Все още без обвинения за акцията "Белене"

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител
Обновена: 23 сеп 2013 16:06 | 23 сеп 2013 16:05, Красимир Ангелов
15
Все още без обвинения за акцията "Белене"
Снимка: Булфото

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 203 от Наказателния кодекс, касаещ случаите за длъжностно присвояване в особено големи размери, във връзка с акцията на ДАНС "Белене" в края на миналата седмица.

На този етап не са повдигнати обвинения по случая.

В началото на месец август 2013 г. в СГП е постъпил доклад от ДАНС за извършени от длъжностни лица злоупотреби в областта на енергетиката и по-конкретно - при изпълнение на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", които злоупотреби са нанесли крупни имуществени вреди на страната, отчитат от обвинението.

Въз основа на съдържащите се в доклада данни, на 9 август 2013 г. СГП е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъплениe по чл. 203 от НК, като  предмет на разследване е и евентуално извършено престъпление по чл. 219 НК, касаещ случаите на умишлена безстопанственост.

От прокуратурата припомнят, че на 29 март 2012 година с решение на Министерския съвет е наложен мораториум на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, което по същество означава спиране на всякаква дейност, свързана с реализацията  му.

Още по темата
В рамките на проекта са сключени договори за осъществяване на строителен надзор с дружествата "Уорли Парсънс" и "Риск Инженеринг".

Въпреки че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форс мажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията.

Така, през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата  „Уорли Парсънс” и „Риск Инженеринг” са били преведени суми в размер на около 950 000 евро на месец за извършване на строителен надзор по проект, който по същество е спрян, обясняват от държавното обвинение.

В тази връзка на 19 септември тази година в СГП е постъпил нов доклад от ДАНС, в който е посочено, че са предприети действия по укриване и унищожаване на уличаващи документи по случая.

Това е наложило незабавно провеждане на операция на 20 септември, в хода на която бяха извършени претърсвания и изземвания от офисите на "Уорли Парсънс", "Риск Инженеринг" и НЕК ЕАД. Целта е да се обезпечи приобщаването към материалите по делото на нужните документи, относими към предмета на разследването, допълват от прокуратурата.

От обвинението отчитат, че в хода на операцията са били задържани за 24 часа бившите изпълнителни директори на НЕК Иво Лефтеров и Крум Анастасов, както и изпълнителният директор на „Уорли Парсънс” – Събин Събинов.

Към настоящия момент по делото няма повдигнати обвинения. Предстои анализ на огромното количество информация и документи, събрани в хода на проведената в петък операция.

След запознаване с иззетата документация и детайлният й анализ, ще бъде взето решение за хода на по-нататъшните процесуално-следствени действия от страна на прокуратурата, завършват от държавното обвинение.

Както Dnes.bg ви съобщи, по време на операцията бяха претърсени 17 адреса, сред които офисите на "Уорли Парсънс" и българският подизпълнител "Риск Инженеринг" в София. Докато агентите на ДАНС извършваха обиските в София, техни колеги претърсвали и офиси на двете фирми на площадката на "Белене". Извършени са били и обиски в централите на НЕК и АЕЦ "Козлодуй".

Акцията бе разпоредена от Софийската градска прокуратура, след като пристигнала информация от ДАНС, че се готви унищожаване на документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
До info. 1.Инвестциите в АЕЦ Белене са стрелба във въздуха.Много пари -нулев резултат2.Ако се намери читав Инвеститор -добре,ако не- Край на Проекта.Като те чета колко си наясно с тая тема си мисля ,че на твой гръб, две стотинки да сложа ,ще ти се скърши гръбнака. Изказвай се по други теми.Иначе в Страсбург са виждали доста *** и няма да ти обърнат много внимание. 3.Знаеш ли кои и как продаваха тока на "ДЪРЖАВНИЯТ"Козлодуй 24 години!?4.Що е то ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ и почвата и у нас?
14
0
 
0
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
В прокуратурата нямат достатъчно експертност, за да могат да повдигнат обвинения ,които да издържат на СЪД.Въобще не са наясно къде да Чукнат за да се Пукне...!"Риск" са изпечени играчи.За тях прокуратурата е "детска забавачница".....Все пак добрата новина е ,че се прави опит за прилагането на Справедливост.
13
0
 
