1100 лева на месец ни струва един бежанец

Идващите от Сирия растат постоянно, търсят къде да ги настанят
11 сеп 2013 17:30,
205
1100 лева на месец ни струва един бежанец
Снимка: архив, Impact Press Group

Издръжката на един бежанец за месец е 1100 лева, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов, който беше изслушан от вътрешната комисия към парламента. Той уточни, че в тези 1100 лева влизат разходи за настаняване, изхранване, санитарни пакети и т.н. 

Към този момента бежанците са малко под 4000. Нарастването е доста динамично. За август месец са 1050. От началото на септември са около 550, заяви Маринов.

Той обясни, че в момента Националният оперативен щаб взима спешни комплексни мерки. Най-неотложният въпрос е намиране на допълнителни помещения за настаняване, обясни зам.-министърът.

С близо 400 сме надхвърлили лимита на местата, където са настанени сега, заяви той. В момента се прави опит до края на седмицата да бъдат осигурени още 600 места. 

Още по темата
По думите на Маринов всички министерства, държавни институции и областни управи са предоставили списъци със сгради, отпаднали от необходимост. Служители към Агенцията за бежанците ще направят оглед на тези сгради и ще прецени тяхното състояние.

Няма възможност да взимаме сгради, които са в лошо състояние и трябва да бъдат ремонтирани дълго време, заяви зам.-министърът. Той не каза къде са сградите, които се имат предвид, но уточни, че е намерено подходящо място и в София.

Трябват ни преводачи от арабски език, набеляза той следващия проблем.

Създадена е методика, при която да се отделят лицата от рисков контингент, които влизат на територията на страната ни. Това цели да отсее мирните граждани от потенциално криминалните елементи. Криминногенната обстановка в страната в момента не е влошена, уточни още зам.-министърът. Чужденците, които попадат в рискови групи, ще бъдат настанявани в закрит тип лагери.

Васил Маринов коментира още, че има желание по-бързо да бъдат обработвани заявленията за получаване на статут на бежанец с цел да се освобождават места за настаняване. В никакъв случай това не става за сметка качеството на проверката, обясни зам.-министърът.

Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов е видно, че има проблем с бежанците.
Едва днес има филтрационен център, който функционира, заяви Цветанов. Той не е член на комисията, но дойде да чуе мерките във връзка с кризата в Сирия.

С 80% е нараснала миграционната вълна, обясни още той.

Това беше един от проблемите, който беше поставен на изслушването на премиера Орешарски. За голямо съжаление през всички тези месеца не са предприети мерки, които можеха да избегнат тези затруднения, каза Цветанов.

Бившият вътрешен министър се обяви категорично против изявленията, че може да бъде затворена границата ни с Турция при нарастване на бежанската вълна. 

По думите на Цветанов има няколко причини, заради които това няма как да се случи. Това ще струва огромен разход на бюджета на министерството, трябва да бъдат осигурени 10 млн. лева, за да могат да бъдат подсигурени тези 274 км граница, заяви той. 

По негови думи страната ни е подписала всички международни спогодби за бежанците. Цветанов обясни още, че е дал препоръка да се започне работа с държави от Европейския съюз, които могат солидарно да приемат част от тази бежанска вълна. Това е практика, която се е прилагала винаги, когато има подобно засилено присъствие на подобна бежанска вълна на територията на Европа, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

По негови думи изграждането на палаткови лагери за бежанци е временна мярка и тя не може да реши проблема за постоянно.

Той беше категоричен, че партията му няма да политиканства и ще подкрепи всяка разумна мярка за справяне със ситуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: бежанциСирияиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
3
 
11
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
А в Швейцария *** протестираха, понеже ги настанили в бомбоубежище- било им задушно, не им харесвали условията. Та така- "бедните" швейцарци отказали да теглят кредит/общинския съвет на селото/ , за да им купуват фургони, а "богатите" българи харчат по 1100 лева / месечно за ***.
165
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички си затвориха границите, само простите българи не. На всеки му е ясно защо. Нашите *** си мислят, че ще точат помощи от ЕС и други фондове, а пък майната му, че ще се напълним и ислямска ***.
164
3
 
9
 
! Отговори
Омерзена преди 10 години
Гледна точка: ако не друго, то в България всеки може, ако пожелае, да изрази личното си мнение в интернет. В Сирия това не е така. Естествено няма да описвам очарователни моменти като: да се събудиш рано сутрин и вместо топло кафе и вестник в кухнята си намираш банда въоръжени мъже, неясно за кого точно работещи (просто пример). Основна идея: мислете за хората, не за националността, старайте се да помогнете, както можете, не заради религия, политика и пр. Приятен ден и се усмихвайте повече.
163
5
 
