Депутати предлагат държавна субсидия и за Католическата църква

Такова предложение е нормално да бъде подкрепено, обяви Пламен Славов
Обновена: 17 сеп 2013 22:22 | 17 сеп 2013 22:21, Красимир Ангелов
31
Депутати предлагат държавна субсидия и за Католическата църква
Снимка: Булфото

Народни представители от парламентарната комисията по вероизповеданията и парламентарна етика ще предложат в бюджета за следващата година да бъде предвидена субсидия и за Католическата църква в България, съобщи председателят на комисията Пламен Славов след среща с председателя на Епископската конференция на Католическата църква у нас Христо Пройков.

По думите на Славов Католическата църква за първи път е заявила в официално писмо до комисията и дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет да й бъдат отпуснати такива средства.

"Досега сме били на самоиздръжка и ако получим тази субсидия, ще бъде една добре подадена ръка към нас", каза след срещата Христо Пройков. "Такова предложение е нормално да бъде подкрепено, така както се подкрепят от бюджета на държавата останалите традиционни вероизповедания", коментира от своя страна Пламен Славов.

Той добави, че тъй като през последните няколко години размерът на бюджетната субсидия за вероизповеданията не е променян, ще бъде направено и предложение да се предвиди по-голяма сума за следващата година, с оглед включването и на Католическата църква.

Изучаването на предмета "Религия" също е било сред коментираните теми по време на заседанието на комисията. Желанието на Католическата църква в България е усилията в тази насока да продължат.

Според Пройков вероучението трябва да заеме достойно място в обучението на младите поколения, защото по думите му така ще се даде възможност българския народ да израства с християнските добродетели и ценности.

(БТА)


31
Още от
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
damata преди 4 години
И да питаме ние тия умници от НС защо трябва аз да давам пари от моите данъци за религия която не изповядвам?Това имали го някъде по света да се поддържа чужда църква и религия? Всички депутати са продажници и родоотстъпници!Проклети да бъдат до девето коляно!АНАТЕМА!
26
0
 
1
 
! Отговори
Мирянин преди 4 години
Водят се дела за педофилията на поповете.Църквата има нужда от пари за адвокати......иначе ще се разори.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е-е па щом дават на ходжата да дадат и на другите.Те поповете ни и без това всичко слагат по джобовете и все реват за пари.Имат имоти ниви гори и пак искат.За народа и неговото дередже никой не хае.Ами всичко раздайте.Ето и Б.Б. като беше в болница кой ходи да лиже-маже-патриарха и ходжата.Но пък се оправи човека и няма вече кръвно.Хайде на "Многая лета".
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Българин 27
Скъпи теисти,
Ако религията не съществуваше, и нямаше тъмни векове / джихади / гонения / горене на хора / други рекреативни занимания на фундаменталистите, в момента щяхме да летим сред звездите, вместо да сме дърпани няколко века назад.
23
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Скъпи атеисти, ако не е била църкват и християнската вяра, днес всички щяхме да се обрязваме и да се наричаме с източни именна, Мохамед и Али.
Всички държави в които християнството е на почит, са проспериращи и богати и обратното, никой неможе да спори с фактите, и това което Бог прави и благославя.
22
3
 
9
 
! Отговори
някой преди 4 години
Чакайте малко, има огромна разлика между православната и католическата църква. Православната е национална църква, тя е тясно свързана с България и с нейната история. Католическата е чужда институция, чийто център се намира в чужбина. Ватикана разполага с милиарди, ако не и с трилиони долари. Това е може би най-богатата институция в света. Откъде-накъде българският данъкоплатец ще финансира една чужда институция?
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Религията НЕ ТЕ УЧИ НА МОРАЛ. Тя те учи на ФАЛШИВ МОРАЛ, наложен чрез заплахата от ада...
Насила хубост не става.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито стотинка за тези попове! Религиозните организации са всичко друго НО НЕ И БЕДНИ!
А пък относно религията в училище - тотално безумие! Училището е място за просвета, а не за промиване на мозъци с религиозни догми.
Плюс това, КОЯ ТОЧНО религия ще се учи? Православие, католицизъм, ислям, коя?
Всяка от тях твърди че е "правилната".
Аз викам, да се "учи" атеизъм т.е. НАУКА И РАЦИОНАЛНО МИСЛЕНЕ.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонимен 19,
"Атеистичната пропаганда" не съществува дори като понятие.
Над 70% от младото поколение сме де факто атеисти, дори и да се водим т.нар. културни християни - спазването на някои традиции, но без реална вяра в божество.
Твоят тип хора няма място във време на разум и прогрес. Библията е доказано невярна, и няма никакви доказателства за съществуването на бог, още по-малко за шумерския бог на войната, по късно станал бог на евреите - Яхве.
18
4
 