1
 
! Отговори
Посетител преди 10 години
Я има я няма .... 1-2 жертви ще искарат. Ще им предложат някой друг милион за 1-2 год и някой ще се навие, за да прикрие другите. Пълен смях е съдебната ни система и 50% от законите ни са така направени .... мале мале
12
1
 
3
 
! Отговори
info. преди 10 години
Знаете ли че искат да направят Аец "Белене" ЧАСТЕН.Сега се замислете кой иска да го купи,и какви пари са налети там,пари който ще влезнат като инвестиция в някой частен джоб.АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ НА МОЙ ГРЪБ,И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ: ЧАСТЕН АЕЦ ЩЕ БЪДЕ РАВНО НА БОМБА.Още от сега ви казвам господа политици!НАПРАВИТЕ ЛИ ГО ТОВА!ЩЕ ВИ СЪДЯ ДО ДУПКА!!НО НЕ ТУК!А В СТРАСБУРГ!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКУД,уцели десятката! :))))
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Костинброд" сезон 2. Драма в няколко части-уводна- шумни акции на ДА(Пеевски), арести на големи шефове, огромен размер на пръстъпно облагодетелстване, следва завръзка- трупаме документи, сменяме прокурори, точат се експертизи, делото е от правна и фактическа сложност, ще удължаваме срока, нали е кратка простта българска памет и накрая епилог- спирам срещу неизвестен извършител. Тук важното е зад кулисите (прегръдка на Цв.Василев и Манчев зад завесета още по време на увода и закачливо смигане.
9
1
 
5
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Моля ,не се вълнувайте толкова много по темата! България има "независима" съдебна система"независима прокуратура и още по "независим" главен прокурор и те "безпристрастно"ще отсъдят кой крив и кой прав! Не се съмнявайте в това!
8
0
 
2
 
! Отговори
... преди 10 години
Добре де, какво тия сегашните КРАДЦИ, ще обвинят тия предишните КРАДЦИ, че били крали, така ли да се разбира от тая статия? Щото по тоя проект от едно 20 и повече години ни крадът ли крадът! Не разбирам! Поне кажете кой да се обеси та да го обесим и да се свършва, ама май май, така като чета измежду редовете, ще ни се наложи цяло поле бесилки да си направим май!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САМО ЕДНО НЕ РАЗБИРАМ- ЗАЩО АРЕСТУВАТ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДИРЕКТОРИ НА НЕК, КОИТО СА НА ПОДЧИНЕНИЕ НА БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА БЕХ, А ТОЙ ОТ СВОЯ СТРАНА Е НА ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА - В СЛУЧАЯ ДЕЛЯН ДОБРЕВ, КОЙТО Е НА ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪР - ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ- В СЛУЧАЯ БОЙКО БОРИСОВ. АКО НЯКОЙ Е ИЗВЪРШИЛ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НЕ Е СПРЯЛ ПРОЕКТА И НЕ СЕ Е ПОДЧИНИЛ НА РЕШЕНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА И НА КОНСТИТУЦИЯТА, ТОВА СА ТЕ. КОГА ЩЕ ГИ АРЕСТУВАТ ИЛИ ГЕРБ Е НЕДОСЕГАЕМ ЗА ЗАКОНА ?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уважаеми зрители-данъкоплатци, доволни ли сте от представлението 30-години-белянски-грабежи?Вероятно сте доволни щом сте платили до сега около 800лв, а пък казват, че наченци не ходели на театър и не давали пари за изкуство.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има докЮменти,не се хабете граждани!Съда взима решение на база доказателства-т.е. документи!А разни бля-бля червените,***,герберите и т.н.са за децата от 2-ра група в детската градина!Така че е редно,пишман медииите да престанатс глупавите си писания!
4
0
 
7
 
! Отговори
ревизор преди 10 години
Няма и да има-всичко е представление!
3
1
 
15
 
! Отговори
акуд преди 10 години
Сергей Станишев попитал Радио Ереван:- Може ли да направим Орешарски национален герой?След кратко мълчание от радиото задали въпрос:- Като кого?- Като Левски! - отсякъл Сергей- Може - отговорили от радиото - обесете го!
2
0
 
8
 
! Отговори
ДМС преди 10 години
Правосъдието получило ДМС Белене и коледни и всичко е точно.Ще се изненадам в обратното!
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Р.Овч. СС ББ ЦЦ АД ЛМ ИК никога неса виновни