Арести за бивши шефове на НЕК

Трима души били арестувани в рамките на акция "Белене"
Обновена: 22 сеп 2013 07:33 | 22 сеп 2013 07:27, Камелия Цветанова
63
Арести за бивши шефове на НЕК
Снимка: Булфото, архив

Трима души били арестувани в рамките на акция "Белене", започнала от ДАНС и прокуратурата, съобщи "Труд".

За 24 часа били задържани бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Третият прибран в ареста за денонощие е Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уорли Парсънс" - компанията, наета за упражняване на строителен надзор по проекта "Белене".

Засега прокуратурата е решила да не повдига обвинения, тъй като ще се изчака анализът на иззетите при акцията в петък документи. По време на операцията бяха претърсени 17 адреса, сред които офисите на "Уорли Парсънс" и българският подизпълнител "Риск Инженеринг" в София. Докато агентите на ДАНС извършваха обиските в София, техни колеги претърсвали и офиси на двете фирми на площадката на "Белене". Извършени са били и обиски в централите на НЕК и АЕЦ "Козлодуй".

Още по темата

Акцията била разпоредена от Софийската градска прокуратура, след като пристигнала информация от ДАНС, че се готви унищожаване на документи.

Според източници на вестника държавното обвинение се готви да повдигне обвинения за безстопанственост и присвояване в особено големи размери. Причината - въпреки че има наложен мораториум върху строителството на втора атомна, държавната НЕК е продължила да плаща по близо 950 000 евро на месец за строителен надзор на "Уорли Парсънс" и българския подизпълнител "Риск Инженеринг". Така за времето от налагането на мораториума държавата е платила неправомерно 14 млн. евро, смятат прокурорите.

Решението за спиране на проекта бе взето от парламента на 29 март 2012 г. Според прокуратурата сам по себе си мораториумът се счита за "форсмажорно обстоятелство" и е достатъчно условие, за да се прекратят плащанията за строителен надзор. Обвинителите недоумяват защо се плаща за строителен надзор при спряно строителство. Във фактурите за платените суми пишело "нормални дейности", научи "Труд".

По закон прекратяване на строителен обект става с т.нар. Акт 10. До момента не е установено НЕК да е издала такъв документ. Проверката ще покаже кой е виновен за това и дали умишлено държавата не е била ощетена от бездействие на длъжностни лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: акцияДАНСпрокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
готин преди 10 години
абе така го правят че да може всички да гепят нормално,без да има наказани,и си правят лапалома постоянно
57
0
 
2
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Един по един - всички в "Белене" !
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако са откраднали толкова пари, не могат по никакъв начин да ги осъдят в България. Само ще ги размотават известно време по дела.
55
0
 
1
 
! Отговори
usa преди 10 години
Tezi sa chervivi ot pari i samo kradat.Da gi zavarjat pred parlamenta,da I'm se poradvat horata.Triabva da ima Krumovi zakoni,inache niama opravia v Bg.Ako ne se kradiaha tolkova pari ,stranata shteshe da e mnogo po napred.
54
1
 
1
 
! Отговори
Нора преди 10 години
Новото правителство трябва да питпа здраво - иначе няма да изкорени злоупотребите в енергетиката!
53
0
 
1
 
! Отговори
готин преди 10 години
абе всичко е да се *** и то много ако може и постояянно,да ги набутат в затвора за по 15г.И ще се оправят работите
52
0
 
3
 
! Отговори
az преди 10 години
a za 6efove na banki koga ?
51
0
 
10
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Китайския съд даде насока как се съдят висши другари до живот дори само за 600 000 Е . Нашите герои не си мърдат пръста за такива дребни суми и там ще висят със страшна сила / предвид теглото им /
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Успешно отстреляха четирима от главните свидетели по делото за Белене: директорите на НЕК, когато е спирано Белене, директора на Parsons и самата компания (една от най-престижните международни компании в бранша и един от малкото ни безспорни свидетели за българската страна). Кой съд ще повярва на хора, които собственото им правителство обвинява в злоупотреби. И то точно един месец преди делото. Добре изиграно другари!!! Продадохте българския интерес и защитихте руския.
49
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Тези са си ваши 48Пак бъркате скъпи" герберчета" . В тази "игра" няма наши ,няма ваши.Който е крал ,който разхищавал ,поради некомпетентност трябва да си понесе наказанието.Няма обаче да се изненадам ако това всичкото се окаже" кьор фишек",както много други "акции".Интересно ми е как "собственикът" е упражнявал контрол ? Къде са били Трайчо , Дилянчо ?
48
0
 
