На добър час! Новата учебна година започва днес

Звънецът бие за първи път за близо 64 000 българчета
Обновена: 16 сеп 2013 07:12 | 16 сеп 2013 07:12, Веселина Йорданова
30
На добър час! Новата учебна година започва днес
Новата учебна година ще бъде открита тържествено. Снимка: архив, БулФото

В цялата страна ще бъде открита тържествено новата учебна година. Близо 756 хиляди ученици и 127 хиляди учители ще влязат в класните стаи днес.

За първи път класната стая ще прекрачат 63 596 българчета - почти толкова, колкото и в последните две години. В София обаче се очакват 700 първокласници повече. Според експертите това се дължи най-вече на непреставащата миграция към столицата в търсене на работа и препитание.

17 училища в цялата страна ще бъдат закрити заради липса на деца, в 62 училища ремонтите ще продължат и след първия учебен звънец, съобщава БНТ. Дори и да има незавършени ремонти, няма да има училище, което да не посрещне възпитаниците си, обеща просветният министър Анелия Клисарова. Остават обаче поредица от нерешени въпроси, като факта, че само 3% от българските учителите са под 29-години.

Всички безплатни учебници от 1 до 7-ми клас вече са в училищата. Те струват на държавата близо 20 млн. лева. За втора година училищата ще приемат и 5-годишни деца. В цялата страна е подсигурено целодневно обучение за всички деца до 4 клас. По цял ден в класната стая ще могат да прекарват и учениците до 8 клас на средищните учебни заведения.

От Просветното министерство имат амбицията да модернизират от тази година класните стаи в цялата страна с интерактивни дъски, таблети и безжичен интернет. Обмисля се и въвеждането на социален пакет за млади учители, за да се привлекат повече педагози под 30-годишна възраст.

Новата учебна година започва и в някои от университетите у нас. Премиерът Пламен Орешарски ще открие новата академична година в Университета за национално и световно стопанство. Официално начало на учебните занятия ще бъде дадено още в Медицинска академия и в Националната спортна академия.

През тази учебна година учениците ще имат общо 5 ваканции и два неучебни дни - 21 и 23 май, когато ще се проведат матурите и изпитите след 7-ми клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
безмълвен преди 10 години
1 учебен ден . спира кола на забранено място до училище и от нея излиза 14 годишен шофьор.служителят на мвр се приближава към момчето и забележете: казва му да премести колата на което ученикът го пита защо.следва акт на стойност 450 лв. , който бива скъсан на момента от провинилия се непълнолетен без книжка шофьор.това е истина и се случва в ветово ,русенско.
22
1
 
4
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Науката е това нещо,което е водело човечеството напред и сега ние,хората живеем по-добре от преди 100,200 или 1000 години благодарение на науката а не на религии,войни,гадатели,екстрасенси.Честит първи учебен ден на всички българи!
21
2
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
От опит знам, че днес е щастлив ден само за децата от 1 или 2 клас. По-големите мразят този ден, защото им свършва любимият период от годината - невероятната лятна ваканция, изпълнена с веселие и игри. Доказан факт е, че дори лятната ваканция да я направят 6 месеца, на учениците пак ще им се види малко. Докато 90 % от учителите у нас са баби на 50 години с праисторическо преподаване, учениците ще влизат с нежелание в училищата. Децата трябва да се привличат, а не насила да ги държиш в стаите.
20
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 10 години
За какво да учат, като после ще берат ягоди?
19
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Анонимен 14Айде роме оди да пасеш кравите.
18
1
 
12
 
! Отговори
даскал преди 10 години
УчилищеДетенце хубаво,пиленце любаво!Къде под мишницас таз малка книжица?Отивам, бабичко,макар и слабичко,книга да се уча,добро да сполуча./Иван Вазов/
17
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До ЛЪЖИ И ЛИЦЕМЕРИЕИди да пасеш овцете ***
16
0
 
8
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
Успешна и плодотворна учебната 2013 / 2014г. !Желая на всички учащи здраве, повече присъствие в часове и леко усвояване на уч. материал.На дъщеря ми - студентка в МУ , отправям същите пожелания !Попътен вятър, деца !!!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
zhelevroman преди 10 години
Правейки елементарна сметка съгласно цифрите цитирани по горе:756 хил. ученици делим на 127 хиляди учители резултатът който получаваме е повече от учудващна всеки 6 ученика се пада по един учител, което би трябвало да радва защото това прилича на персонално обучение, което би трябвало да дава много добри резултати и съответно грамотно население.Печалната истина е, че ние имаме изключително слаби резултати от националните изпитвания провеждащи се всяка година.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
64 000 българчета!? По-скоро 64 000 български гражданчета. А, колко от тях са ***.
13
8
 
5
 
! Отговори
ЛЪЖИ И ЛИЦЕМЕРИЕ преди 10 години
Днешния ден --- най-лошия и мразен ден. Нищо добро не ви очаква в училище,само тормоз и мъчилище.
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам защо, но този "празник" 15-ти септември винаги ми е лъхал на някаква тоталитарщина, точно както 8-ми март и 1-ви май.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес започва най-позорната учебна година от Освобождението на България от турско робство през 1878г. Съд за националните предатели от турско-комунистическото правителство!-от утре всички деца с *** и турски произход ще учат задължително *** и турски език, дори да нямат интерес за това; за тази цел бяха написани нови учебници по турски отпечатани в огромен тираж; част от *** деца ще бъдат "определени" като турци; това е с цел да се докаже колко много турци живеят в България и турският език да се утвърди като втори официален език;-отпаднали са много важни теми от учебниците
10
5
 
7
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Обещаха ни Светло бъдеще, а погледнете какво облачно време е сега! Даже и Слънцето ни скрива вече, за милите ни Дечица и то точно за Първия им учебен ден?! Милост нямат тези управляващи, ей! Протестиращите, спите ли? Я-я, веднага бегайте да протестирате и да ни върнат Слънцето вече тия Управници...
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес точно за първия учебен ден в небето над София от тъмно летяха самолети и пръскайки незнам с какво си отсавяха онези следи които вече всички знаем,рано тази сутрин се очертаваше да е слънчев и топул деня ,но вместо това сега над София има еднисивкаво-сини мазни облаци,които нямат нищо общо с естествените облаци,мисля си ,че да изберът да пръскат точно на първия учебен ден кохато всички деца са навън не е случайно,просто тия американци планомерно и целенсаочено най вече децаъа ни ни затриват
8
1
 
17
 
! Отговори
аа преди 10 години
Горките ни деца! Телевизията и интернета ги превърнаха в смахнати идиотчета!
7
3
 
10
 
! Отговори
savremennik преди 10 години
Колкото повече навлизате в образователната система, толкова повече възможности възникват за контрол над вашето мислене. А истинското просветление на човек идва с разширяване на съзнанието и достъп до висшите нива на познание. Преобладаващата част от традицонното образование затваря умовете и ги фокусира единствено върху този физически свят.
6
0
 
15
 
! Отговори
Честитооо преди 10 години
Честит празник, деца! Бъдете здрави, щастливи и се научете на най-важното - да сте добри хора! :)Честито и на учителите! Благодарим ви!
5
16
 
4
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
През 1989 година в България тръгват на училище над 120 000 първокласници !!! Днес техният брой е наполовина 64 000 ....Това е тежкото наследство на ГРОБ!
4
0
 
12
 
! Отговори
тиква преди 10 години
учебниците били стрували на държавата 20млн лева.Е какво, това изречение ми навява мисълта ,че държавата едва ли не си ги къса от сърцето.