7
 
! Отговори
razgradski pop преди 10 години
не дезинформирайте обществото..бежанците не струват нищо на БГ...парите идват от няколко арабски страни и фондове на ООН и ЕС, отделени специално за такива случаи...
162
1
 
7
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Граница, България, Франция - филм 1993 г.Малка погранична застава. Един войник, следвайки условията на системата, се превръща в убиецДемек изпълнява войнския си дълга кам Родината - пази границата и залавя разни демократи."Граница" е силен израз на протест в новите демократични условия на освободеното от цензура творчество. Наградата "Златен Беярд" в Намюр, Белгия/1995/.Драма по време на мрачния тоталитаризъм. Границата с Турция, пиле не може да префръкне2013 г. Разцвет на демокрациятаГраницата я няма, десетки хиляди ислямисти нахлуват в благоденстващ БулгаристанПо жълтите паве
161
3
 
7
 
! Отговори
амбри преди 10 години
правителството ни са *** щом не мислят за българите а да хрантутят от нашия джоб някакви там пришълци.ОСТАВКА
160
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 10 години
СУПЕР.....тъкмо удобно да свием некои друг нерегламентиран милион от тъпия БГ ***
159
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И все още ще идват и палатки им приготвят а за зимата тия 1100 лева да не станат евра.Чух че Гърция предвидливо си е затворила границата а ние СПИМ за пореден път сладки сънища и блянуваме за помощи от ЕС.Така още ще фалира държавата.Откъде ги вземат тия пари няма прозрачност.Всичко е мъгла.Те и досега ни лъгаха че сме с по малък дефицит и инфлация от Гърция но техните доходи са къде къде по високи.
158
2
 
4
 
! Отговори
уфф преди 10 години
Да правят да струват и да ги връщат. Съчувствам им, ще им помагаме с каквото можем, ама тук не ги искам!
157
1
 
9
 
! Отговори
bg-somaliq-eu преди 10 години
Ха сега без да искаме казахме колко е минимума за да се преживее месеца.Не 350 не 150 а 1100.Предлагам да се прекръстим на Сомалия.
156
2
 
10
 
! Отговори
Наглеци преди 10 години
Ей 179, знаеш ли колко Българи едва сварзват двата края. Не стига че ги приемаме, но и претенции. Да ти пикая на правителствата, на договореностите и всякакви изгъзеци върху нашия народ. Наистина съм срещу протестите, но ако в новия бюджет не залегне нарастване на пенсиите с 10 процента, ще съм в първите редици на протестиращите. Защото ми писна да мизерствувам заради такива социални дейности, изяждащи моето право на поне малко сносен живот. 1100 лева - вие сте луди за обесване, тадоме мръсни
155
1
 
10
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 10 години
В България социалният минимум за 2012 година е 236 лв. Смея да твърдя, че за много българи тези пари за член от семейството са мираж... No comment!!!
154
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 164-безмозъчен си повече и от нашенски ***.Хабер си нямаш за обикновенните,човечни,гостоприемни и трудолюбиви араби!Злобееш,защото си страхлив да хванеш сопата срещу тия,които те броят като дебилен електорат!
153
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей на това му се вика геноцид срещу собственият ти народ - Асад използвал химически оръжия, нашите използват прогонването на нацията по цял свят като ги лишава от елементарен стандарт и начин на живот. 1100 лв. - как го изчислиха като дори работещ българин не получава толкова? Как не ги е срам? Как искат после българките да раждат? Ми няма да раждат или ще раждат ама в чужбина - граждани на чужда страна, не й на тая мащеха България.
152
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А какво ще стане когато вече няма къде да ги настаняват! Ще продължат ли да ги приемат и докога? За Европа и САЩ България е ценна и важна само геополитически. Ние сме една територия,държавата отдавна умря. Населението е оставено на изживяване- с все по-лошо здравеопазване , образование и тотална духовна и материална деградация. Сирийците ще се оправят, но ние не.
151
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е по-малко от режийните на държавата за един ***. Тия поне могат да работят, ама не могат да глауват...
150
1
 
18
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Добре бе, какви 1000 лв. ей на земята пустее, накупете с тези пари мотики и лопати и ги пратете да садят и копаят...
149
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** при *** само, че идващите са били по богати от нашите, хаааа.... Те за това викат те!
148
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това е поредната шега -1100лева за всеки един арабски *** ,за сметката на бедният българин ,ами тогава ние живеем богато ,пппоооооооооо
147
1
 
23
 
! Отговори
matao преди 10 години
Щом издръжката на един бежанец е 1100 лв, логиката подсказва, че и издръжката на един българин е толкова. Само че мнозинството българи взимат по-малко, а минималната работна заплата е почти 4 пъти по-ниска. Парадокс?!