6
 
! Отговори
ничийА преди 10 години
Абсолютно сте прави.Този , счетоводителят от детската градина ., точно Станишев го направи шеф на АЕЦ Козлодуй.Всичките калинки, петима министри на МЗ,двамата на МИТ,Дянков и и още и още ,са назначени от Борисов , по препоръките на Станишев.Че какво е виновен Борисов. Нареждали са му, изпълнявал е . Все пак човекът е бил , преди всичко КОМУНИСТ....
47
0
 
3
 
! Отговори
хидко преди 10 години
прокурорите ще се изложат за пореден път. не ми е ясно как ще докажат, че фирмите изпълнителки са били известени за прекратяване нуждата от техните услуги. може би си мислят, че като са видели по телевизията и е трябвало да спрат дейността си. от думите на шефа на "Риск-строй" обаче стана ясно, че няма официално предупреждение за такова спиране, а договорите могат да бъдат прекратени само от изпълнителната власт (министерството), а не от Народното събрание.
46
0
 
16
 
! Отговори
манго преди 10 години
Ха на бас,че нищо няма да им направят.
45
2
 
9
 
! Отговори
до 48 тези са си... преди 10 години
А добър ден! Какво означава това? Че ще си делим престъпниците на "наши" и "ваши"? Или 'вашите" са по-интелигентни и за тях трябва бонус? Докато се делим,винаги ще бъдем в стойка партер!Ама щом разсъждаваш така си си чиста тиква!
44
5
 
21
 
! Отговори
Тези са си ваши преди 10 години
На червените тикви по-долу да ги светна. Манчев е личен приятел на Овчаров и е от кръга на далаверите - Първанов. Боко тук нема пръст. Тези по Белене са си ВАШИ.
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди много години Белене трябваше да се възстанови! Но не като АЕЦ, а като лагера на ***, само че този път за тях, а не както на времето за цвета на нацията! Сега нямаше да ни управляват "лидери" със съмнително образование и квалификация, без един ден трудов стаж, освен със стаж до живот като депутати!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 14-най-лошото е съзнанието за безсилие - мисълта, че каквото и да се опитваш да направиш няма да промениш нищо. Разбира се, живеейки в България, съществува и типичната за региона обремененост на мисленето, за подбуди, които нямат нищо общо с държавността. За съжаление, почти винаги това се оказва вярно. Но за Германия например, такива действия - проверка на фирми със съмнения, че ощетяват държавата, са напълно нормални. Естествено - при невиновност трябва да има последствия за другата страна
41
1
 
24
 
! Отговори
Хаха преди 10 години
Мале хората на Станишко се разправят с хората на Парванов/Овчаров. Дайте пуканки, че да не изпуснем шоуто.
40
15
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 10 години
За това ли правят протестите за да свалят правителството,за да не влизат по-затворите и да продължат да крадът от народа . Няма да излизам на протести вече които са срещу правителството Герб във ЗАТВОРА до един.
39
0
 
16
 
! Отговори
никой преди 10 години
ВСЕ НЯКОЙ НИ Е ВИНОВЕН,ТА ОЩЕ ПРИ БАЙ ТОШО БЯХА ГЕШЕВТИТЕ,ТЕЗИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДИРЕКТОРИ СА ПРОДУКТ НА НАШЕТО МЪЛЧАНИЕ ЦЕЛИ 45Г.ПЛЮС 23 Г.ДЕМОКРАЦИЯ ТОВА ТРАЙЧО БРАДАТИЯ ДЕКЕБЪР ПРОДУКТИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ КРАДАТ ДОГАНЧО,ОВЧАРОВ СЕ ХИЛИ ЩАСТЛИВО,А ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СА В ЗАТВОРА,АРЕСТИ СА САМО ЗАБЛУДА ЧЕ *** ПРАВЯТ НЕЩО,НО УВИ,ТРЯБВА ЗЕЛЯЗНИ ЗАКОНИ ЗА *** И БЪЛГАРИ,А НЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ДА ВЛАДЕЯТ МЕДИИ,ВЛАСТ,МРЪСНИ ДОЛНИ ***,ОПОМНЕТЕ СЕ,НЕ ДЪРЖАВАТА СМЕ НИ,А НЕ МУТРИТЕ-ОЛИГАРСИ.