Готвят повече пари за майките

Работи се и по социални мерки за пенсионерите и работещите
29 сеп 2013 07:39, Елка Василева
43
Готвят повече пари за майките
Снимка: архив, Булфото

Социални мерки за майките, пенсионерите и работещите бедни готвят управляващите в следващите месеци, пише „Труд“. Майчинството за дете от 1 до 2 години най-вероятно ще се увеличи от 310 на 340 лв. от 1 януари 2014 г. В същите параметри ще скочи и минималната работна заплата. За най-бедните пенсионери се предвиждат коледни добавки, а увеличението на всички пенсии от юли догодина ще бъде в рамките на 2,5-3%.

“Надяваме се обезщетението за отглеждане на дете да достигне 340 лв. от 1 януари”, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев във Враца. Една от първите мерки на кабинета „Орешарски” след избирането му беше повишение на втората година майчинство от 290 лв. на 310 лв. Все още обаче не е ясно колко ще струва мярката на хазната.

Въпреки че няма съгласие между работодатели и синдикати, управляващите най-вероятно ще вдигнат минималната работна заплата на 340 лв. от 1 януари, потвърди Станишев.

Догодина със сигурност ще се приложи златното швейцарско правило, което ще вдигне пенсиите с 2,5-3%, съобщи пък финансовият министър Петър Чобанов. Така пенсиите трябва да се увеличат от 1 юли с 50% от ръста на средния осигурителен доход плюс 50% от ръста на инфлацията през предходната година. Заради очакваната ниска инфлация през 2013 г. обаче има вариант правилото да се промени, така че да обхване 75% от ръста на осигурителния доход плюс 25% от ръста на инфлацията. Очаква се осигурителният доход т.г. да нарасне средно с около 5%.

Само най-бедните пенсионери ще получат коледни добавки, за каквито ще настоява левицата. Точните параметри обаче още не са ясни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
16
 
! Отговори
boza преди 10 години
Hubava rabota , ama *** . Kak ne razbraha nashite upravljavasti che s pomosti nisto ne se reshava , samo se suzdavat novi prosjaci i mizernici , suzdaite rabotni mesta sus zaplastane kakto e v belite durzhavi i togava horata i danuci ste si plastat i ste otdeljat i za lechenie i za starini --- ama ne , na nasite politici nikoga njama da im uvrjat glavite , nikoga!
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
обещания.....хич не им вярвам на комунистите!
15
4
 
42
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Парите не са за тези от снимката. Новината казва следното: продължаваме да вземаме от тези, които работят и плащат данъци и да даваме на ***, за да глсуват за нас. Оставка!
14
3
 
53
 
! Отговори
7 преди 10 години
И на снимката ми сложили нормални майки, като е пределно ясно, че парите ги готвят за ***...
13
3
 
30
 
! Отговори
7 преди 10 години
Махат данъчните облекчения, от които се възползваха единствено българи(*** данъци не плащат) и сега вдигат майчинските, че да е доволен *** им електорат
12
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе ***, които сте написали минуси на коментар 2, питам ви кога бг капиталиста доброволно, без регулацията на държавата ще ви увеличи заплатата? Не виждате ли, че разликата между богати и бедни вече е непоносима и докато работодателите карат джипове, живеят в имения извън града и почиват в чужбина заплати от 340 лв. Им се струват високи. Вече издръжката е много скъпа - сметки, храна, транспорт, лекарства, образование.... и синдикатите какво всъщност правят . По-добре да ги разпуснем.
11
6
 
16
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
Идват избори, а има цял милиард за похарчване. Малко популизъм не е излишен, особено в подобна напрегната атмосфера.Отново няма нищо за тези, които ще връщат милиардчето, но нищо, нали трябва да сме солидарни. Дано поне коледната надбавка на пенсионерите да си струва,а да не е поредната подигравка с тях.
10
7
 
31
 
! Отговори
айшету преди 10 години
машала на орехчо. се за него ша глъсувами маалата. отивъм да праим с асан ***
9
8
 
28
 
! Отговори
пенсионер преди 10 години
Защо само на най- ниските пенсии ще дадете коледни добавки. На всички пенсионери трябва да се даде, защото те са се осигурявали с повече пари и те искат да празнуват. Защо ни делите, не е справедливо и ние сме хора!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8
0
 
44
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 10 години
Бедни са защото са се пенсионирали при низки доходи, примерно през 90те преди инфлациите и смяната на парите, и пенсиите им се изчисляват по други показатели за разлика от пенсионерите от последните години, загубеняк такъв. Баща ми е работил ЦЯЛ живот и то високоотговорна тежка работа а сега е с мизерна пенсия заради тази дискриминация. Това е което трябва да се оправи а не да се бутат тези хора към смъртта, за да има за други хрантутеници!
7
31
 
17
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
До Анонимен 7Мога ли да попитам как увеличението на минималната работна заплата помага на "***", които по твоята логика не работят? Няма ли според теб хиляди българи, за които това увеличение е добре дошло? Едни и същи простотии си знаете герберите, и това си лаете.
6
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естесвено, че за *** са увеличенията, нали са основния електорат на БСП! А работещите да го духат и да плащат новите помощи на ***!
5
4
 
34
 
! Отговори
хвкй преди 10 години
А КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДЕЦА ?С КАКВО ЩЕ ПОМАГАТЕ?КАКВО ЩЕ НАПРАВИТЕ???
4
47
 
17
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Браво! Знаех, че БСП няма да ме разочароват, затова гласувах за тях. ГЕРБ за 4 години една стотинка не дадоха на никой. Успех на Орешарски и компания!
3
5
 
53
 
! Отговори
гергана преди 10 години
ако няма пари за детски надбавки за всички деца,да не се дават изобщо детски.не е правилно да се дискриминират децата на родитеите,които имат ,,високи декларирани доходи,, и изхранват и останалите,предимно безотговорни ***,свикнали някой да им бъде длъжен-държавата,лекарите,услугите на градския транспорт и пр.
2
5
 
57
 
! Отговори
osata преди 10 години
Кога ще отпадне дискриминиращото ограничение за детски добавки??????Господа управляващи, голям доход ли ви се струва от 350 лв. бруто на член от семейство, та не премахвате тази граница??????При минимална заплата от 340 лв. нямат да имат право да получават детски добавки тези с доход над 350 лв. ли?????Стига вече социални придобивки за тези, които не работят! Техните доходи се оказват по-високи от тези на работещите и внасящите данъци на държавата!Как тогава работещите да имат повече деца?
1
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То ако питаме работодателите заплатата не трябва да надвишава лев.