4
 
! Отговори
lokster преди 4 години
Майкооо... пак ли тази религия! Стига сте я набутвали в училищата! Така наречените "християнски ценности" са силно надценени - няма такова нещо.
Едно не ми е ясно - ако има вероучение, как в час по биология ще учиш за еволюцията и Дарвин, а в час по вероучение ще те учат че земята е на 5000 години?
Или пък в час по астрономия - как ще учиш за възрастта на Слънчевата система?
Ами ако не си християнин, или си атеист? Пак ли трябва да се учиш на прехвалените "християнски ценности". Глупости!!!
17
0
 
7
 
! Отговори
!!!!! преди 4 години
Църквите да си се издържат от даренията на посещаващите ги !!!
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-жалкото е, че плода на атеистичната пропаганда, която си служеше основно с лъжи, клевети, злепоставяне е твърде многоброен. Мнозина българи са толкоз прости, че продължават да бълват безбожни настроения, не малка част са *** на чужди интереси, останалото Православно малцинство, което е далия името на тази държава етнос, е унижавано всячески и от комуняги, и от папищаши, и всякаква сектантска, родоотстъпническа ***. Господ да ни е на помощ!Търновски Климент Друмев е казал, каквото трябва
15
0
 
5
 
! Отговори
tato преди 4 години
Уважаеми депутатковци народа изнемогва отказахте увеличение на минималната заплата че нщмало пари а искали да субсидират и католическата църква.Вие бъзикатели се с народа или кво ние мрем гладни а вие църкви ще ми събсидират.Тия дето ходят с по 200 килца злато по вратовете те ли са бедните и краино нуждаещите дето от една свещ вадят пари за 100 на тях някои правили им одит НАП разследвали ги какво печелят какви доходи имат имоти движими и недвижими не нали то се води на господ и аллах
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дупедавци! Когато бедните почнат да дават на богатите, стават още по-бедни!
13
0
 
9
 
! Отговори
Бобсън преди 4 години
Най-богатата държава в света е Ватикана...
12
4
 
7
 
! Отговори
nerez преди 4 години
Вън религиите от училищата! И без друго достатъчно глупости им набиват в главите че религиозни щуротии само им липсват. Който иска децата му да са вярващи може да си ги води на неделни учулища или нещо подобно. Има много нечиста връзка между поповете и човешките глутници на които им викате партии. Поповете изпълняват задачи и после политиците им плащат с общите пари. С други думи народа си плаща да го лъжат.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само това оставаше, да ги хрантутим тези...
10
5
 
8
 
! Отговори
Напалм Детов преди 4 години
Христиени, *** и все останала сволоч верващи... еднакво ненужни.

Нито стотинка за тези безмозъчни и.иоти!!!
9
2
 
17
 
! Отговори
leo1971 преди 4 години
к'ви субсидии к'ви пет лева?
който иска да дарява но не и на калпак от бюджета
като цяло религиозни организации (основно православна, разбираемо) имат имоти за над 5млрд. евро в българия и ги ползват и отдават под наем така че да се оправят
допълнителни пари за техен маркетинг хич не ми се дават като данъкоплатец, по-добре за здравна или образователна система
8
14
 
4
 
! Отговори
турчин преди 4 години
Редно е исляма като втора, а скоро и като първа религия да получава субсидия. Сега когато нашите от ДПС управляват е редно да се направи. Иначе се получава дискриминация, вярвам че ще си съгласите с мен.