Готвят повече пари за майките

Работи се и по социални мерки за пенсионерите и работещите
29 сеп 2013 07:39, Елка Василева
43
Готвят повече пари за майките
Снимка: архив, Булфото

Социални мерки за майките, пенсионерите и работещите бедни готвят управляващите в следващите месеци, пише „Труд“. Майчинството за дете от 1 до 2 години най-вероятно ще се увеличи от 310 на 340 лв. от 1 януари 2014 г. В същите параметри ще скочи и минималната работна заплата. За най-бедните пенсионери се предвиждат коледни добавки, а увеличението на всички пенсии от юли догодина ще бъде в рамките на 2,5-3%.

“Надяваме се обезщетението за отглеждане на дете да достигне 340 лв. от 1 януари”, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев във Враца. Една от първите мерки на кабинета „Орешарски” след избирането му беше повишение на втората година майчинство от 290 лв. на 310 лв. Все още обаче не е ясно колко ще струва мярката на хазната.

Въпреки че няма съгласие между работодатели и синдикати, управляващите най-вероятно ще вдигнат минималната работна заплата на 340 лв. от 1 януари, потвърди Станишев.

Догодина със сигурност ще се приложи златното швейцарско правило, което ще вдигне пенсиите с 2,5-3%, съобщи пък финансовият министър Петър Чобанов. Така пенсиите трябва да се увеличат от 1 юли с 50% от ръста на средния осигурителен доход плюс 50% от ръста на инфлацията през предходната година. Заради очакваната ниска инфлация през 2013 г. обаче има вариант правилото да се промени, така че да обхване 75% от ръста на осигурителния доход плюс 25% от ръста на инфлацията. Очаква се осигурителният доход т.г. да нарасне средно с около 5%.

Само най-бедните пенсионери ще получат коледни добавки, за каквито ще настоява левицата. Точните параметри обаче още не са ясни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 10 години
abe cikanite nesali hora te nyamatli pravo da polucavat maicenstvo pomo6ti i dr za6to obijdate samo a dano gospot vas dava obiiiii tapanari takiva tesa ot vas po kulturni dori deto se pravite na mnogo interesni ama ste mnogo dolni ot *** lainatim da yadete na ***
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
параграфче на пенсията тези пенсионирали се преди 1.1.2014-та,а пенЦиите на новите БЕЗ ТАВАН, редом до божествените конст.съдии.Ашколсун другарю Адемов.И ти се нареди в редицата на Бойковите герберастки дискриминатори.Двойни стандарти значи. . . Как не те е срам. . . . . . . . Справка: Адемов: Търсим начини за осъвременяване на пенсиите 27. 09. 2013, ***. bg/news
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Попитан дали ще се махне тавана на пенсиите,Адемов заяви,че има около 3000 пенсионери които няма да имат таван на пенсиите.Премахването на тавана означава равнопоставеност между това, която се внася и това, което се получава.Той уточни,че хората,които са се пенсионирали преди 2014 година са можели да избират три години, чрез които да се сформира размерът на пенсиите им,но това не важи за хората, които ще се пенсионират след 2014 година. . . . . . . . . . . . . . . . . . . Другарю Адемов ПЕНСИОННИЯТ ДОКУМЕНТ ИЗДАДЕН ОТ ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ УВАЖАВА И ИЗПЪЛНЯВА.Значи така,А?Едните с ТАВАН, пара
34
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН 2 преди 10 години
A аз искам да запитам защо гледат доходи те на едно семейство и за няколко стотинки спират децки те , та нали тези пари са за тях .Не са кой зна колко пари те но са си в полза .Роми те когато отидат за помощи веднага им се отпускат а ние Българки те трева да пасем .За това България няма да се оправи и ромите разбира се че ще са повече от нас .Напаст раждат и се издържат от помощи и децки надбавки .
33
1
 
3
 
! Отговори
ultramind преди 10 години
Вдигат циганярските субсидии! Деева..аща..ааама.
32
0
 
3
 
! Отговори
o до 32 преди 10 години
те не взимат айш.Eатата майчинство но взимат сто пъти повече....примерно ОТОПЛИТЕЛНИ ПОМОЩИ ЗА 5 МЕСЕЦА СА СИГУРНО ЕДНО 600 ЛЕВА...тия дето са се осигурявали са ги НАДВНЕСЛИ СТО ПЪТИ ТИЯ дето ги казват майчински
31
0
 
