БСП и ДПС още не са решили да вземат НСО от президента

ГЕРБ настоява службата да е на подчинение на държавния глава
Обновена: 26 авг 2013 14:43 | 26 авг 2013 14:40, Камелия Цветанова
61
БСП и ДПС още не са решили да вземат НСО от президента
Ще премине ли НСО към МС? Снимка: Булфото, архив

Никой няма интерес прибързано да решава проблеми, които касаят националната сигурност, заяви председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Атанас Мерджанов пред БНР.

Според него е по-разумно политиците да помислят съзнателно за това как да разположат дебата по проблемите на сигурността, защото се изискват преди всичко професионална експертиза, широка публичност и политическо решение.

Преди дни стана ясно, че уравляващите обсъждат нови закони в сектора за сигурност. Една от идеите предвижда парламентът да назначава шефовете на Националната служба за охрана (НСО) и на разузнаването, а не както е сега – това да става с президентски указ.

„Имаше проекти на ГЕРБ - пакет от 4 закона, които не видяха бял свят заради болезнените амбиции на тогавашния вътрешен министър“, коментира днес Мерджанов. Той припомни, че в края на 2012-а имаше съгласие до голяма степен сред политическите сили по тези въпроси.

„Очевидно развръзката през следващите месеци, не без поведението на самия президент, допринесе за някои разногласия в това направление, коментира Мерджанов. Според него обаче протестите срещу правителството не могат да се обвързват с неприемането на този пакет закони.

Относно въпроса дали НСО трябва да бъде преместена или да остане към президента, Мерджанов обясни, че още няма решение.

„Изказана е една хипотеза, която не е лишена от смисъл и логика, от гледна точка на поведението на президента през последните няколко месеца. Той претендира, че държавният глава е обединител на нацията, но неговите действия напоследък съвсем не водят в това отношение. Един подобен въпрос би следвало да се обмисли още веднъж от експертите при максимална публичност и тогава да бъде взето политическото решение“, разясни Мерджанов.

Депутатът Янко Янков от ДПС, който е председател на комисията по отбрана, коментира, че НСО не е охранителна фирма, а е част от службите, призвани да отговарят за националната сигурност на страната.

В същото време и той призна, че въпросът за евентуалното преместването на НСО към МС не е обсъждан на политическо ниво. Неговото лично мнение обаче е, че НСО трябва да бъде там, където са и другите служби.

Той даде пример с Великобритания, където към премиера има съвет на разузнаването, в който са всички служби. В определен момент те се събират, вземат решение и носят отговорност.  Президентът трябва да бъде част от тази система, но не може никой да я доминира, категоричен е Янков.

Според депутата от ГЕРБ Веселин Вучков НСО трябва да остане към президентската институция, защото тя трябва да е равно отдалечена от всички власти.

Все още вярвам, че по темата за сигурността може да се постигне някакъв консенсус. Той е необходим, категоричен бе депутатът.  Според него идеите за промени в законите не са заради война между институциите.

„Балансиращата роля на президента при назначаването на висши служители в сферата на сигурността е изключително необходима. Тук промяна не трябва да се прави“, каза още той. 

Атанас Мерджанов от левицата увери, че част от законопроектите на ГЕРБ ще бъдат взети като основа.

„Двата закона – за разузнаването и военна информация, бяха относително готови и по тях ние и тогава нямахме драстични забележки, по-скоро ги бяхме приели като възможните и нужни закони“, припомни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Когато тройния експеримент приключи, ще има много *** по улиците, така ми се чини.
26
3
 
9
 
! Отговори
Антипод на мафията преди 10 години
Съвсем понятно е, че Росен Плевнeлиев е трън в очите на мафията и на нейната уродлива тройна коалиция ! Той е техен антипод, светла личност, която показа, че България има експертно-политически потенциал от стойностни млади хора с морално-делови качества и култура, достойни за уважение от цивилизования демократичен свят ! Ето затова будните българи са на площадите вече трети месец - за да бъдат всички държавни институции поведени от именно такива съзидателни родолюбиви личности !
25
1
 
8
 
! Отговори
Росен-трън за мафият преди 10 години
Съвсем понятно е, че Росен Плевнeлиев е трън в очите на мафията и на нейната уродлива тройна коалиция ! Той е светла личност, който показа, че България има експертно-политически потенциал от стойностни млади хора с морално-делови качества и култура, достойни за уважение от цивилизования демократичен свят ! Ето затова будните българи са на площадите вече трети месец - за да бъдат всички държавни институции поведени от именно такива съзидателни родолюбиви личности !
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до агент 25 Моля докладвайте за другаря Башар и хамериканските бунтовници!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми г-н Гурчо пак е налапал някоя пачка долари и му е мнооого зор за Сирия!
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целия свят говори за Сирия, а по нашите медии няма нищо... Какво става????
21
5
 
