Не ходим на преглед заради ниска здравна култура и страх

Преглеждат 400 000 българи по програма "Спри и се прегледай"
13 сеп 2013 21:30, Красимир Ангелов
24
Не ходим на преглед заради ниска здравна култура и страх
Снимка: Булфото, архив

Ниската здравна култура, неинформираността и страхът са основните причини хората да не ходят на профилактични прегледи, заяви в Разград Лили Асенова, представител на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Тя е част от мобилния екип по проекта "Спри и се прегледай", който бе представен в лудогорския град. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на  човешките ресурси" и е на обща стойност е 19,5 млн.лв.

Лили Асенова посочи, че има близо 60 вида рак, но не всеки може да бъде открит чрез скрининг, докато ракът на маточната шийка, на млечната жлеза и на дебелото черво могат. И колкото по в ранен стадий се обхване едно от тези заболявания, толкова е по-успешно лечението, толкова по-малко пари ще се дадат за лечение на онкологично болен и самият човек, семейството и близките му няма да страдат, заяви тя.

Специалистът подчерта, че до края на годината се предвижда да бъдат прегледани 400 хиляди души от възрастовите групи, които са изложени на най-висок риск към тези заболявания.

Целевата група за скрининг на рака на маточната шийка включва жени на възраст от 25 до 60 години. За рака на млечната жлеза - от 50 до 69 години, а за рака на дебелото и правото черво - жени и мъже, навършили 50 годишна възраст, посочи Асенова.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
плаща се преди 10 години
Не са БЕЗПЛАТНИ профилактичните прегледи.През 2005 отидох за мамография- имаше обява за профилактични- изгледаха ме като ЕТ и ми казаха, че това е за вече съмнителни- първо- опипване.Във всеки кабинет пласщах такса, за изследване на кръв- също- 12.50 при пенсия тогава 225 лв- много.И слава Бог- излязох здрава.Няма пари: протези, обличане на зъби, очила се губят, чупят- добре, че децата помагат, но гледам да не правя излишни разходи.Ям малко-плодове,зеленчуци,сирене,вода, разходки.Дано умра така
18
0
 
3
 
! Отговори
ТАТО преди 10 години
Явно си е проличало удивлението ми и побърза да ми каже (ДА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА НО ТЯ НЕМОЖЕ ДА ПОКРИЕ ВСИЧКО) КОЛЕГИ МИ БЯХА КАЗВАЛИ ЗА ТАКИВА НЕЩА НО НИКОГА НЕВЯРВАХ А сега аз бх надупения както се казва Работех на вън и това ме спаси а детето чакаше на количката в коридора.Не бях подготвени незнаех колко млко остана да ли тръгнат сълзите Колко доктуре (колкото имаш) бръкнах в джоба си щяхме да ходим с женами та плащаме разгодите след операцията оставих 300$ тои кимн аи излезе хаиде момче ви
17
0
 
3
 
! Отговори
тато преди 10 години
И да не съм голусловен.Ще разкажа изсторията от варна съм доктора е Големанов по съдова херургия.Синъмипретърпя травма от баскетолен мач къса връзки и прави разширена вена.Стигнасе до операция тогава синъми драга ми лили беше ученик и по здравната каса но уважавания доктор ме превика минути преди да го заведът на операционнатамаса и знаетели какво ми каза директно (КАКТО ТИ ТАКА И АЗ РАБОТИМ ЗА ПАРИ БЕЗ ШИШЕТА КОКОШКИ ПУИКИ И ТЕМ ПОДОБНИ )Останах втрештен неучаквах такова нещо
16
0
 
3
 
! Отговори
tato преди 10 години
ниската здравна култура, неинформираността и страхът са основните причини хората да не ходят на профилактични прегледи, заяви в Разград Лили Асенова, представител на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.уважаема ЛИЛИ не ниската култура после ще се върна и на културата но вие най одбре знаете защо не се преглеждат хоратаЗАЩОТО ДРАГА МИ ЛИЛИ ПО ГОЛЕМИ КОЖУДЕРИ ОТ ВАС НЯМА НА ТОЯ СВЯТ.Вие използвате закон и грабите колкото можетеимам и доказателство бях потърпевш драга ми ЛИЛИ
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълни глупости са това!
14
1
 
3
 
! Отговори
проверяващ преди 10 години
не ходете на преглед включена е автоматична декодираща система която осигурява увреждания с цел източване на здравната каса по все по скъпи пътекина снимката виждат е мощна античовешка апаратура която се ползва за увреждания вкл последвали прегледа балгодарение на следене на жертвите през лични и здравноосигурителни документи снабдени с холограми убиици .Иначе врагове на хората ползват касови апарати за допълнително увреждане след прегледа и подменяне на дофтори в телата за опасни илачи
13
0
 