14
 
! Отговори
ЕДНА БЪЛГАРКА преди 10 години
СЪГЛАСНА СЪМ ДА БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ " ДАРЕНИЯТА" ЗА ДЕЦАТА, НО НЕ СЪМ СЪГЛАСНА ДА ГИ ДАДАТ ЗА ТЕЗИ, КОИТО НОСЯТ БУРКИ, ШАЛВАРИ, ЦЕЛИТЕ ОБВИТИ В ЧЕРНИ МАНТИИ КАТО ПЛАШИЛА И ПОЛУЧАВАТ ПО 300-400 ЛВ ПРИ ТОВА БЕЗ ДА ИМАТ И ЧАС ТРУДОВ СТАЖ И БЕЗ ДА СА ВНАСЯЛИ АМА НИКАКВИ ОСИГУРОВКИ. ТЕ ДОРИ НЕ ПРАВЯТ ОПИТИ ДА ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. ГЛЕДАТ КАТО ТАПИРИ И СЕ ПОДСМИХВАТ И СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ РАЗБИРАТ КАКВО ИМ ГОВОРИШ. ЗАЩО ТОГАВА ЯДАТ БЪЛГАРСКИ ХЛЯБ. ЕГА ТИ И ВЯРАТА ?!
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи догодина минималната пенсия ще стане от 150 на 155 лева, средната от 300 на 310 лева.Абе тия пенсионери ще се спукат от плюскане.
29
3
 
13
 
! Отговори
Мите преди 10 години
Айшетата не вземат майчинство говорите глупости, те вземат 1 година помощи за самотни майки в размер на 100 лева месечно. Майчинство вземат само майките които са се осигурявали през последните 24 месеца
28
4
 
22
 
! Отговори
бай Генчо преди 10 години
БСП и ДПС са гробокопачите на България, нали помните, че детските ще се вдигнат от 35лв. на 50лв., те се вземат от 1-2% от българите, а над 95% поне от ***. Тост още по-тежка *** ни чака, след 10-15г. ще имаме срив на социалната система и нива на свръхпрестъпност, това което се случва в селата от СЗБългария ще се случи в цяла. Просто пълчища от *** ще залеят Родината ни, е как да подкрепям БСП и ДПС и Атака. Герб също носят вина, защо за тези 4-години не въведоха модела на т.нар.
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За майките пари, ами бащите на тия деца къде са? Те се плодят, а някой друг ще им храни децата. Всеки да си поема отговорността и бащите трябва да изкарват повече пари, а не само да правят деца, които не могат да хранят после.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типично популистки мерки.До 27Не е лошо, че увеличават средствата за майки и пенсионери, но с 5лв. увеличение, направо си е обида.А и...пенсиите имат нужда от увеличение, поне с 50%.За това, тези мерки на комунистите са популизъм за техния електорат. И да се покажат, че все едно са мислещите за бедните и трудови хора- типично като преди 30г.Вместо да мислят как да стимулират бизнеса, да спрат корупцията по митници и съдебна система и повишат ефективността на събиране на данъци...те популиз
25
0
 
32
 
! Отговори
Майка преди 10 години
Аз изгледах детето си с 240 лв майчински и знам, колко е трудно. Но!!! Да вземат да обвържат майчинските и с трудовия стаж и осигуровките, които са внасяли майките, защото не е честно да получаваш след години работа толкова, колкото и една *** дето знае само да паразитира. При условие, че нямат никакъв стимул да учат и да работат, защото всичко им е на готово как точно ще се интегрират? За кого е изгодно точно българите да станем малцинство в собствената си държава? От кого ще смучат тогава
24
3
 
10
 
! Отговори
до анонимен преди 10 години
ей ти кой си бе *** на теб целия свят ти е крив кой знае какъв подмазвачиплатен доносник си на Станишев и ДоганВсе си донтрра на народа Лизогъзник!!!!!!!
23
10
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
До Анонимен 25 - Е.....и и *** смотан! Не те ли е срам бе - ама от гербаджии какво очакваш. Те затова през почти целия си мандат не дадоха нито стотинка нито на майки, нито на пенсионери - майките били изпивали парите, пенсионерите ядели фискалния резерв и на тях пари за онзи свят не им трябвали.... Такива като теб са срам за обществото.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повече пари за майките е добре по принцип, но децата на тези майки емигрират в чужбина и така българите плащат данъци да се отглеждат *** или бъдещи емигранти и работна ръка на чужди държави. Освен това повечето от тези майки са фалшиви самотни майки и живеят без брак с мъже и така източват НОИ. Таваните за пенсиите отпадат пак за най-богатите пенсионери, но за най-бедните, които са милиони и бяха окрадени от Костов, таванът на ниските пенсии си остава.
21
3
 
20
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Какво недоволствате, бе!Или ще вземате трохите от БСП или постната пица(сух хляб и водица) от Дянков!
20
4
 
30
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
Това с майчинството пак е за ромите.....тия 240 прасета само за тях работят!!!
19
4
 
28
 
! Отговори
akud преди 10 години
а по голямата чат от майките са ромки който никога не са плащали данъци :)))))))))))))))малките българчета позволиха на 8% миллети да ги бъзикат и дпс да казва кой БЪЛГАРИН трябва да е виновен. цяла европа ни се смее
18
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бсп ако ги питаме винаги работят яко, готвят промени вече 23 години