19
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Докато в президенството се разхождаше Първанов агент от ДС два мандата не ревяхте *** комунистически, докато същият назначаваше консули и аташета от ДС не ревяхте а сега ревете щото Плевналиев ви се опъна и за Пеевски и за консули и за протестите и за всичките ви лъжи и манипулации. Какво стана с бюлетинити от Костинброд!?, каква е тази нова техника за подслишване!?, къде отиде 1 милярд заем, къде ви са европарите, какво ли ви питам, като отговора го знам. ОСТАВКА!!!!
20
6
 
4
 
! Отговори
DA SE ZAKRIVA NSO преди 10 години
DA SE ZAKRIVA TOVA NSO...NE ISKAM DA PLA6TAM ZAPLATI NA OHRANITELI NA BOIKO BORISOV
19
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доста пъти го казаха много хора - президента нали е главнокомандващ на армията - да изкарва танковете и да изтреби червените *** и производните им!!!!!!
18
5
 
28
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
До DerАбе той поне си има жена, че някой от ръководителите на столетницата си харесват мъже. Да не говорим, че Ореха си е под чехъла на Станишев от началото на мандата. Така че не ми обяснявайте кой бил под чехъл, много моля.
17
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Та той жена си не може да управлява-НСО иска
16
30
 
5
 
! Отговори
Der преди 10 години
Нека за президент да изберем някой който става за тази работа, не го командва жена му вкъщи, и не пере пари през офшорки. Да не ни се смеят хората на акъла да имаме за президентче мъж под чехъл.НЯкой с образование трябва за тази работа и г-н Местан ще е подходящата кандидатура за поста.
15
2
 
22
 
! Отговори
До "боклуци&quo преди 10 години
Ми ще ни управляват, като половината българи си стояха в тях по време на изборите, ще ни управляват. А турците си гласуват, което е тяхно право.
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"БСП и ДПС още не са решили да вземат НСО от президента" смешници, АТАКА ще реши не БСП и ДПС, както стана и с останалите "важни" решения. Редакторите на този сайт не се научиха да скалъпват поне верни заглавия на темите си, да не говорим за статиите....
13
6
 
30
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
Типично ченгеджийско поведение. Опит за извиване на ръцете на държавния глава. Заплаха от сорта - "Внимавай какво правиш, защото и ние имаме начин, да те ударим!". Виждали сме много другарски безобразия през последните 20-тина години, но такова чудо като сегашните свинщини не очаквах, че може да видим от другарите. Този път надминаха себе си. И с Пеевски, и с обидите към протестиращите, и с провокациите, и с автобусите. Нацията наситина е разделена и това е видно с просто око. В момента пошлото, неграмотното, простоватото, се опитва да управлява с насилие и заплахи. С една дума - комунистите с
12
14
 
12
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Какви въстания,*** такива???? Много,много ви е плитка паметта!!! ЗАБРАВИХТЕ,БЪРЗО ЗАБРАВИХТЕ: дето разкарваха с колите на НСО жени на покупки, маникюр,фризьор,любовници по срещи,деца на училище и вземане след училище,по 15-20 охранители на човек и за всичко това ПЛАЩАМЕ НИЕ-обикновенните данъкоплатци!! Е,време е да се въведе РЕД,защото до сега тази служба е не НАЦИОНАЛНА,а ЧАСТНА ОХРАНИТЕЛНА!!Който има нужда от охранители да си ги наема и им плаща.Аз ли трябва да му плащам охраната!!!!
11
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За мен Плевнелиев е най-достойният български президент ,който сме имали. И това ,че комунистите искат цялата власт и ,че не е комунист и в президентството не им дава мира,защото кажете една власт в България ,която да не е подчинена на тройната турско-българска власт.И Станишев и Доган *** за власт, а Сидероглу той е като ветропоказател ,обръща се натам накъдето са пачките с пари.
10
36
 
12
 
! Отговори
Der преди 10 години
Вземайте ги от Офшорков. Катоще има избори нека да са 3 в 1, да гласуваме и за президент, щото този не струва.
9
9
 
35
 
! Отговори
маги преди 10 години
Те защо не вземат да решат да си ходят,че от техните безумия вече ни дойде в повече.
8
10
 
34
 
! Отговори
Базилио преди 10 години
Според мен, като правят промени от новата Гнойна коалиция, трябва да гледат и малко в перспектива. Рано или късно властта ще се смени, мнозинството в Парламента вече няма да е тяхно и тогава гледайте какъв рев ще настане. Ще се смея с глас.