Овчаров: Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре

"Говоря обективно, не искам да съм лош пророк"
Обновена: 21 сеп 2013 13:42 | 21 сеп 2013 11:23, Камелия Цветанова
124
Овчаров: Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре
Румен Овчаров. Снимка: Булфото, архив

Въпреки че токът поевтиня с около 5 на сто от август и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев даде заявка за ново намаление на цената, предшественикът на поста му  Румен Овчаров се изказа доста песимистично.
 „Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре. Тъй като непрекъснато се говори, че либерализацията ще спаси въпроса, аз имам мнение, че либерализацията и изкуствените опити за въвеждане на конкуренция в сфери на естествените монополи води до точно обратния ефект", коментира той по Нова телевизия.

На въпрос защо сегашният енергиен министър Драгомир Стойнев прогнозира ново понижаване на цената на тока, Румен Овчаров отговори с усмивка, че много ще се радва да го види и допълни, че говори обективно и че не иска да бъде лош пророк. „Електроенергията, която се продава, ние я купуваме на цена почти 10 пъти по-висока от цената от атомната електроцентрала в Козлодуй", коментира още Румен Овчаров.

„Особено през 2012 г., когато ГЕРБ твърдяха, че нямаме нужда от нови мощности и че от „Белене" няма нужда, вместо да пуснем първия блок в „Белене", тази година те въведоха 1300-1400 мегавата възобновяеми енергийни източници, главно 1000 мегавата от тях - фотоволтаици. Между другото, по плана на същото правителство до 2020 г. трябва да имаме 300 мегавата, а ние вече имаме 1000. Това е причината, която доведе до рязкото покачване на цената на електроенергията", обясни бившият министър.

Още по темата

По негови думи цената на тези високи фотоволтаици продължава да се плаща и в момента, а дефицитът, натрупан миналата година, продължава да се трупа и в момента.

На въпрос дали не става въпрос за противопоставяне на интересите, свързани със зелената енергия и на тези, свързани с атомната енергия, Румен Овчаров отговори, че това е „елементарен и нелеп прочит".

„Може да има атомна енергия без възобновяеми източници, но няма как да има възобновяеми източници без атомна енергия. Фотоволтаиците се използват около 1300-1400 часа в годината, вятърните - около 2000 часа в годината, а годината има 8760 часа. Останалото време нали разбирате, че някой друг трябва да остане да работи", поясни Овчаров.

Относно обвиненията срещу Румен Овчаров, че е подписал особения залог по ТЕЦ „Марица" 1, заради който централата прави скъп ток, а сметките на хората се явяват залог за години напред, бившият енергиен министър бе категоричен, че всичко това е било измислено и е било етап от поредицата атаки срещу него.

Във връзка с проведената акция заради АЕЦ „Белене" Румен Овчаров заяви, че я оценява противоречиво: „От една страна съм доволен. Дано органите на реда наистина погледнат какво се случи с проекта „Белене", защото от 2009-а до 2012-а се харчеха едни пари по този проект, а в същото време той се разрушаваше. Това е най-голямото престъпление за последните 20 години в България. Не става дума за източване на пари, това е най-големият и най-икономически ефективният проект, който позволихме да бъде омаскарен".


„Не ме дразни нито липсата на отговор, нито самият въпрос кой назначи Делян Пеевски. Опитът да се направи този въпрос в екзистенциален за българското общество в този момент показва, че протестът се изчерпва духовно и идейно, след като Бойко Борисов и реформаторското мнозинство направиха всичко възможно, за да го изчерпат физически", коментира Румен Овчаров във връзка с нестихващата енергия на антиправителствените протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: ценатокОвчаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
5
 
! Отговори
да преди 10 години
До АнонименГледаме филма : Станишев иска да измести старите енергийни акули като Овчаров с политически и полицейски средства. От това нищо няма да излезе освен държавата да се срине и кликата на БСП , която Станишев се опита да отсвири, да се върне и да го свали. Борби на клановете в БСП , ние разбира се, че ще платим скъпо и прескъпо.
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Престъпникът ,терорист Овчаров създал Задължителните фондове за Пенсионно Осигуряване които разграбват парите на 8 млн граждани с закон Тезихора никога няма да видят стотинка от парите си а престъпника трябва публично да бъде осъден на ДОЖИВОТЕН затвор БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА .Нагла *** комунистическа *** .
102
0
 
9
 
! Отговори
акуд преди 10 години
ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА или дпс ще бъзика Българите, вечно
101
18
 
