazat i manipulirat naroda.Neka poznaem ot edin pat,ot raz deto se kazva.Hem ni lazat,sem im se plashta ot nashija dzob.Taka da e dokarash
3
2
 
20
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
do Анонимен 2"ГАЛЪП ДОКАЗВА, ЧЕ НАЙ-МНОГО ПРОЦЕНТИ ..................... КОЙ ВИ ПРАВИ АНАЛИЗИТЕ ? "*************************************oтг. - ПAPИTE.ПAPИTE ПРАВЯT HEЧУВAHИ И АНАЛИЗИ. OБPЪЩAT ЛЯBOTO B ДЯCHO И ДЯCHO B ЛЯBO, БЯЛOTO B ЧEPHO И ЧEPHOTO B БЯЛO.
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕГАТИ МАНИПУЛАТИВНАТА СТАТИЯ- ГАЛЪП ДОКАЗВА, ЧЕ НАЙ-МНОГО ПРОЦЕНТИ- 25, СА ЗА ПЪЛЕН МАНДАТ ОТ 4 ГОДИНИ. ДОКАЗВА СЪЩО, ЧЕ РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК И ГЕРБ ГУБЯТ ОДОБРЕНИЕ И ТО С 4-6 ПУНКТА- КОЙ ВИ ПРАВИ АНАЛИЗИТЕ. ИМА ПУБЛИКУВАНИ ДАННИЕТ И ВСЕКИ МОЖЕ САМ ДА СИ НАПРАВИ ИЗВОДИТЕ.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква кражба е това, след като ги получават с тяхно съгласие...