Овчаров: Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре

"Говоря обективно, не искам да съм лош пророк"
Обновена: 21 сеп 2013 13:42 | 21 сеп 2013 11:23, Камелия Цветанова
124
Овчаров: Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре
Румен Овчаров. Снимка: Булфото, архив

Въпреки че токът поевтиня с около 5 на сто от август и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев даде заявка за ново намаление на цената, предшественикът на поста му  Румен Овчаров се изказа доста песимистично.
 „Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре. Тъй като непрекъснато се говори, че либерализацията ще спаси въпроса, аз имам мнение, че либерализацията и изкуствените опити за въвеждане на конкуренция в сфери на естествените монополи води до точно обратния ефект", коментира той по Нова телевизия.

На въпрос защо сегашният енергиен министър Драгомир Стойнев прогнозира ново понижаване на цената на тока, Румен Овчаров отговори с усмивка, че много ще се радва да го види и допълни, че говори обективно и че не иска да бъде лош пророк. „Електроенергията, която се продава, ние я купуваме на цена почти 10 пъти по-висока от цената от атомната електроцентрала в Козлодуй", коментира още Румен Овчаров.

„Особено през 2012 г., когато ГЕРБ твърдяха, че нямаме нужда от нови мощности и че от „Белене" няма нужда, вместо да пуснем първия блок в „Белене", тази година те въведоха 1300-1400 мегавата възобновяеми енергийни източници, главно 1000 мегавата от тях - фотоволтаици. Между другото, по плана на същото правителство до 2020 г. трябва да имаме 300 мегавата, а ние вече имаме 1000. Това е причината, която доведе до рязкото покачване на цената на електроенергията", обясни бившият министър.

Още по темата

По негови думи цената на тези високи фотоволтаици продължава да се плаща и в момента, а дефицитът, натрупан миналата година, продължава да се трупа и в момента.

На въпрос дали не става въпрос за противопоставяне на интересите, свързани със зелената енергия и на тези, свързани с атомната енергия, Румен Овчаров отговори, че това е „елементарен и нелеп прочит".

„Може да има атомна енергия без възобновяеми източници, но няма как да има възобновяеми източници без атомна енергия. Фотоволтаиците се използват около 1300-1400 часа в годината, вятърните - около 2000 часа в годината, а годината има 8760 часа. Останалото време нали разбирате, че някой друг трябва да остане да работи", поясни Овчаров.

Относно обвиненията срещу Румен Овчаров, че е подписал особения залог по ТЕЦ „Марица" 1, заради който централата прави скъп ток, а сметките на хората се явяват залог за години напред, бившият енергиен министър бе категоричен, че всичко това е било измислено и е било етап от поредицата атаки срещу него.

Във връзка с проведената акция заради АЕЦ „Белене" Румен Овчаров заяви, че я оценява противоречиво: „От една страна съм доволен. Дано органите на реда наистина погледнат какво се случи с проекта „Белене", защото от 2009-а до 2012-а се харчеха едни пари по този проект, а в същото време той се разрушаваше. Това е най-голямото престъпление за последните 20 години в България. Не става дума за източване на пари, това е най-големият и най-икономически ефективният проект, който позволихме да бъде омаскарен".


„Не ме дразни нито липсата на отговор, нито самият въпрос кой назначи Делян Пеевски. Опитът да се направи този въпрос в екзистенциален за българското общество в този момент показва, че протестът се изчерпва духовно и идейно, след като Бойко Борисов и реформаторското мнозинство направиха всичко възможно, за да го изчерпат физически", коментира Румен Овчаров във връзка с нестихващата енергия на антиправителствените протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: ценатокОвчаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
20
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Ами, получих си фактурата за тока.Обикновено плащам по около 24-25 лева, сега ще платя 21. Дребен детайл е, че през периода на отчитане съм бил поне 6 дни на море и още поне 4 дни твърдо извън София (т.е., даже лампата не съм палил). Сумарно - 10 дни ме е нямало у дома. Климатици и т.н. нямам.Всеки да си прави изводите.
43
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Доброто и лошото ченге.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НЕГЛАСУВАЩА видя ли кака отхвърли предложението за Пеевски?
41
0
 
15
 
! Отговори
П. Коз. преди 10 години
Р.Овч. май остана зад борда относно комисонните за Белене...
40
4
 
16
 
! Отговори
Жалба по младост преди 10 години
До НЕГЛАСУВАЩИзобщо не ти вярвам, че си на 26 години, брато. По-скоро ми изглеждаш пенсионирано на 50 г. ченге с максимална пенсия и 20 заплатки кешовица, което заработва допълнително на хонорар по блоговете. Но ти вярвам, че ще класуваш за крадливците от червената мафия, както си правил вече половин век:))
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямаме,нямаме,особено ако краднете още някой друг милиард....
38
25
 