5
 
! Отговори
клм преди 10 години
Румен Овчаров е наи-умният и интелигентен мъж в България,жалко,че нашето тъпашко племе,вкл. и електоратът на БСП не го оцени!!
100
0
 
4
 
! Отговори
иван преди 10 години
Ками,правилното спрежение на глагола "изчерпя" в 3л.,мн. число е "изчерпЯт",но шопските даскали ,които ви учат са също толкова неграмотни.Основата на книжовния език е търновският,тоест източен диалект.
99
23
 
6
 
! Отговори
ceci_ преди 10 години
БРАВО на Р. Овчаров, както винаги разумен,единствения политик имащ знанията да се изказва по темата!
98
0
 
12
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
софиянец,прав е, че цената на тока ще върви нагоре. И е прав защо ще бъде така.Няма "естествени монополи", а само такива, разрешени от държавната нормативна уредба. Тук е смешното в изказването му.Това, което не е смешно, е, че Държавата, в лицето на Управляващото мнозинство определя кои кръгове и монополи ще диктуват енергийната цена за българския народ, защото имат финансов интерес от това (продажни са).За ГЕРБ - вече видяхме. Фирмите за ВЕИ. Скъпо за народа на РБ. Твърде скъпо.;-)))
97
1
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре. Тъй като непрекъснато се говори, че либерализацията ще спаси въпроса, аз имам мнение, че либерализацията и изкуствените опити за въвеждане на конкуренция в сфери на естествените монополи води до точно обратния ефект"Четете, щото за добро или лошо по-добър на тема "Енергетика" в БГ не се е родил... Дори се сещам какво направи с група калинки... майката им... електрифицира...
96
0
 
6
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Явно сме народ от МРАЗЕЩИ.В постовете, касещи даден политик, публикуват най-често неодобрявашите го.Изливаната тук негативна енергия е следствие от нещо... Беднотия, безпомощност, неудовлетвореност от Живота, еснафско самосъзнание... Или съвкупност от всичките + още нещо?Тази тенденция се забелязва във всички постове тук.За съжаление....;-)
95
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най не му се ще конкуренция на Овцата, естествени монополи имало...Ей това сънуват и бълнуват червените ***.А в Германия като има конкуренция в енегретиката, да не им е зле бе, *** червена?
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Овчо, стига си плакал за Белене бе. Не ви щем руските проекти, с които вие да завлачите милиони и руските ви господарли милиарди.И американски проекти не щем.Искаме си НАШИ проекти, които са в наш интерес и изготвени по наши условия, пък ако има за тях инвеститори - хубаво, ако няма - да се спасяват.Аман от гадни, безродни продажници. Вие майки нямате ли бе, *** долни?Родината - това е нещо като майката, толкова ли не можете да го проумеете бе, *** прогнили...
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Muntcho Demokrata BETO *** NE PRIDIRQC ITEBE MOEEEEEE DA OPANEEEEEEEEEE
92
1
 
18
 
! Отговори
нагъл тип преди 10 години
Абсолютен *** и крадец!
91
1
 
3
 
! Отговори
barbi преди 10 години
majka kuchka!!!
90
1
 
3
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
браво
89
13
 
9
 
! Отговори
22 преди 10 години
Като гледам тук се изказват само едни "познавачи" ум да ти зайде. Но едва ли такива недорасли експерти знаят, че по-евтина енергия от атомната няма. А след наколко години като затворят реакторите на Козлодуй ще купуваме ток от съседите, които сега купувут от нас, но имат разума да си построят АЕЦ-ове. Но умните и тогава пак ще винят за всичко комунистите, които едва ли са виждали някога. Божичко, свещена простота
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Овчарския да не се прави на неразбрал. От бесепето измислиха волтаиците *** 8 пъти по-голяма цена от другия ел ток. Когато Курумбашев и гагаузов се откажат от собствените си ВЕИ, тогава може да се вярва на червенитв. те обещават по 5 лв за ток на семейство а в същото време правят далавери за милиони .
87
1
 
20
 
! Отговори
ДРАНЬЕ преди 10 години
ДЕДО МИ казваше , КОМУНИСТ и свинска мас се сваля само с ДРАНЬЕ!!!!!!!
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
shte varvi, ati kolko pari izkradi tap selianin .nali si ot selo deto ni garmi ni vali alchen bejanec.
85
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
- Много хубаво куче.Пригладен бял косъм.Браво.Каква порода е?- Руска овчарка.Има страхотно обоняние.Надушва газта от километри.- Как му е името?- Румен.