БСП и ДПС още не са решили да вземат НСО от президента

ГЕРБ настоява службата да е на подчинение на държавния глава
Обновена: 26 авг 2013 14:43 | 26 авг 2013 14:40, Камелия Цветанова
61
БСП и ДПС още не са решили да вземат НСО от президента
Ще премине ли НСО към МС? Снимка: Булфото, архив

Никой няма интерес прибързано да решава проблеми, които касаят националната сигурност, заяви председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Атанас Мерджанов пред БНР.

Според него е по-разумно политиците да помислят съзнателно за това как да разположат дебата по проблемите на сигурността, защото се изискват преди всичко професионална експертиза, широка публичност и политическо решение.

Преди дни стана ясно, че уравляващите обсъждат нови закони в сектора за сигурност. Една от идеите предвижда парламентът да назначава шефовете на Националната служба за охрана (НСО) и на разузнаването, а не както е сега – това да става с президентски указ.

„Имаше проекти на ГЕРБ - пакет от 4 закона, които не видяха бял свят заради болезнените амбиции на тогавашния вътрешен министър“, коментира днес Мерджанов. Той припомни, че в края на 2012-а имаше съгласие до голяма степен сред политическите сили по тези въпроси.

„Очевидно развръзката през следващите месеци, не без поведението на самия президент, допринесе за някои разногласия в това направление, коментира Мерджанов. Според него обаче протестите срещу правителството не могат да се обвързват с неприемането на този пакет закони.

Относно въпроса дали НСО трябва да бъде преместена или да остане към президента, Мерджанов обясни, че още няма решение.

„Изказана е една хипотеза, която не е лишена от смисъл и логика, от гледна точка на поведението на президента през последните няколко месеца. Той претендира, че държавният глава е обединител на нацията, но неговите действия напоследък съвсем не водят в това отношение. Един подобен въпрос би следвало да се обмисли още веднъж от експертите при максимална публичност и тогава да бъде взето политическото решение“, разясни Мерджанов.

Депутатът Янко Янков от ДПС, който е председател на комисията по отбрана, коментира, че НСО не е охранителна фирма, а е част от службите, призвани да отговарят за националната сигурност на страната.

В същото време и той призна, че въпросът за евентуалното преместването на НСО към МС не е обсъждан на политическо ниво. Неговото лично мнение обаче е, че НСО трябва да бъде там, където са и другите служби.

Той даде пример с Великобритания, където към премиера има съвет на разузнаването, в който са всички служби. В определен момент те се събират, вземат решение и носят отговорност.  Президентът трябва да бъде част от тази система, но не може никой да я доминира, категоричен е Янков.

Според депутата от ГЕРБ Веселин Вучков НСО трябва да остане към президентската институция, защото тя трябва да е равно отдалечена от всички власти.

Все още вярвам, че по темата за сигурността може да се постигне някакъв консенсус. Той е необходим, категоричен бе депутатът.  Според него идеите за промени в законите не са заради война между институциите.

„Балансиращата роля на президента при назначаването на висши служители в сферата на сигурността е изключително необходима. Тук промяна не трябва да се прави“, каза още той. 

Атанас Мерджанов от левицата увери, че част от законопроектите на ГЕРБ ще бъдат взети като основа.

„Двата закона – за разузнаването и военна информация, бяха относително готови и по тях ние и тогава нямахме драстични забележки, по-скоро ги бяхме приели като възможните и нужни закони“, припомни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам за офшорките на Плевнелиев ама знам за офшорките на Моника Станишева. Само ,че платенита надничари на тройната гмеж повтарят само лъжите дето са им написани на лисчетата.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bochko tikvetoи като управляваха с тях до къде ни докараха,да избягат децата ни
5
8
 
40
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
"БСП И ДПС още не са решили да вземат НСО от президента" Една противоконституционна партия,която "БЛАГОДАРЕНИЕ" на БСП и АТАКА потурчи БГ.в съвременен вариянт си позволява да решава подобно нещо! Хора даваме ли си сметка за какво става въпрос?
4
7
 
40
 
! Отговори
акуд преди 10 години
тези нещастници се самозабравиха, нещата искат истинско въстание или ще ни погубят
3
6
 
17
 
! Отговори
Пеевски преди 10 години
Ако не стане НСО ... поне председател на парламента?
2
11
 
21
 
! Отговори
Пеевски преди 10 години
Станишев и Местан са големи държавници. За ДАНС не стана, ама са ми обещали че НСО е мое. Страхувам ли ви?!?
1
8
 
37
 
! Отговори
боклуци преди 10 години
*ати гяурския народ, турци го управляват, а той си мълчи хаахаха