12
 
! Отговори
НЕГЛАСУВАЩ преди 10 години
НА 26 ГОДИНИ СЪМ И НИКОГА НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ. НО ВЧЕРА ВИДЯХ КАК ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРСКИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ОТХВЪРЛИ ИСКАНЕ НА СВЕТОВНАТА БАНКА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПЕНСИОННИТЕ ВНОСКИ. ЗА ПЪРВИ ПЪТ НАЧЕЛО НА СТРАНАТА Е ЧОВЕК КОЙТО НЕ КЛЯКА ПРЕД СВЕТОВНАТА БАНКА. ЗАТОВА ОРЕШАРСКИ ЩЕ ИМА МОЯТ ГЛАС. АКО БЕШЕ БОЙКО В ЗНАК НА ДОБРА ВОЛЯ ЩЕШЕ ДА ВДИГНЕ ВНОСКИТЕ ДВОЙНО И ДА СЕ ХВАЛИ В КАКВИ ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ Е СЪС СВЕТОВНАТА БАНКА НА ГЪРБА НА ИЗНЕМОЩЯЛИЯ ОТ БЕДНОСТ БЪЛГАРСКИ НАРОД.
37
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Овчаров е агент провокатор!!!!!!!!!!!!!!
36
2
 
7
 
! Отговори
До Валентин (#34) преди 10 години
"Интелекта май плаши малките мишлета?"Не мисля, освен това интелектът обикновено е грамотен. Пробвай се с блоговете и коментарите на Георги Котев, може и да получиш проникновение, а и да изживееш един личен катарзис!
35
12
 
14
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Няма съмнение, че всички цени ще растат, а доходите не докато това пропутинско правителство е на власт. ОСТАВКА НЕЗАБАВНО ГАДНИ ЧЕРВЕНИ ***!
34
1
 
8
 
! Отговори
до Валентин #34 преди 10 години
Не, дебатът е икономически, не става дума за ядрена енергетика в инженерната й част
33
1
 
17
 
! Отговори
ИРТИША преди 10 години
Приказката продължава
32
6
 
23
 
! Отговори
ТИН преди 10 години
Естествено це цената на ел.енергията ще расте, но не това е проблемът. ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ СА НИЩОЖНИТЕ ИЛИ ОТСЪСТВАЩИ ДОХОДИ НА БЪЛГАРИТЕ. А това, че либерализацията е лошо нещо ??????? РОВЧата глава да го обясни на една от големите конференции в световен мащаб и да чуем как му се смеееееят. Никой от неговото обкръжение не иска и да чуе за ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ е ЕНЕРГЕТИКАТА, защото кранчето спира форевър и ще се разбере кой е лапал от него.
31
15
 
12
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Като ви чета коментарите и оставам с впечатлението, че всеки който е специалист по атомна енергетика участва в мафията. Интелекта май плаши малките мишлета?
30
5
 
22
 
! Отговори
drop преди 10 години
еми той тока вече леко поскъпна..естествено съпроводен с наглите лъжи на тройната коалиция,че е поевтинял..ама то всичко им е така на тея мръсни дебелокожи лъжливи ***..
29
4
 
20
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
цената на тока шоково трябва да се вдигне,така некъдърниците които не са избягали от България ще се научат на уважение и респект.По-висока пенсия от 150 лв и заплата по-висока от 310 лв не трябва да вземате,защото ще навредите на икономиката на държавата.
28
3
 
24
 
! Отговори
Не забравяйте АСК преди 10 години
Не забравяйте Корнелия Нинова, която също е част от едно от крилата на енергийната мафия и най-голямата й защитничка в НС, както и жената на Георги Кадиев - лицето Соня Кадиева, която има лиценз за 10 годишен износ на ток от Козлодуй и Марица 2, т.е. от най-евтиния ток и която печели по 1 млн. месечно от това, докато българските фирми и домакинства плащат най-скъпия криминално оскъпен с невярно ценообразуване ток. Дали Анжела-Соня-Корнелия АСК не са тройка енергийни вампирки?
27
2
 
26
 
! Отговори
дони преди 10 години
тоя е един от най- безскрупулните *** ,участвали в разграбването на България след 89-та..тоя е машата на енергийната мафия..и има наглостта да се изказва публично за тези проблеми,в основата на които е точно той..
26
5
 
32
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Р.Овч. е типичен пример за аругантен, надменен, нагъл, крадлив комунист..от сърце му пожелавам да изгори в АДА
25
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Румен Овчаров, Румен Петков и още са част от лобито на Първанов, които вършат подривна дейност, само и само Гоце да се завърне на бял кон.