8
 
! Отговори
дамн преди 10 години
"Не ходим на преглед заради ниска здравна култура и страх", ясно изразена от лекарското съсловие. Търгаши в бели престилки. Нулева разлика м/у тях и шиптърите на Илиянци.
12
0
 
8
 
! Отговори
Поинтересувах се преди 10 години
от програмата и се оказа, че това е само за статистиката на СЗО.Взимат се само фекални проби за окултна кръв и се изгражда база данни,Няма колоноскопия, която може да хване изменения в ранен стадии, защото е скъпа процедура,а наличието на кръв е вече напреднал стадиий.Както винаги в БГ ще се похарчат пари без реална полза за хората.Да не говорим за това на какъв принцип се избират те,след като даннни за тях постъпват от онкоболници???,а не от Дж.П.за фамилна обремененост с цел превенция.
11
0
 
13
 
! Отговори
Стефка преди 10 години
Ако са само 25-30лв за прегледа и да приключиш ,добре ,ами ако се появи нещо....с какви пари ще го лекуваш? Аз добре помня как преди 20г. си ходехме и на лекар ,и на зъболекар.Редовно и без страх .И лекарите бяха авторитети....не ходим на лекар от страх ,че нямаме пари....толкова просто.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко това което пишете въобще не е вярно. В България лекарите са търговци, само че търговци- мошенници. Продават нула професионализъм за една средна надница на ден. Никой не иска да ходи при такива.
9
6
 
6
 
! Отговори
Диана преди 10 години
Въпрос на приоритети: Всеки сам си решава дали ще отдели 25-30 лева и да отиде на лекар профилактично (дори и платен преглед), защото е отговорен към себе си и към близките си, или ще пуши, пие или яде малко повече тоя месец (да речем). Българинът е научен да ходи на лекар само, когато го боли. Той цял живот си дава здравето за пари, а после като опре ножа до кокала - парите за здраве.
8
1
 
19
 
! Отговори
Некой си преди 10 години
Аз поне на това съм благодарен.Работодателя ми може и да ми скъсва *** от бачкане 24/7 365 дена в годината, ама праща на профилактични прегледи далеч от понятието проформа, колкото нещо там да има.Лошото е, че малко българи имат такива работодатели.Те в масовия случай са робовладелци.Иначе, ако трябва да чакам на мойто GP, алеле майко.Там не отидеш ли в първите 2-3 дена от месеца край! Няма и толкоз! Ама умирам! А няма да умираш сега,я! Дръж се малко мъжката, другия месец!
7
0
 
16
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Не ходим защото ни се отказва.
6
0
 
22
 
! Отговори
нона преди 10 години
трябва да ходя на контролен преглед на 6 месеца т.е. 2х около 30лв, отделно изследвания и видеозон още около 50-80лв,отделно всеки месец при джпи за лекарства, без преглед - 12х3лв и в аптеката за намалени и редовни лекарства още 60лв на месец ... приблизително 1200лв годишно - та искам да кажа с 350 лв доход, много ме е СТРАХ! :) .... НЯМА ПАРИ!
5
2
 
25
 
! Отговори
123 преди 10 години
"Не ходим на преглед заради ниска здравна култура и страх" - няма такова нещо. Отиваш при личния доктор и се оказва, че 'точно сега' не може да те прати щото нямал направления или ти дава едно и ;ела другата седмица и пак цакай 2.90 При най-добро желание и необходимост тия профилактични прегледи можеш да направиш за около 6 месеца с посещение всяка седмица при личния доктор, стотици часове чакане и естествено работещите хора се отказват. Оказва се обаче, че личния доктор е отчел профилактични п
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като се знам какъв съм инджинер, ме е страх да отида на дохтор.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ти, някога да си ходил в в болница, дето пишиш тия глупости!?
2
4
 
34
 
! Отговори
Fan преди 10 години
Не ходят хората, защото и да си болен джипи-то няма да ти обърне внимание ако се доредиш, да не говорим ей така превантивно да отидеш на преглед...Да не говорим, че т.нар задължителния профилактичен преглед се прави проформа - питах моя личен лекар и тя ме успокои, че няма да ме глобяват (?!?) - бил съм минал на преглед :) По документи. Така са по мое мнение почти всички хора...
1
0
 
23
 
! Отговори
Бари преди 10 години
и най вече заради парични средства...